Un avion în care se aflau 28 de pasageri a dispărut brusc, marți dimineața, de pe radare în estul Rusiei. Miercuri, echipele de salvare din Rusia au găsit trupurile a 9 pasageri ai avionului care s-a prăbuşit în Peninsula Kamciatka din Extremul Orientul rus.
„Un grup de 51 de salvatori continuă să lucreze la faţa locului la sol", a anunţat într-un comunicat Ministerul local pentru Situaţii de Urgenţă, precizând că unul dintre trupurile găsite a putut fi identificat.
Avionul de linie al unei mici companii aviatice locale, cu 22 de pasageri şi şase membri ai echipajului la bord, a dispărut de pe radare marţi, în timp ce se pregătea să aterizeze în oraşul de coastă Palana.
După mai multe ore de căutări în condiţii dificile din cauza vremii şi a geografiei terenului, echipele de salvare, pe jos şi în elicoptere, au localizat în cele din urmă locul în care s-a prăbuşit avionul.
Bucăţi din fuzelaj au fost găsite atât de-a lungul coastei
Guvernatorul regiunii Kamciatka, teritoriu gigantic foarte puţin populat însă apreciat de turişti pentru vulcanii săi şi natura sa sălbatică, a afirmat că bucăţi din fuzelaj au fost găsite atât de-a lungul coastei, cât şi în Marea Ohotsk.
Imagini de la locul accidentului arată o urmă neagră şi lată coborând de pe vârful unei stânci în mare.
Aparatul, un Antonov An-26 de concepţie sovietică, făcea legătura între capitala regională Petropavlovsk-Kaciatsk şi Palana atunci când a dispărut de pe radare. Anchetatorii au declarat că analizează drept posibile cauze ale accidentului vremea nefavorabilă, o problemă tehnică sau o eroare de pilotaj.
An-26 a fost produs în perioada 1969-1986 în Uniunea Sovietică. El a fost implicat în numeroase accidente mortale, dintre care cel mai recent în Kazahstan, în martie, în care au murit patru militari.
Accidente aviatice în Rusia
Rusia are de multă vreme o proastă reputaţie în ceea ce priveşte securitatea aviatică. O proastă mentenanţă tehnică şi reguli de securitate lipsite de rigoare au marcat în mod durabil sectorul aeronautic rus.
Cel mai recent accident grav datează din luna mai 2019, cu aterizarea forţată a unui Suhoi Superjet al companiei naţionale Aeroflot, care a luat foc pe pista unui aeroport din Moscova. În accident au murit 41 de persoane.
În februarie 2018, un AN-148 al Saratov Airlines s-a prăbuşit la scurt timp după decolare lângă Moscova, iar 71 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa. O anchetă a stabilit atunci că la originea accidentului a stat o eroare umană.