A încetat din viață, miercuri noaptea, dirijorul Stelian Stoica, omul care a contribuit la formarea mai multor generații de artiști din folclorul românesc.
Doliu în lumea folclorului din România, după decesul lui Stelian Stoica, dirijorul de la Ansamblul Jidvei România. Tragicul eveniment s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, iar vestea tristă a fost făcută public de foștii colegi ai artistului, într-un mesaj ce a fost postat pe Facebook.
A încetat din viață un foarte cunoscut dirijor, Stelian Stoica. Anunțul, făcut de colegii săi
Stelian Stoica, de la Ansamblul Jidvei România era cunoscut sub supranumele „Luceafărul folclorului românesc”. Solistul a fost apreciat în cursul vieții prin armonizările, orchestrațiile și aranjamentul programelor folclorice ale TVR – Tezaur folcloric, ale Festivalului național „Strugurele de aur” de la Jidvei, dar și ale altor manifestări culturale.
„În această noapte a plecat să dirijeze orchestra națională a îngerilor, marele dirijor Stelian Stoica! Noi, membrii Ansamblul Jidvei România și ai Orchestrei Naționale Jidvei România suntem îndurerați de această veste tragică a plecării la cele veșnice a Maestrului nostru drag!
Generații de generații de artiști, formați sau acompaniați, cu siguranță, sunt la fel de îndurerați! Cuvintele sunt puține, dar lăsăm să vorbească versurile și cântecele create cu atâta dăruire de dumnealui:
Toate-n lume sunt știute Câte-s vrute și nevrute Numai cele ce-i stau scrise Omului nu îi sunt spuse Câte-n lume bune-s rele Știe Dumnezeu de ele”, se precizează în anunțul ce a fost făcut pe rețeaua de socializare.
A format mai multe generații de artiști cunoscuți
Dirijorul a afirmat, într-un interviu, că prin mâna sa au trecut mulți artiști importanți, pe care i-a format. „Sunt vedete și artiști consacrați care au fost discipolii mei. M-am ocupat de repertoriul lor, de text, i-am pregătit de înregistrări discografice, pentru a ajunge să fie apreciați.
Am crescut la Casa de copii din Orlat. Acolo era un mic difuzor în curte și ori de câte ori auzeam o orchestră, mă fascina, mă lipeam de perete și priveam în sus… După mult timp, la 14-15 ani, am găsit o ”placă” a Orchestrei de muzică populară a Radioteleviziunii, conduse de George Vancu. Mai târziu, în 1987, maestrul s-a pensionat și a venit la Sibiu, să pună pe picioare Orchestra ”Cindrelul”, desființată, așa cum erau multe în țară. Atunci l-am cunoscut pe maestrul George Vancu. Mi-a spus: ”Ești atât de aproape de mine, nu știu cum ai reușit!”. I-am mărturisit că de mic copil am crescut alături de Orchestra Radio și a fost foarte bucuros, mirat, că am învățat atât de multe lucruri”, spunea Stelian Stoica pentru blajinfo.ro.