BREAKING NEWS. Tragedie la Timișoara. Patronul firmei de deratizare, arestat!

Un imobil este evacuat in urma decesului a doi copii si o femeie, din motive necunoscute, existand suspiciunea unei cauze toxice. Timisoara, Timis, Luni 18 Noiembrie 2019, Cornel Putan

Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera care a efectuat lucrări de deratizare și dezinsecție, a fost arestat pentru 30 de zile. Doi copii au murit, de asemenea mama unuia dintre ei, iar tatăl este internat la Terapie Intensivă, în timp ce alți adulți și copii sunt internați în spitale. Victimele provin dintr-un bloc de garsoniere din Timișoara unde, vineri, s-a efectuat dezinsecție și deratizare, fără ca oamenii să fie anunțati.  Simptomele au apărut imediat după intervenție, însă abia luni la prânz autoritățile au înțeles că pacienții sunt intoxicați și că provin de la aceeași adresă.

UPDATE - Ioan Sorin Buță, patronul firmei, e acuzat de ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. El a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE - Operațiunile de decontaminare a imobilelor afectate de dezinsecția toxică efectuată de SC Bistim Dera SRL sunt în curs. La doupă imobilele procedurile au fost deja finalizate.

”În urmă măsurilor de neutralizare efectuate la imobilul de pe strada Vaida Voievod, nr. 1 si a măsurătorilor efectuate de către echipele CBRN, s-a dispus permiterea accesului persoanelor în locuințe, deoarece nu am mai fost identificate substanțe toxice.

Referitor la apartamentul în care au fost înregistrată prezenta substanțelor toxice, acesta va rămâne închis până vor ajunge specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică pentru a verifica spațiul respectiv”, transmite Elena Megherea, reprezentanta ISU Timiș.

UPDATE - Bărbatul de la care Ioan Sorin Buță susține că ar fi achziționat produsul Delicia GASTOXIN a fost adus la audieri. El trebuie să le spună anchetatorilor de unde avea aceste pesticide deosebit de toxice a căror comercializare este reglementată strict de lege.

UPDATE - Primarul Timișoarei a confirmat că firma de deratizare nu deținea autorizare de la instituție. ”Firma nu a solicitat niciodată acord comercial de la Primăria Timișoara și evident nici nu a primit. Nici nu știe nimeni de ea. Să te apuci să desfășori activități într-un asemenea domeniu cu grad mare de risc fără să fi autorizat este o iresponsabilite dusă dincolo de limită. Cei care au adus această firmă nu au cerut documente de autorizare a firmei?”, a declarat primarul Timișoarei în conferința de presă organizată marți.

UPDATE - Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătăte Publică Timiș, a demarat o anchetă în ceea ce privește cazul de la Timișoara.

Reprezentanții DSP au prelevat probe de apă din locuințele persoanelor afectate, în vederea determinărilor microbiologice și fizico-chimice, în laboratorul instituției, transmit oficialii Ministerului Sănătăţii. ”Apa este potabilă în primul bloc evacuat”, arată Ministerul Sănătății, în urma analizei probelor.

Oficialii transmit și că starea tuturor pacienților internați este stabilă.

 

UPDATE - Autoritățile timișorene se bâlbâie când sunt întrebate cine ar fi trebuit să verifice dacă firma de dezinsecție și deratizare care a ucis trei oameni funcționa legal. Reprezentanta DSP susține că instituția pe care o reprezintă nu e abilitată neaparat în acest sens, și, mai mult, că nu a verificat niciodată firma. ”Din informațiile pe care le dețin, Direcția de Sănătate Publică Timiș nu a verificat niciodată această unitate”, a spus Malac. Firma Bistim- Dera a fost înfințată în 2015 li avea un singur angajat.  Potrivit șefel Direcției Sanitar Veterinare Timiș, Cristina Popa, compania avea autorizație de funcționare de la momentul înființării. Marți s-a descoperit că adresa de funcționare era diferită de cea din autorizare deci, tehnic, avizul dat inițial nu mai e valabil”. Nici șefa DSV nu a putut explica, în cadrul conferinței de presă organizată la Prefectura Timiș marți la prânz, cine ar fi trebuit să avizeze și să verifice firma pentru folosirea substanței din clasa de toxicitate T +. ”În laboratorul nostru au fost analizate probe recoltate din blocul în care s-au înregistrat cele 3 decese. Au fost detectate urme de fosfuri metalice, nu știm exact dacă de zinc sau aluminiu, dar cocentrația este peste limita normală, este în concentrație letală”, a mai afirmat Popa.

UPDATE - În decursul zilei de marți la Institutul de Medicină Legală din Timișoara vor fi realizate autopsiile celor trei victime ale intoxicației cu pesticid. Amintim că au murit doi copii, unul de 9 zile și altul de trei ani, dar și mama acestuia din urmă. Conform șefei IML Timișoara, dr. Alexandra Enache, în cursul după-amiezii, cel mai probabil, instituția va putea transmite către anchetatori, o serie de rezultate preliminare. IML va realiza inclusiv teste de identificare a substanței letale.

UPDATE - Patronul firmei de deratizare în urma acțiunilor căreia au murit trei persoane și alte 30 au ajuns la spital și-a procurat substanța de pe piața neagră, au declarat pentru EVZ surse apropiate anchetei. Firma sa nu este autorizată pentru a folosi substanțe din clasa T+, cu grad ridicat de toxicitate.

În acest moment, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, polițiștii de la Investigații Criminale fac cercetări pentru a identifica furnizorul produsului pe bază de fosfură de aluminiu folosit de Sorin Buţă, patronul firmei de deratizare Bistim Dera pentru dezinsecția și deratizarea blocului  de pe strada Miorița nr.8.

Acesta nu era autorizat să manevreze astfel de substanțe. ”Firma nu e autorizată la noi și nici nu a solicitat o autoruzare în acest senns”, a declarat pentru EVZ Adina Munteanu, șefa Oficiului Fitosanitar Timiș. Doar această instituție autorizează dreptul de folosire al substanțelor din clasa T+.

Potrvit informațiilor EVZ, Buță a achiziționat produsul de la un bărbat, însă nu a indicat până acum numele acestuia, susținând, în timpul audierilor că era ”o persoană necunoscută” care ar lucra la o firmă de profil. El a mai folosit substanța și în trecut, pentru un hotel. În Timișoara există trei mari companii care vând produse pe bază de fosfura de aluminiu.

UPDATE - Chimiștii au stabilit că substanța folosită pentru combaterea rozătoarelor în blocul din Timișoara a fost Fosfura de aluminiu (AIP). Aceasta este un pesticid agricol ieftin și eficient. AIP eliberează gazul de fosfură otravitor atunci când vine în contact fie cu umiditatea atmosferică (fie cu acid clorhidric în stomac, dacă substanța e ingerată).

Toxicitatea la om apare după expunere și leziuni cauzate de inhalare sau chiar după absorbție prin piele. Conform literaturii de specialitate, limita de expunere permisă pentru fosfină este <0,3 ppm (părți per milion) în mediul de lucru, niveluri mai mari de 50 ppm fiind periculoase pentru viață, în timp ce la 400-600 ppm este letală într-o jumătate de oră.

Semnele și simptomele intoxicării sunt nespecifice, instantanee și depind de doză, calea de intrare și intervalul de timp după expunerea la otrăvire. În general, după inhalare, pacienții au, de obicei, iritații ale căilor respiratorii și dificultăți la respirație. Alte caracteristici pot include amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greață, vărsături, diaree, ataxie, amorțeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie și icter.

Pacienții mai pot dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate, notează Sănătateinfo.md.

Toxicitatea AIP afectează în special țesuturile cardiace și vasculare, apărând hipotensiune profundă și refractară, insuficiență cardiacă congestivă, anomalii electrocardiografice (ECG), miocardită, infarct subendocardic sau pericardită. Efectele asupra căilor respiratorii pot include tuse, dispnee, cianoză, edem pulmonar, insuficiență respiratorie.

UPDATE - Potrivit Elenei Megherea, purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș, în următoarele minute în blocul groazei vor începe din nou măsurătorilor de toxicitate de către echipele CBRN, specialiștii timișoreni urmând să investigheze alături de colegii de la Sibiu. Aceștia au fost chemați în ajutor deoarece au în dotare aparatură specifică diferită, ceea ce permite o mai bună acuratețe a datelor colectate. ”În această dimineață se vor relua măsurătorile, și abia ulterior se va trece la procedura de neutralizare”, a explicat reprezentanta ISU.

Marți dimineață la ora 9,00, potrivit medicilor, toți vecinii din blocul de pe strada Miorița nr. 8 care erau internați sunt stabili. Tatăl unuia din copiii decedați e internat la ATI la Spitalul Județean din Timișoara. Tot aici mai sunt internați șapte adulți. Alți trei adulți sunt internați la Spitalul Clinic Municipal, iar la Spitalul Louis Țurcanu sunt internați 19 copii. Numărul total al persoanelor internate: 30.

Deși au fost evacuate aproape 100 de persoane din cele două blocuri (n.r. locatarii din blocul în care au murit trei persoane și alții dintr-un bloc de pe strada Vaida Voievod, unde aceeași firmă a efectuat dezinsecție și deratizare) doar un număr de șase persoane au fost cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale (trei la Hotel Savoy, una la Mitropolia Banatului și alte două la Liceul Silvic), restul apelând la rude sau prieteni.

UPDATE - Patronul firmei care a efectuat deratizările în două blocuri de locuințe din Timișoara, în care au murit doi copii și o femeie, a fost reținut, marți dimineața, de procurori.

Ioan Sorin Buță este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice, stabilindu-se că a folosit pastile de fosfură de aluminiu pentru combaterea rozătoarelor, în apartamentele unde a intervenit.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că suspectul B.I.S., în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Timișoara, a executat servicii de deratizare în imobilul respectiv, în baza unui contract încheiat în acest sens, activitate ce a avut loc în perioada 16.11.2019  - 18.11.2019. În cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia - GASTOXIN”, ce conţine ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, transmnite Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

UPDATE - Un al doilea bloc de locuințe din zona Complexului Studențesc, aflat în apropierea celui în care și-au pierdut viata 2 copii și mama unuia dintre ei, a fost evacuat.

Autoritățile au luat această decizie în jurul orei 22:30. Cei 31 de locatari au fost nevoiți să-și părăsească locuințele după ce s-a aflat că un apartament de la etajul 4, de pe strada Vaida Voievod 1, colț cu Daliei, s-a numarat printre cele în care firma Bistim Dera a facut deratizare și dezinsecție.

UPDATE: Intervenția este coordonată de către subprefectul județului, la locul intervenției fiind prezenți și președintele Consiliului Județean, primarul Municipiului Timișoara, șefii armelor din MAI și celelalte structuri implicate. Luni se ara se găseau în spital 15 copii și 8 adulți. Un număr de 48 de persoane au fost evacuate din blocul de pe strada Miorița nr 8. iar alte 31 dintr-un bloc de pe strada Vaida Voievod nr.1, unde firma de dezinsecție a acționat săptămțna trecută.

Autoritățile susțin că în decursul zilei de marți vor putea transmite, cu certitudine, numele substanței toxice.

UPDATE: Toxicologul de la Spitalul de Copii Luis Țurcanu, medicul Mihai Gafencu, a explicat faptul că raticidele cele mai folosite sunt anticoagulante, or copiii veniți nu prezentau aceste simptome. El a lansat un apel la calm. ”A intrat panica în oameni. La spital au fost aduși 14 copii în ultimele ore. Orice toxicitate ar fi fost se manifesta în aceste patru zile. Nu vor mai apărea cazuri noi. Starea tuturor copiilor internați e foarte bună. Îi ținem pe toți copiii sub observație, deși nu mai avem nicio internare simptomatologică. În total sunt 18 copii. Din blocul respectiv au venit mai toți, iar acum vin din blocurile din jur”, a explicat medicul.

UPDATE: Autoritățile au informat la ora 23,00 că, în urma identificării unui singur apartament (nr.79), aflat la etajul al patrulea dintr-un bloc din Timișoara, strada Vaida Voievod nr.1, unde s-a efectuat aceeași operațiune de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă, s-a dispus evacuarea completă a blocului, ca măsură preventivă. ”Ușa apartamentului este sigilată cu banda adezivă. Sunt evacuate 31 de persoane”, a transmis în urmă cu câteva momente, Elena Megherea, purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș. Reprezentanții ISU Timiș continuă verificări pe teren în toate locațiile în care firma respectivă a intervenit în ultimele zile. Până acum, la cele două localuri investigate, nu s-au descoperit substanțe toxice în aer.

UPDATE: De sâmbătă dimineața până luni dimineața un număr de 15 apeluri au fost efectuate la serviciul de unic de urgență 112, pe parcursul a șapte ture, din blocul de pe strada Miorița nr.8. Opt dintre apeluri au fost date pentru aceleași două persoane, respectiv pentru părinții celor doi copii care au murit. Un alt apel a fost pentur un consult la domiciliu, altul pentur o colică renală. Acesta a fost anunțul făcut de Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, în cadurl unei conferințe de presă organizată luni seara.

Până la această oră, trei persoane dintr-un bloc aflat pe Strada Miorița, numărul 8, au murit ca urmare a intoxicației cu o substanță neurotoxică. Este vorba de doi copii, de 9 zile și trei ani, și de o femeie de 29 de ani, mama copilului mai mare.

Șeful Ambulanței a vorbit despre cum s-a intervenit și de ce nu s-a făcut legătura între cazuri decât târziu. ”S-a reproșat că am intervenit târziu. Ni se reproșează mai ales ziua de sâmbătă, dar noi am intervenit rapid. A fost un miracol că am descoperit astăzi la 10.00 problema, când a murit acea femeie, mama unuia dintre copii. Copiii pentru care s-au solicitat serviciile ambulanței au prezentat simptomatologie diferită, iar specialiștii de la Spitalul Louis Țurcanu nu au ridicat problema intoxicației”, a spus Iancu Leonida în cadrul conferinței de presă.

Potrivit medicilor primul copil a prezentat probleme respiratorii și cianoză, iar al doilea tulburări digestive, de aceea a fost dificil să se facă o conexiune între cazuri. ÎN plus, ambulanța a fost chemată și pentru alte cauze.

”În unele blocuri, în zone mai sărace, precum și în sate mai izolate, noi dacă ajungem într-o zi cu ambulanța, suntem solicitați de mai multe ori. (…) Nu ne miră că ne cheamă într-un bloc de 2 – 3 ori după ce am avut o intervenție. Se întâmplă frecvent acest lucru. Acum că am fost de 8 ori pentru acelerași persoane, și nu am făcut legătra…

Primul telefon a fost primit sâmbătă la ora 9,30 dimineața. Am trimis un echipaj, a sistentul a consultat copilul, a propus internarea, iar părinții au refuzat. El a anunțat Dispeceratul, a luat semnătură și a plecat. Am revenit la el peste aproximativ 10 ore, au dus copilul la spital și peste câteva ore a decedat la spital. Celălalt caz a fost pe la 5 – 6 după-amiaza. Fulminant. S-a solicitat ambulanță pentur nou-născut, iar copilul a făcut  stop în UPU. A fost resuscitat aproximativ o oră. Pur și simplu nu am putut să fac nicio legătură între cele două cazuri. Lucrurile acestea s-au întâmplat, trebuie să înțelegeți, în contextul câtorva sute de solicitări”, a mai declarat medicul.

UPDATE: Autoritățile au descoperit susbtanța toxică responsabilă pentru moartea a trei persoane și îmbolnăvurea gravă a altora. Este vorba de fosfura de aluminiu, un pesticid ieftin, cares e găsea în materialele folosite pentru efectuarea deratizării. Substanța toxică se degajează în contact cu aerul, de aceea e recomandat a se folosi doar în spații deschise.

Compania care a efectuat deratizarea și dezinsecția pe strada Mioriței nr.8 a avut contrcat pentru a interveni într-un nnumăr de peste 20 de încăperi din imobil, spații care nu erau locuite.

Reprezentanții SC Bistim Dera SRL susțin, într-o postare publică faptul că ”oferă servicii profesionale de dezinsectie, deratizare și dezinfecție, cu soluții profesionale de cea mai buna calitate, pentru spații comerciale, case, scări de bloc, apartamente, etc.”. Sursele EVZ arată că la intervenția de vineri a participat însuși proprietarul afacerii.

Și primarul Nicolae Robu a ajuns luni seara la locul tragediei. Autoritățile au organizat o conferință de presă pentru a transmite ultimele nouătăți.

În ajutorul celor de la ISU Timiș a venit șo un echipaj CBRN de la Sibiu. Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan Selejan a intervenit și el, oferind cazare într-un hotel din oraș sau la Mănăstirea Timișeni (aflată în apropierea Timișoarei), dar și o masă caldă. Majoritatea locatarilor evacuați au decis să înnopteze la prieteni sau rude, deși inclusiv autoritățile le-au oferit spații de cazare adecvate. Un anunț în acest sens a fost făcut la ora 16,00 de autorități și șeful Isu Timiș.

Mitropolitul Banatului a mai anunțat că biserica se va ocupa de înmormantarea copilașului de 3 ani și a mamei sale. Bărbatul familiei este în stare gravă, interbat la spital, în Terapie Intensivă.

UPDATE: Un mesaj alarmant a început să fie viralizat pe rețelele de socializare, în legătură cu incidentul de pe strada Mioriței nr. 8: ”Evitați strada Miorița din complex! S-a facut dezinsecție cu o substanță toxică pentru oameni care nu are antidot și provoacă stop cardiac. Aceeași firmă a facut deratizare și la Papa Sam și Club 30. Începe cu dureri de cap și grețuri/vărsături. Sunt deja 3 morți si 56 de locatari aduși la urgență la Județean”.

UPDATE: Ca urmare a tragediei care a avut loc la blocul de pe strada Mioriţei, din Timişoara, unde trei persoane au decedat şi mai mulţi adulţi şi copii au ajuns la spital, poliţia Timiş a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

„În urma primelor verificări s-a stabilit că este vorba despre o societate comercială care a efectuat activităţi de deratizare. S-a mers pe acest fir, am căutat să vedem dacă au mai fost şi alte locaţii unde s-au mai efectuat deratizări, am identificat că mai sunt şi altele două în afară de acest bloc. În continuare facem cercetări, este ancheta în derulare, este dosar penal sub supravegherea unui procuror pentru ucidere din culpă", a declarat luni seara, într-o conferinţă de presă, şeful IPJ Timiş, Alin Petecel.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Cornelia Malac firma care a efectuat deratizarea în bloc, la solicitarea locatarilor, săptămâna trecută, trebuia să anunţe populaţia vizată.

„Substanţele utilizate trebuie să fie autorizate sanitar, fitosanitar şi vom verifica acest lucru. Va trebui să ne deplasăm şi la firma care prestează aceste servicii pentru a verifica spaţiile de depozitare şi condiţiile în care sunt deţinute aceste substanţe. În primul rând, firma care a făcut deratizarea trebuia să anunţe populaţia, să anunţe public populaţia. Trebuie să verificăm dacă a făcut acest lucru. Firma şi administratorul au fost interogaţi de procurori, astfel că activitatea noastră a fost astăzi îngreunată. Noi trebuie să verificăm şi condiţiile locaţiilor unde vor fi transportaţi cei evacuaţi", a afirmat dr. Cornelia Malac.

De asemenea, şeful ISU Timiş, Lucian Mihoc a afirmat că în jurul orei 12,40 a primit o informare din partea UPU SMURD Timişoara, că în timp foarte scurt s-au înregistrat trei decese.

„A fost o suspiciune de intoxicare, fapt pentru care operativ la adresa respectivă am trimis un echipaj CBRN (chimic, biologic, radioactiv şi nuclear) pentru a afla clasa de substanţe. A fost evacuat întregul imobil (parter şi patru etaje) cu 200 de apartamente. În urma efectuării primelor cercetări chimice, efectuate de ofiţerul specialist împreună cu echipajul CBRN, s-a constatat că între etajele III-IV era prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice. S-a descins şi în celelalte apartamente unde s-au înregistrat şi cele 3 decese, unde s-au constatat prezenţa slabă a substanţei neurotoxice, iar la etajul III un nivel mediu de substanţă neurotoxică. Echipajul CBRN mai efectuează cercetări şi la alte două locaţii indicate unde vineri s-a efectuat o deratizare/dezinsecţie de către o firmă, iar procesul verbal întocmit de firmă arată că s-au folosit următoarele substanţe: deadină (100 grame), cipermetrină (concentraţie 6,85%), tetrametrină (concentraţie 1,25%), coformulad şi raticid rodex pastă. Activitatea efectuată de firmă în data de 14 noiembrie a fost făcută la solicitarea asociaţiei de proprietari, noi făcând această primă cercetare în domeniul chimic. Nu s-a constatat prezenţa de substanţe radioactive sau alte substanţe", a afirmat şeful ISU Timiş.

Potrivit acestuia, primele măsuri operative luate de ISU Timiş au fost evacuarea întregului imobil, transportarea persoanelor către UPU ale Spitalului Judeţean şi Municipal, continuarea ventilării tuturor spaţiilor, iar la faţa locului se efectuează cercetări de către reprezentanţii Poliţiei şi ai Parchetului.

La celelalte două locaţii - două unităţi de alimentaţie publică, un club şi un restaurant - care actualmente sunt închise şi se face prima cercetare, s-au deplasat echipele CBRN, dar nu s-au identificat persoane intoxicate. Însă, pentru a preîntâmpina orice situaţie, a fost interzis accesul şi va urma ventilarea acelor spaţii.

În prezent sunt internaţi trei adulţi la Spitalul Judeţean, soţul pacientei decedate, tatăl unui copil internat la spitalul de copii şi încă un adult.

„Bărbatul nu este în stare foarte gravă, dar se poate înrăutăţi, dacă ţinem cont de modul în care a evoluat starea pacientei, de aceea rămâne internat la ATI pe compartimentul toxicologie. Sunt simptome digestive, nespecifice, care nu anunţă nimic foarte grav. Simptomatologia celor doi copii care au decedat a fost diferită: unul a fost cauza stopului cardiorespirator obstrucţia aeriană (înecare cu lapte, n.r.), la celălalt un diabet; sunt simptome diferite şi se manifestă diferit în funcţie de vârstă. Aşa că până astăzi nu s-a putut face legătura între aceste evenimente. În momentul în care soţul femeii care a decedat a ajuns la spital cu aceleaşi simptome şi am aflat că şi soţia şi copilul şi că în acelaşi imobil a mai existat şi o altă persoană care a decedat, în acel moment s-a declanşat această activitate de a securiza oamenii care locuiesc de aici, de a identifica toxicul şi apoi de a-i trata pe cei care locuiesc aici", a explicat Mihai Grecu, potrivit agerpres.ro

UPDATE. Numărul persoanelor care necesită îngrijiri medicale în urma intoxicării cu substanțe folosite de o firmă de dezinsecție și deratizare crește de la o oră la alta. ”Luni  la ora 18,00, un număr de 8 adulți sunt internați la Spitalul Județean din Timișoara și 9 copii la Spitalul Louis Țurcanu”, a transmis Elena Megherea, purtătoarea de cuvțnt a ISU Timiș.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Luni, autoritățile s-au mobilizat pe strada Mioriței nr.8. ”A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă”, arată Alin Petecel, șeful Poliției Timiș. Administratorul imobilului, dar și reprezentantul firmei de dezinsecție au fost duși la audieri.

Un număr de 14 persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare în decursul zilei de luni. La ora 17,45 rămăseseră internați patru adulți la Spitalul Județean Timișoara și șase copii, la Spitalul Louis Țurcanu.

Blocul cu 200 de apartamente a fost evacuat, urmând ca cele aproape 50 de persoane să înopteze în spații puse la dispoziție de autoritoăți. Șeful ISU Timiș, Lucian Mihoc, a trimis la fața locului  echipajul specializat în depistarea substanțelor toxice.

Un imobil este evacuat in urma decesului a doi copii si o femeie, din motive necunoscute, existand suspiciunea unei cauze toxice. Timisoara, Timis, Luni 18 Noiembrie 2019, Cornel Putan

Autoritățile susțin că mobilizarea are loc abia luni deoarece abia astăzi s-a făcut legătura între cazuri. ”Azi în jurul orei 12.40 am primit o informare din partea UPU referitoare la faptul că în aceeași locație , în timp scurt, s-au înregistrat mai multe decese. Fiind o suspiciune de cauză toxică a celor 3 decese, operativ  am trimis un echipaj de cercetare CBRN”, a spus Mihoc.

Șeful ISU Timiș a explicat și că același control de toxicitate se efectuează și în alte două locații din Timișoara, unde aceeași companie a efectuat între timp deratizare și dezinsecție.

Un imobil este evacuat in urma decesului a doi copii si o femeie, din motive necunoscute, existand suspiciunea unei cauze toxice. Timisoara, Timis, Luni 18 Noiembrie 2019, Cornel Putan

Dezinsecția a fost solicitată de administrația blocului, după ce, cu aproximativ două luni în urmă, spun locatarii, serviciile similare prestate nu s-au dovedit eficiente, iar blocul era plin de gongi. Oficialii DSP spun că firma trebuia să anunțe locatarii de intervenție. Ceea ce nu s-a întâmplat.

”Nouă nu ne-a spus nimeni nimic. I-am văzut cum au venit, cu măști pe față, și au intrat în apartamentele în care nu locuiește nimeni. Apoi au lipit bandă adezivă pe încheieturile ușilor și gaura cheii”, a declarat pentru EVZ o femeie a cărei fiică, cu nepoata minoră, se află internate în spital. ”Fetele erau palide și vomitau”, a mai spus aceasta.

Primul copil care a decedat era un băiețel de 9 zile. El a ajuns la spital cu vomă și diaree persistente, murind, în final, sufocat. Tatăl copilului așteaptă acum rezultatul necropsiei.

În blocul de pe strada Mioriței locuiesc câteva zeci de familii, în garsoniere cu băi comune, pentru care plătesc, lunar, o chirie de 1.000 de lei.