INTERVIU CU TRAIAN BĂSESCU, candidatul numărul unu al PMP, DESPRE RELAȚIA CU KLAUS IOHANNIS, LIVIU DRAGNEA ȘI O POSIBILĂ ALIANȚĂ CU PNL. Exclusiv EvZ

INTERVIU CU TRAIAN BĂSESCU, candidatul numărul unu al PMP, DESPRE RELAȚIA CU KLAUS IOHANNIS, LIVIU DRAGNEA ȘI O POSIBILĂ ALIANȚĂ CU PNL. Exclusiv EvZ

”Evenimentul zilei” continuă seria interviurilor cu cei mai importanți politicieni implicați în campania pentru alegerile europarlamentare. Astăzi, publicăm dialogul dintre redactorul-șef Simona Ionescu și fostul președinte Traian Băsescu, principalul candidat al PMP la scrutinul din 26 mai.

Simona Ionescu: Domnule președinte, nu vă las deloc să vă încălziți și vă întreb: De ce să vă voteze românii pe 26 mai ca să îi reprezentați în Parlamentul European? Enumerați cinci motive pentru care trebuie pusă ștampila pe PMP.

Traian Băsescu: Vă răspund succint. Sunt politicianul român cu cea mai mare experiență în problemele UE, urmare a experienței dobândite în cei 10 ani de activitate în Consiliul European, dar şi ca președinte al României. Cunosc bine tratatele UE şi implicit modul de acțiune al instituțiilor europene, urmare a faptului că sunt semnatar al Tratatului de aderare, dar şi al Tratatului de la Lisabona privind funcționarea UE. Am puncte de vedere clare şi argumentate cu privire la ce trebuie făcut pentru relansarea încrederii cetățenilor europeni în viitorul UE, având ca obiectiv pe termen mediu crearea Statelor Unite ale Europei. Pot să mobilizez sprijinul parlamentarilor din alte țări în susținerea unor proiecte de interes pentru România. Sunt un negociator abil şi experimentat, ceea ce mă va ajuta să obțin sprijin pentru proiecte de interes major pentru România.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Simona Ionescu: Din tot ce s-a spus despre importanța reprezentării României la Bruxelles și Strasbourg, care credeți că este mesajul cel mai important de transmis electoratului?

Traian Băsescu: Politica europeană nu se face de amatori. Dacă vrem să avem o bună reprezentare în UE, va trebui să trimitem la Bruxelles oameni politici experimentaţi, cu o bună cunoaștere a problemelor, cu o bună experiență şi capacitate de negociere. Altfel, vom rata oportunitățile de a susține interesele României.

Simona Ionescu: Și ce credeți că nu s-a spus în această campanie, de niciun partid? Poate ați uitat și dvs. ceva…

Traian Băsescu: Nu s-a vorbit suficient de mult despre criza de identitate şi coeziune a UE, criză care poate duce la eșecul proiectului European. Nu s-a vorbit suficient despre nevoia relansării proiectului european prin asumarea curajoasă a creării Federației Statelor Europene sau a Statelor Unite ale Europei.

Simona Ionescu: Aspirăm să fim tratați ca europeni, dar avem sensibilități și suferim pentru orice ni se pare că aduce atingere sentimentului național. Cum va pleda PMP în forul european pentru păstrarea identității naționale într-o mare de identități ale UE?

Traian Băsescu: Nu avem nevoie să pledăm în forul european pentru păstrarea identității naționale. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune conturate în „Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene”, care în articolul 5 stabileşte competențele exclusive ale statelor membre, iar aici găsim educația, cultura, tineret şi sport, formare profesională, ca fiind de competența strict a statului național, deci a României. Nimeni nu ne împiedică să ne promovăm identitatea şi valorile culturale în interiorul UE. Mai mult, Limba Română este una din limbile oficiale ale Uniunii.

Simona Ionescu: Naționalismul, patriotismul sunt valori care își găsesc locul în curentele europene. PMP pune un accent deosebit pe astfel de valori ?

Traian Băsescu: Categoric da, multe din curentele politice europene au elemente de naționalism şi într-un mod decent exprimă şi patriotism în doctrinele lor. Chiar Partidul Popular European (PPE), din care face parte Partidul Mişcarea Populară, este un partid conservator care promovează şi naționalismul decent şi patriotismul, ambele exprimate cu măsură, prin fapte şi nu prin discursuri care incită la ură.

„Alianţa PMP – PNL este posibilă”

Simona Ionescu: Veți face alianță cu PNL și o parte din partidele plasate în partea Opoziției? Pe cine ați alege?

Traian Băsescu: Datorită dimensiunii partidului, nu suntem în postura de a ne alege partenerii într-o eventuală coaliție de dreapta. Sincer să fiu, nu intuiesc în acest moment care sunt intenţiile USR - Plus. Am însă certitudinea că o alianţă PMP – PNL este posibilă. Atenţie, o alianţă şi nu o fuziune pentru că obiectivul PMP este să recreeze un partid de tip PD.

Simona Ionescu: Dacă vi s-ar spune să faceți o echipă de 10 politicieni, proveniți din toate partidele care contează, pe cine ați alege?

Traian Băsescu: Traian Băsescu, Eugen Tomac, Marius Paşcan, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu.

Simona Ionescu: În ce relații sunteți cu președintele Klaus Iohannis? Prieten sau adversar?

Traian Băsescu: Cu preşedintele Iohannis nu am nici un fel de relaţii, cu excepţia celor protocolare legate de evenimente importante. În acelaşi timp, eu şi PMP îl susţinem în exercitarea mandatului sau în acţiunile sale politice pentru simplul fapt că Dreapta încă nu are o ofertă mai bună.

Simona Ionescu: Dar cu Liviu Dragnea? Sunteți singurul lider de partid care nu vorbește zilnic despre șeful PSD. De ce?

Traian Băsescu: Cu Liviu Dragnea nu am nici un fel de relaţii. Din când în când îl „articulez” în postările mele pe Facebook sau în declaraţii publice. Dar spre deosebire de mulţi alţi politicieni, nu am făcut o obsesie pentru Liviu Dragnea. Nici nu merită.

Simona Ionescu: V-am pus întrebarea anterioară deoarece partidele din opoziție nu au insistat în această campanie pe politica europeană, ci pe soarta lui Liviu Dragnea. Sunteți un politician cu mare experiență, ne puteți spune ce va face Opoziția dacă Liviu Dragnea ar dispărea brusc din peisaj?

Traian Băsescu: Bună întrebare. Pentru moment, toate partidele de opoziţie vor să plece Liviu Dragnea. Misterul însă este ce vor pune în loc atunci când Liviu Dragnea va pleca şi acest moment nu este departe.

„Partidele au mers pe varianta bătăliei locale pentru puşcăria lui Dragnea”

Simona Ionescu: Ce părere aveți despre amenințările lui Frank Timmermans la adresa României, guvernată de Liviu Dragnea și PSD?

Traian Băsescu: Frank Timmermans a atacat vehement România de pe poziții de candidat la funcția de Președinte al Comisiei Europene. Veţi vedea că toate amenințările cu excluderea PSD din grupul socialiștilor vor fi uitate atunci când le va cere votul pentru obținerea funcției. Timmermans s-a dovedit a fi un politician cu nimic mai cinstit decât politicienii români.

Simona Ionescu: Cum vedeți azi, cu puține zile înainte de vot, scena politică? Ce partid vi se pare că a performat în campania electorală pentru parlamentare?

Traian Băsescu: După părerea mea, partidele nu au fost interesate să promoveze mesajul european, care trebuia să fie mesajul principal al campaniei, ci au mers pe varianta bătăliei locale pentru puşcăria lui Dragnea. Sau pe soluţia ieftină de a-şi lătra patriotismul, uitând că patriotismul nu se latră, ci se poartă în suflet precum dragostea de mamă. Îndrăznesc să spun că singurul partid onest care şi-a asumat mesajul european a fost PMP-ul, care a riscat un mesaj uneori complicat pentru români. Vom vedea duminică dacă a fost o idee bună.

Simona Ionescu: Credeți în sondajele care apar și tot apar cu procente atât de diferite ? Chiar așa, să fie mai interesant partidul lui Ponta decât PMP-ul condus de dumneavoastră?

 Traian Băsescu: Sunt foarte prudent în a da crezare datelor care apar în sondaje, mai ales că sunt atât de diferite în rezultatele lor. Analizându-le, încerc să identific tendințele (creştere, scădere sau staţionar). În cifrele prezentate nu cred.

Simona Ionescu: Tot patru locuri de europarlamentari credeți că veți lua după votul din 26 mai sau v-ați schimbat opinia?

 Traian Băsescu: De ce nu ? Să așteptăm ziua de duminică.

Simona Ionescu: Rezultatul alegerilor europarlamentare va schimba raportul de forțe între partide la nivel european?

Traian Băsescu: Categoric DA. Deşi PPE şi Socialiștii Europeni vor rămâne pe pozițiile unu şi respectiv doi, împreună vor pierde aproximativ 90 – 100 de mandate în Parlamentul European, ceea ce le va obliga să negocieze o majoritate parlamentară cu un al treilea grup politic. Cu certitudine va fi grupul politic format din ALDE şi partidul președintelui Franței Emanuel Macron.