TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL. Nicuşor Constantinescu - "În loc să ancheteze deturnarea de fonduri a lui Raed Arafat, DNA mă anchetează, pe mine, cum am achiziţionat elicopterul”

TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL. Nicuşor Constantinescu - "În loc să ancheteze deturnarea de fonduri a lui Raed Arafat, DNA mă anchetează, pe mine, cum am achiziţionat elicopterul”

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că, alături de conducerea aeroportului Tuzla, DNA îl anchetează pentru achiziţionarea şi operarea elicopterului prăbuşit, luni, în lacul Siutghiol. Ancheta ar fi început cu câteva luni în urmă, timp în care directorul aeroportul Tuzla, dar şi angajaţi ai CJ Constanţa, au fost chemaţi la audieri.

Nicuşor Constantinescu nu ştie la sesizarea cui a început ancheta DNA. „Eu nu am fost chemat la audieri, că eram în arest. A fost chemat directorul de la Tuzla, Adrian Vasilache, angajaţi ai CJ Constanţa şi alţii”, a declarat pentru EVZ, preşedintele CJ Constanţa. El nu işi explică de ce procurorii DNA nu verifică şi modul în care acelaşi elicopter a fost transferat la SMURD. „Procurorii ar fi trebuit să se preocupe de ce a fost  mutat acest elicopter, de ce s-a făcut o modificare a destinaţiei contractului de finanţare. Asta se numeşte deturnare de fonduri. În loc să ancheteze deturnarea de fonduri la Raed Arafat, mă anchetează pe mine, cum l-am achiziţionat, şi pe Vasilache de ce a făcut antrenamente. Şi uite, cât a fost la Tuzla, până pe 16 noiembrie, nu s-a întâmplat niciun accident.  Acum, de o lună, brusc, au murit patru oameni” a comentat Nicuşor Constantinescu.

"Elicopterul CJ, cu destinaţie separată de SMURD" 

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a explicat că elicopterul a fost achiziţionat, în 2013, printr-un program transfrontalier pentru operaţiuni de salvare şi supraveghere pe teritoriul judeţelor Constanţa şi Dobrici din Bulgaria, proiect cu destinaţie separată de SMURD. „Numai că acum o lună, Raed Arafat, împotriva voinţei mele, l-a preluat în custodie, l-a transformat în elicopter SMURD, deşi el era pregătit pentru salvare, supraveghere pe mare, aterizare pe mare, Dunăre şi lacuri, şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nemairespectând numărul de ore care era impus de UE prin caietul de sarcini făcut de CJ Constanţa. Şi care, conform normelor UE,  includea  şi antrenamentele piloţilor şi pregătirea personalului în situaţii de urgenţă, în centre autorizate cum este cel de la Tuzla”. Preluat de SMURD, elicopterul ar fi rămas astfel fără flotoare şi vinci, vitale în caz de naufragiu.  

Victimele tragediei de la Siutghiol nu au fost instruite să se salveze în caz de prăbuşire

Aproape 30 de oameni ar fi fost antrenaţi, într-un an, în baza de instruire, autorizată, de la Tuzla, învăţând, printre altele, cum să se descurce în cazul prăbuşirii unui elicopter în apă. Potrivit lui Nicuşor Constantinescu, cele patru victime ale tragediei de la Siutghiol nu ar fi fost instruite la Tuzla. „De aceea, doi dintre ei au rămas în centuri şi au murit. Cum poţi trimite în misiune oameni care nu ştiu să înoate?” Directorul aeroportului Tuzla ar fi cercetat pentru că a câştigat operarea aparatului de zbor. „A fost prin licitaţie publică, nu atribuită de mine, cum s-a spus” a precizat Nicuşor Constantinescu. Procurorii DNA ar verifica de ce s-au decontat doar cinci ore pe lună, fără răniţi. „Pentru că destinaţia acelui elicopter este generală, nu este doar de transport răniţi. Pentru că la acel elicopter trebuie minim cinci ore de antrenament şi de zbor, pe lună, ca să poată să fie în formă fizică, să nu se întâmple o nenorocire ca cea de alaltăieri. Asta este motivul şi cine este vinovat trebuie să fie tras la răspundere”, a fost răspunsul lui Nicuşor Constantinescu.