Tragedia din Maramureș schimbă Legea Pădurarilor. Parlamentarii s-au trezit abia după moartea unui om

Tragedia din Maramureș schimbă Legea Pădurarilor. Parlamentarii s-au trezit abia după moartea unui om

De ani de zile se tot scrie de „Mafia lemnului”. În fața hoților care dau iama în pădurile Românei sunt, în primul rând, pădurarii. Din păcate, însă, aceștia sunt victime sigure deoarece, în fața infractorilor, oamenii pădurilor au doar o pușcă cu alice sau pistoale cu bile de cauciuc . Toate acestea au condus la tragedii: peste 650 de agresiuni și șase pădurari uciși, numai în ultimii patru ani. Abia după crima asupra pădurarului din Maramureș, deputații au decis, ieri, ca personalul silvic să fie dotat cu arme care să le protejeze viața

Uciderea pădurarului Liviu Pop, de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, din judeţul Maramureş, a redeschis o rană veche: pădurile sunt la discreția hoților de lemne iar cei care ar trebui să o protejeze sunt împiedicați, legal, să se opună. Abia după această tragedie, care a avut loc pe 16 octombrie,  comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Astfel, parlamentarii au votat un raport, în unanimitate, proiectul de lege privind modificarea statutului personalului silvic. Una dintre modificări prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

Un alt amendament adoptat de comisie menţionează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plină anchetă a cazului din Maramureș, încă un pădurar a fost bătut crunt, vineri, la Moldoviţa, în  județul Suceava. Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a declarat că, în ultimii cinci ani, s-au înregistrat 185 de agresiuni ale personalului silvic.

Pe de altă parte, însă, reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva susțin că peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri precum: mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.

Silviu Geană, președintele Federației Sindicale Silva  spune: „Avem probleme serioase în ceea ce privește dotarea personalului silvic cu armament de serviciu. Din cei circa 6.100 de pădurari, doar puțin peste 3.000 sunt astăzi înarmați. Iar cei 3.000 care sunt înarmați au ca și armă de serviciu pistoale cu gaze sau cu bilă de cauciuc, cu care nu reușesc să sperie nici măcar câinii hoinari. Asta, în condițiile în care au în pază sute și mii de hectare, nu au în dotare mijloace de transport, nu au în dotare mijloace de comunicație”.

 

Lista morții

 

Înainte de crima din Maramureș, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprima îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn. Avuseseră, déjà, loc două evenimente tragice, în urma cărora un silvicultor - pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn, iar un alt silvicultor – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea. În ultimii ani, alți patru pădurari au fost omorâți:  Oul Ieronim - Bistrița-Năsăud,  Boboc Dănel - Gorj,  Chiriță Victor - Dolj, Dogaru Gheorghe - Brașov.

 

 

Martor: Infractorul nășit de procuror

 

Ancheta în cazul morții pădurarului Liviu Pop este în plină desfășurare. Însă, déjà apar suspiciuni asupra modului în care se desfășoară ancheta deoarece prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş a refuzat să facă public numele procurorului de caz trimis în zonă de la Baia Mare, precum şi numele celor trei suspecţi audiaţi în acest caz.

Mai mult, oficialul Ministerului Public indică o posibilitate în care mortul ar putea fi de vină. „Suspecţii au declarat că Liviu i-a întrebat de ce au furat din nou şi că ar fi lovit căruţa cu arma lui de vânătoare ca să îi sperie. În acel moment, spun ei, s-a rupt arma şi, fiind îndreptată spre spatele lui, i s-a descărcat accidental în omoplatul drept. Întrebaţi de ce avea piciorul rupt, cei trei au spus că Liviu şi-a rupt piciorul după ce căruţa trasă de cai a trecut peste el. Ei au spus că din cauză că Liviu a dat cu arma de căruţă, caii s-au speriat şi au luat-o la vale, iar pădurarul a căzut sub căruţă”, a susținut un cunoscut de-al suspecților, citat de presa locală.

„Rolul procurorului şi al poliţiştilor este să menţină infracţionalitatea la zero. Ei bine, în zona noastră, aceştia stimulează infracţionalitatea. De ce nu spune nimeni că unul dintre suspecţi este nepotul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş (n.r. – Aurelia Muţ)? Mai mult, acesta a fost năşit la nuntă de către femeia (n.r. prim-procurorul) de care fug toţi, inclusiv poliţiştii”, a fost dezvăluirea făcută de un localnic.