Traian Băsescu, despre mărirea salariilor: Vrem ca din 2012 să continuăm recuperarea procentelor tăiate bugetarilor
- Florin Ciornei
- 2 august 2011, 15:19
Președintele Traian Băsescu a afirmat azi că, în cazul în care nu va exista vreun derapaj, Guvernul va încerca ca din ianuarie 2012 să continue procesul de recuperarea a procentelor tăiate din salariile bugetarilor. Șeful statului a precizat că nu e vorba de mărirea salariilor, ci doar de revenirea la nivelul de dinainte de iunie 2010 când au fost reduse salariile bugetarilor. Traian Băsescu a explicat și cum au ajuns unii politicieni pe care i-a calificat drept populiști să promită măriri de pensii. Președintele a reamintit însă că România are o gaură de 14,2 miliarde de lei la fondul de pensii, fapt ce nu-i permite să majoreze pensiile sau salariile.
"Dacă nu apare un derapaj, începând cu ianuarie continuăm procesul de recuperare a procentelor tăiate din salariile bugetarilor", a afirmat Traian Băsescu azi la o emisiune la Radio România Actualități. Traian Băsescu a explicat cum a fost lansat "zvonul" măririi pensiilor și salariilor. Totul a ponit de la faptul că au existat încasări la buget peste așteptpările inițiale. Unii politicieni au aflat că în prima parte a anului s-a înregistrat o creștere de 451 de milioane de lei a venitiurilor în plus față de ce a fost planificat, a spus președintele. "De asemeni România a reușit să cheltuiască mai puțin cu 1,4 miliarde de lei cu aparatul de stat. Asta înseamnă că la buget există cu două miliarde de lei în plus, deci aproape jumătate de miliarde de euro. De aici a ponit marea discuție cu mărirea salariilor. Putem mări salariile, nu este corect spus 'mări', putem da înapoi bugetarilor câteva procente imediat. Un gând firesc, dar necinstit în raport cu realitatea. Pentru că cei care au lansat zvonurile legate de acest subiect au uitat să spună că România trebuie să completeze deficitul de la fondul de pensii, care nu este de două miliarde, cât avem în plus pe semestrul unu, este de 14,2 miliarde de lei. Sunt bani pe care trebuie să-i împrumutăm. Dacă am făcut o economie pe semestrul unu, de ce să nu utilizăm cele două miliarde pentru a acoperi din această gaură uriaşă de la fondul de pensii. Promisiunea publică a fost că vom încerca să acoperim banii reţinuţi bugetarilor începând cu 1 ianuarie 2012, pentru că încă ne aflăm într-o situaţie dificilă, fragilă", a afirmat Traian Băsescu. Iată cele mai importante declarații fcăute de șeful statului la RRA:
- Le cer românilor să înţeleagă că nimeni nu a vrut să le ia din salarii.
Cele mai mari cheltuieli cu aparatul de stat sunt în teritoriu, nu la Bucureşti. Mesajul este simplu: prudenţă. Să nu ne facem singuri mai mult rău decât ne fac alţii. Cele mai mari riscuri sunt populismul şi instabilitatea politică. România este acum pregătită să facă faţă unui nou val al crizei însă nu ne va fi bine. Specialiştii nu exclud întoarcerea crizei în această toamnă.
- Nu s-a produs nimic în îmbunătăţirea prestaţiei din sănătate deşi cheltuielile au crescut de 6-7 ori. Banii se vor acorda pe măsură ce Casa de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii iau măsuri de transparentizare a cheltuielilor.
- Vreţi să plătim şi datoriile companiilor de stat? Vor intra în faliment.
- Dacă o companie cu capital de stat nu plăteşte furnizorii de unde să luăm banii? De la salarii de la pensii?
- Nu mai putem tolera cangrene în economia românească.
- Nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii de stat să fie lăsate să intre în faliment. Orice partid venit la guvernare şi-a pus oamenii directori. Niciodată statul nu a fost atât de puţin dator la companii. Statul nu prea are datorii către companiile de stat. Arieratele statului la sfârşitul lui iunie erau de 133 de milioane de RON. Opţiunile interne le-am văzut. Dacă şi managementul privat extern dă greş nu mai e nimic de făcut. Dacă existau manageri privaţi la Electrica se mai acordau contracte "băieţilor deştepţi"?"
- Nu avem dubii că marile regii au beneficiat de un management prost. Ce s-a făcut până acum a fost prost. Marii furnizori de arierate au fost companiile de stat.
- Marile găuri din economia românească sunt regiile şi sănătatea. Să sperăm că vor fi îndepărtaţi nepoţii.
- Curăţarea aparatului de stat de incompentenţi este o necesitate absolută.
- Nu se absorb fondurile europene din cauza funcţionarilor nu din cauza miniştrilor".
- Am respect pentru majoritatea funcţionarilor publici dar văd ce se întâmplă în Vamă şi la poliţie.
- Statul trebuie să devină discret în cheltuielile pe care le face. Dacă se adânceşte criza economică în zona euro şi România va suferi. Datele economice nu justifică momentan promisiuni către pensionari.
- Sunt 6 milioane de pensionari. Câte magazine trebuie deschise? Cred că pensionarii se bucurau mai multe de o indexare.
- Intenţia de a deschide economate este populistă .Magazinele s-au închis a doua zi după alegeri.
- România nu trebuie să se mai întoarcă la dezechilibrele macroeconomice sub nicio condiţie. Nu vedeţi declaraţiile politicienilor care deschid economate?
- Foarte mulţi din deţinătorii privaţi de media şi-au dorit eşecul guvernului.
- Avem norocul unei bune producţii agricole şi ea a fost încurajată şi de faptul că oricât ne-a fost de greu agricultorii şi-au primit subvenţiile la timp şi de la stat si de la UE.
- Obiectivul nostru este ca începând cu ianuarie să începem procesul de recuperare a salariilor tăiate. Promisiunea publică a fost că vom încerca să acoperim banii reţinuţi bugetarilor începând cu 1 ianuarie 2012. Suntem încă într-o situaţie dificilă.
- Mesajul FMI este foarte clar: România este încă fragilă. România stă mai bine decât Italia, Spania, Portugalia, Grecia şi Irlanda." "Împrumutăm de pe piaţă mai puţini bani ca să plătim salariile şi obiectivul e ca anul viitor să împumutăm mai puţin". "Eu nu am avut şi nu am nevoie de mesajul delegaţiei FMI ca să ştiu situaţia ţării".