Trenurile și autobuzele pe distanțe lungi sunt o alternativă mai ieftină, mai ecologică și mai sigură la șofat. Plecați într-o călătorie lungă cu mașina în această vară? Aveți mare grijă, deoarece unele dintre cele mai importante locuri de vacanță din Europa se numără printre cele mai mortale locuri din Europa pentru condus, arată un nou studiu.
Analizând cele mai recente date ale Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), site-ul de taxare a autostrăzilor cu e-vignetă Vignette Elveția a identificat țările cu cele mai multe decese pe șosea la un milion de locuitori. Destinații de vacanță populare precum Croația, Portugalia și Italia se numără printre primele 10. Care este cea mai periculoasă țară pentru condus din Europa și care este cea mai bună alternativă?
Pericol la volan în vacanță
Cu 79% mai multe decese rutiere în 2023 decât media UE, Bulgaria este cea mai periculoasă țară din Europa pentru condus, potrivit studiului. Țara a avut parte de 526 de decese rutiere anul trecut, aproape 82 la un milion de locuitori. În afara capitalei Sofia, mulți călători optează pentru închirierea de mașini pentru a explora țara balcanică. Dar cu o rețea extinsă de trenuri și autobuze, și prețuri accesibile în comparație cu o mare parte din Europa, Bulgaria poate fi abordată și cu transportul public.
Deși oarecum lente și lipsite de facilități, trenurile din Bulgaria sunt fiabile și ieftine. Pentru a vă aventura în lanțurile muntoase Rila, Pirin și Rhodopes, urcați pe linia de cale ferată cu ecartament îngust Rhodope. Grecia, Portugalia și Italia se află, de asemenea, se numără printre primele 10 cele mai periculoase țări pentru condus.
Bulgaria nu este singura țară europeană rămasă în urmă în ceea ce privește siguranța rutieră. această țară este urmată îndeaproape de România, care va înregistra un total de 1 545 de decese pe șosele în 2023, adică 81 de decese la un milion de locuitori. Aceasta înseamnă cu 78% mai multe decese rutiere anul trecut decât media UE. România este, de asemenea, bine conectată cu trenul și autobuzul, având o linie de cale ferată care face legătura cu rutele internaționale, inclusiv cu Bulgaria și Ungaria.
Atenție în trafic pe timpul concediului
Pe locurile trei și patru, Serbia și Letonia au înregistrat cu 66% mai multe decese rutiere decât media. Transportul public în Serbia și Letonia este ieftin și fiabil. O nouă linie de tren de mare viteză care leagă capitala Serbiei, Belgrad, de Budapesta, în Ungaria, urmează să fie extinsă în viitor la Skopje și Atena.
Punctele fierbinți de vacanță au fost, de asemenea, printre cele mai periculoase țări din Europa pentru condus. Croația a ocupat locul cinci, cu 56% mai multe decese decât media, urmată de Portugalia, cu 32%, și Grecia, cu 31%. Italia s-a clasat pe locul al nouălea, cu un total de 3 094 de decese rutiere în 2023, sau aproximativ 54 de decese la un milion de locuitori. Aceasta reprezintă cu 15 % mai multe decese rutiere decât media UE.
Lituania a ocupat locul opt, cu 23 %, iar Polonia locul zece, cu 13 %. În întreaga UE, în 2023 au fost înregistrate 20 418 decese rutiere. Ceea ce reprezintă 45,5 la un milion de locuitori.
Siguranța pe primul loc
Autostrăzile din Germania până în Croația și Slovenia s-au confruntat cu haos la sfârșitul săptămânii trecute. În timp ce turiștii plecau în vacanță. Un alt val de călători este așteptat în Europa în acest weekend. Agenția slovenă de siguranță rutieră AVP a lansat o campanie de avertizare pentru a le reaminti șoferilor să ia pauze pe drumurile lungi și să se hidrateze în zilele caniculare.
Consiliul croat pentru turism a distribuit sticle de apă și odorizante pentru mașini la principalele stații de taxare și porturi de feribot. Asta ca un gest de bun venit pentru turiști. Șofatul în Europa vine, de asemenea, cu propriile reguli unice de care trebuie să țineți cont. Copiii mici nu au voie pe scaunul din față al mașinii în multe țări. În timp ce șoferii care poartă ochelari trebuie să aibă o a doua pereche de ochelari în Franța, Spania și Elveția.
Nu uitați să acordați atenție și limitelor de viteză. Nu numai că sunt stabilite pentru siguranța dumneavoastră. Dar este posibil să aveți parte de amenzi pentru încălcarea acestora, chiar și la câteva luni după călătorie, notează Euronews.com.