Tragedia momentului în România! S-a stins din viaţă o artistă legendară care a marcat mai multe generaţii. A fost răpusă de o boală teribilă

Tragedia momentului în România! S-a stins din viaţă o artistă legendară care a marcat mai multe generaţii. A fost răpusă de o boală teribilăSursa: Pixabay

România este în doliu. O legendară artistă a murit la vârsta de 76 de ani. Luminiţa Vartolomei, critic muzical, s-a stins din viață luni, 7 martie. Tragicul anunț a fost făcut public de către muzicologul Mihai Cosma.

Lumea muzicală din România a mai suferit o pierdere. Criticul muzical Luminiţa Vartolomei a murit luni, 7 martie, la vârsta de 76 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de către muzicologul Mihai Cosma, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe pagina sa personală de Facebook.

"A plecat dintre noi, după o lungă suferinţă, criticul muzical Luminiţa Vartolomei, personalitate importantă a muzicologiei şi jurnalismului cultural din ţara noastră. Dumnezeu să o odihnească în pace!", a transmis Mihai Cosma, luni, într-o postare pe Facebook.

Cine a fost Luminiţa Vartolomei

Un mesaj emoționant a fost postat și pe pagina celor de la Simpozionul Internațional "George Enescu", care au prezentat întreaga carieră a criticului de muzică și sectoarele în care Luminiţa Vartolomei a reușit să se facă cunoscută.

Regretata artistă a făcut parte dintr-o generație de analiști ai muzicii deosebit de activi, lideri de opinie, care se exprimau public în ziare, reviste, la radio și la televiziune, contribuind esențial la valorizarea și buna înțelegere a faptelor muzicale de pe scenele noastre, precum și la lansarea ori dezvoltarea carierelor multor interpreți români.

În 1990, Luminiţa Vartolomei a lansat singura revistă de critică muzicală din România, ”Actualitatea muzicală”. Aceasta a fost fondată la cererea conducerii de atunci a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (Pascal Bentoiu, Adrian Iorgulescu, Octavian Lazăr Cosma). Criticul de muzică a „alcătuit echipa redacțională a revistei, a stabilit coordonatele editoriale, invitând toate condeiele consacrate, ca și pe tinerii talentați în ale criticii muzicale, să scrie cronici, recenzii, reportaje, interviuri etc”, se mai arată în postarea celor de la Simpozionul Internațional "George Enescu".

Luminiţa Vartolomei a absolvit Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București, apoi a debutat în carieră ca redactor la Radiodifuziunea Română (1968-1973). Ulterior a lucrat ca și consultant artistic Filarmonica ”George Enescu” (1973-1975), după care a preluat poziția de redactor principal la revista ”Contemporanul” (1975-1990). La conducerea ”Actualitatea Muzicală” a ajuns după 1989.

A fost distinsă cu numeroase premii, atât din partea Uniunii (triplă laureată), cât și din partea altor foruri culturale, inclusiv din partea Academiei Române. I-a fost conferit și Ordinul ”Meritul Cultural”, clasa I.

De asemenea, Luminiţa Vartolomei  a contribuit la organizarea unor festivaluri și evenimente muzicale, în diverse orașe ale țării.

Ne puteți urmări și pe Google News