Tragedia migranților în Calabria: Guterres: „Este nevoie de rute sigure și legale pentru migranti”

Tragedia migranților în Calabria: Guterres: „Este nevoie de rute sigure și legale pentru migranti” Sursa foto: Presedintia Ucrainei

„Chiar ieri, încă un naufragiu teribil în Marea Mediterană a provocat moartea a zeci de persoane în căutarea unui viitor mai bun pentru ei înșiși și pentru copiii lor”, dar atâta timp cât „bandele criminale controlează rutele migratorii, oamenii vor continua să moară”.

Avem nevoie de rute sigure, ordonate și legale pentru migranți și refugiați și trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni pierderea de vieți omenești, furnizând echipe de căutare și salvare și asistență medicală, ca imperativ umanitar și ca obligație morală și legală", a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, Antonio Guterres.

Între timp, potrivit unor informații din cercurile judiciare, alte două persoane ar fi fost arestate sub acuzația că sunt contrabandiştii ambarcațiunii care a naufragiat duminică dimineață în fața orașului Cutro, în zona Crotone din Calabria, provocând căderea în mare a migranților aflați la bord. În prezent, există 59 de victime confirmate ale naufragiului, inclusiv mulți copii, iar zeci de migranți sunt dați dispăruți, în timp ce 80 de oameni au supraviețuit. Cele două persoane, despre care se spune că se află în arest, se adaugă contrabandistului de naționalitate turcă deja reținut, sub aceeași acuzație, duminică.

Tragedia migranților care caută o viață mai bună

Căutările pe mare au continuat pe tot parcursul nopții, pentru persoanele dispărute de la scufundarea ambarcațiunii de migranți, care a avut loc duminică la Steccato di Cutro și care a produs, momentan, 59 de victime. Perchezițiile sunt realizate de către Autoritatea Portuară din Crotone cu ajutorul unităților departamentului aeronautic al Guardia di Finanza și al pompierilor. De la ora 6:00 dimineața, scafandrii Gărzii de Coastă au intrat în acțiune, iar elicopterul Autorității Portuare a intrat recent în acțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Căutările continuă. Momentan sunt 60 de cadavre. Cred că victimele vor ajunge la aproximativ 100. Mărturiile celor aflați la bord vorbesc de 180/200 de migranți aflați pe ambarcațiune. Ne pare rău că s-a vorbit puțin de-a lungul anilor despre această nouă rută de imigrație, între Turcia și Calabria, aproape că a fost considerată o rută de serie B. Și, în schimb, noi am văzut mii de migranți debarcând, în provincia Crotone, și mai ales la Roccella Jonica", a declarat președintele Regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, vorbind la radio Rtl 102.5 cu privire la naufragiul de la Steccato di Cutro.

"Aceasta este o rută care s-a consolidat în ultimii ani pe fondul indiferenței generale, nici măcar ONG-urile nu au controlat această rută. Turcia este o țară care are 5 milioane de refugiați și devine din ce în ce dificil de oprit îmbarcarile, mai ales după cutremurul devastator de acum câteva săptămâni. Dar, în ultimii ani, s-a vorbit foarte mult despre rutele provenite din nordul Africii, iar Calabria este afectată și de aceste fluxuri, dar aproape niciodată de ruta dinspre Turcia. A fost o subestimare generală, inclusiv din partea Europei. Și acesta trebuie să fie un motiv de reflecție pentru toți: tragediile de acest tip trebuie evitate cu o zi înainte, nu comentate a doua zi", a observat Occhiuto.

"Știți care este adevărul? Nu te obișnuiești niciodată. Și totuși, în aproape 25 de ani de când lucrez ca scafandru la Pompieri, am văzut multe tragedii. Dar când vezi acele trupuri fără viață ale unor copii atât de mici... Sunt imagini care te lovesc mereu în inimă. Și ieri a fost așa. Mulți copii morți, ca acei gemeni, nou-născuți. O tragedie", a afirmat David Morabito, șeful Unității de Scafandri din cadrul Detașamentului de Pompieri din Calabria. De duminică, nu s-a oprit nicio clipă să caute persoane dispărute sau supraviețuitori în mare. "Dar devine cu adevărat foarte greu...", spune în șoaptă.

Cum au acționat autoritățile

De luni dimineață, la ora 7:00, Morabito este din nou la fața locului, pe plaja din Steccato di Cutro, în zona Crotone, unde duminică dimineață o barcă cu cel puțin 180 de migranți la bord s-a rupt literalmente în două, determinând căderea în apă a tuturor migranților aflați la bord, la mai puțin de 100 de metri de țărm. Până acum au fost recuperate 59 de cadavre, inclusiv 13 copii și 33 de femei. Procuratura din Crotone a deschis o anchetă, cu acuzațiile de ucidere și dezastru din culpă și de favorizare a imigrației ilegale. Sunt 79 de supraviețuitori, 28 sunt afgani, 16 provin din Pakistan, alții din Iran, Somalia și Palestina. Migranții care nu au fost transportați la spital, au fost transferați la centrul de primire din Insula Capo Rizzuto, cu asistența unei echipe de psihologi. Potrivit unei reconstituiri inițiale, barca plecase joi dimineața, 23 februarie, din Izmir, în Turcia, având la bord cetățeni irakieni, iranieni, afgani și sirieni, cel puțin 180 de persoane, care plătiseră în jur de 2.500 de euro pentru această călătorie.

Ajunsă pe malul din Crotone, ambarcațiunea s-a izbit de o stâncă și s-a rupt în două. Căutările pe mare au continuat toată noaptea, dar în zadar.

David Morabito a fost și la Lampedusa, pe 3 octombrie 2013, când o altă barcă s-a scufundat în largul coastei. Atunci, au fost 368 de morți. "Dar, de fiecare dată, parcă ar fi prima dată - spune pentru "Adnkronos" -, sunt tragedii umane. Sunt tată și, să văd acele trupuri de copii fără viață, este sfâșietor de fiecare dată". Morabito se afla și pe nava Costa Concordia. Alți morți, alte tragedii. Alți copii fără viață. Printre cadavrele recuperate duminică la Cutro s-a numărat și cel al unui nou-născut. Fața scafandrului șef al pompierilor se întunecă. "Sunt tragedii care nu pot să nu ne afecteze și pe noi, salvatorii".

Momentan este imposibil pentru scafandri să se scufunde sub apă, deoarece condițiile meteo sunt defavorabile aici, în Steccato di Cutro. David Morabito s-a întors în tabăra de bază. "Apoi, la 12:00 va fi o schimbare cu colegii din Taranto", spune el. Ieri, căutările au continuat pe tot parcursul zilei, în speranța de a mai găsi câțiva supraviețuitori. "Din păcate - spune Morabito - am găsit doar trupuri fără viață, fie pe plajă, fie în mare. Le-am ridicat din apă cu jet ski-uri și apoi le-am adus pe barca SAR". A mai fost și un elicopter, care a observat mai multe cadavre în mare. Scafandrii speră la o vreme mai bună, astfel încât să poată face scufundări și să încerce să găsească dispăruții pe fundul mării. Ziua este încă lungă, dar speranțele de a găsi supraviețuitori sunt din ce în ce mai mici.

Este și un minor afgan de 12 ani, care și-a pierdut întreaga familie, printre cele 81 de persoane care au supraviețuit scufundării bărcii, care a părăsit Turcia și care a avut loc duminică la 100 de metri în largul coastei Calabriei și în care au murit cel puțin 62 de persoane, conform bilanţului provizoriu al autorităţilor italiene, după cum a relatat Sergio di Dato, manager de proiect al ONG-ului Medici fără Frontiere (MSF), care a intervemit în acordarea primului ajutor pentru persoanele migrante supraviețuitoare. "Echipa noastră, formată dintr-un mediator și un psiholog, tocmai a finalizat prima intervenție de sprijin psihologic în centrul orașului Crotone", explică di Dato, care oferă, apoi, câteva detalii despre starea persoanelor care au reușit să ajungă pe plajele din Calabria, în localitatea Steccato di Cutro, în provincia Crotone.

O femeie afgană a scăpat cu viață

"Printre persoanele care au supraviețuit se află o femeie afgană, care a fost foarte încercată de moartea soțului ei și, apoi, un băiat afgan de 16 ani care și-a pierdut sora de 28 de ani. Ambii au înotat până la țărm, dar din păcate ea nu a rezistat", reconstruiește șeful de proiect. "Am inițiat 'family link' pentru a-i anunța pe părinții femeii, dar fratele nu a găsit puterea să le spună. În următoarele zile îl vom sprijini pe tânăr cu suportul psihologului și cu medierea noastră, pentru a ne asigura că mesajul ajunge în mod corect la familie", a adaugat di Dato. "Printre supraviețuitori se numără și un domn afgan și fiul său de 14 ani, care au pierdut trei fii, respectiv frați, precum și pe mama", relatează șeful proiectului. "Este și cazul unui copil, care este singurul supraviețuitor al întregii sale familii; nouă persoane au murit în naufragiu: patru frați, părinți și alte rude apropiate".

"Veștile despre înecarea a peste 20 de pakistanezi într-o tragedie pe barcă în Italia este profund îngrijorătoare și dureroasă. Am ordonat Ministerului de Externe să constate faptele cât mai curând posibil și să ofere încredere națiunii", a declarat premierul pakistanez Muhammad Shehbaz Sharif, comentând prezența a numeroși pakistanezi printre victimele naufragiului de la Cutro, în provincia Crotone din regiunea Calabria, în sudul Italiei.

sursa: RADOR / rainews.it