Tragedia scriitorului nepublicat în timpul vieții. A intrat în depresie, s-a sinucis și a câștigat Premiul Pulitzer după moarte
- Andrei Calin
- 11 martie 2023, 16:17
Un scriitor american a sfârșit tragic din cauza depresiei. A încercat să publice un roman în care nimeni nu a crezut, cu excepția mamei sale. S-a sinucis și n-a știut niciodată ce succes avea să aibă cartea.
La 26 martie 1969, John Kennedy Toole (31 de ani) a folosit un furtun de grădină pentru a pompa gazele de eșapament în mașina sa. Nu avea să mai trăiască pentru a vedea succesul romanului său, „A Confederacy of Dunces” (Conjurația imbecililor), pe care încercase și nu reușise să îl publice.
După moartea lui Toole, mama sa, Thelma, a dus manuscrisul de la o editură la alta, încercând să îl tipărească. Dar abia în 1980 - la 11 ani după moartea fiului ei - a reușit ce și-a propus.
Mama lui Toole îi ceruse insistent romancierului Walker Percy să îl citească. Cu reticență, acesta a făcut-o în cele din urmă, iar mai târziu a scris: "Cu siguranță nu era posibil să fie atât de bună".
John Kennedy Toole s-a sinucis pentru că nu era publicat
Percy a convins Louisiana State University Press să o publice în 1980. De atunci, criticii au numit-o o capodoperă a comediei.
Cartea a câștigat Premiul Pulitzer în 1981, dar a devenit și îndrăgită de publicul care s-a atașat de o poveste în dialect din New Orleans, despre un gazetar, gargaragiu, nebunatic, aspirant la filozofie, pe nume Ignatius J. Reilly, care locuiește cu mama sa.
Ea îl convinge să-și ia o slujbă - concluzionând corect că citându-l pe Boethius nu va plăti nicio factură - iar el ajunge să se alăture celor angajați, lucrând la un cărucior de hot-dog unde mănâncă mai multe crenvurști decât vinde și uneori incită la mici revolte.
Toole a scris romanul după ce a făcut armata în Puerto Rico. El a trimis manuscrisul la Simon & Schuster, acolo unde a ajuns în mâinile renumitului editor Robert Gottlieb. Acesta a remarcat că îl credea pe Toole talentat, dar că acea carte nu avea niciun rost. Cei doi au intrat într-un lung schimb de replici, Toole încercând să-și păstreze calmul. În cele din urmă, autorul a decis că nu vrea să revizuiască complet lucrarea, în eventualitatea că Gottlieb o va publica.
Intrase într-o depresie profundă
Cartea, în ciuda „minunăției sale”, a scris Gottlieb, „nu este cu adevărat despre nimic. Și nimeni nu poate face nimic în privința asta”.
Ceea ce Gottlieb nu a prezis a fost modul în care poveștile despre nimic aveau să aibă un succes uriaș. Vezi cazul celebrului serial „Seinfeld”. După sinuciderea fiului ei, mama sa și-a făcut un scop din a publica romanul. A umblat mulți ani pe la mai multe edituri, dar peste tot i s-a închis ușa în nas. Pentru a scăpa de ea, Walker Percy i-a promis că va citi manuscrisul. A făcut-o fără chef și și-a dat seama repede că are de-a face cu o capodoperă comică.
Din păcate, autorul nu mai apucase să se bucure de succes. Pentru că fusese respins peste tot, intrase într-o depresie severă și căzuse în patima alcoolului. După sinucidere, mama sa a distrus biletul de adio, fapt ce a alimentat speculațiile legate de motivele complete ale gestului extrem.