Tragedia de la Caracal, în faza războiului cu rapoarte. Lașitate: în Cazul Alexandra, instituțiile se acuză reciproc de incompetență

Tragedia de la Caracal, în faza războiului cu rapoarte. Lașitate: în Cazul Alexandra, instituțiile se acuză reciproc de incompetență

Cu ce au greșit fetele acestea?, se întreabă părinții distruși de durere după ce au aflat că Alexandra (15 ani) și Luiza (18 ani) au fost bătute, violate și omorâte cu bestialitate de un mecanic dubios din Caracal, care le-a luat în mașina lui, „la ocazie”.

Deși anchetatorii nu au găsit, încă, rămășițele lor, criminalul a mărturisit faptele. În susținerea verdictului de omor stă cel mai puternic indiciu de până acum: telefoanele date de Alexandra, la 112. Primul operator care a vorbit cu adolescenta în vârstă de 15 ani a pasat-o, într-un mod incorect, doar către Poliție, iar la celălalt capăt i-a răspuns un agent nepăsător. Atât operatorul 112 cât și polițistul de la IPJ Dolj nu au făcut legătura telefonică Ambulanței sau SMURD, așa cum impune regulamentul de triaj, după ce Alexandra le-a spus că e rănită. Acest simplu gest prevăzut în regulamentul de triere ar fi putut duce la salvarea tinerei, prin cunoștințele și aptitudinile ambulanțierilor.

Violul reprezintă „o urgență încadrată în codul galben conform normelor metedologice privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție în cazul urgențelor primite prin sistemul național unic pentru apeluri de urgență”. Bătăile încasate de Alexandra se încadrau în codul roșu.

Totodată, operatorul care a preluat apelul ei a considerat că situația e doar de competența Poliției. În același timp, nu doar că era imperios necesar să se intervină cu toate forțele legale, agentul care a preluat apelul a tratat situația într-un mod dezinteresat, conform unui raport MAI înaintat CSAT.

„Cu ocazia audierii înregistrării discuţiei telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Şef Principal F. V. Viorel şi victimă, s-a constatat că poliţistul a avut o atitudine refractară faţă de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locaţiei unde se află persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta, ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliţie”, se arată în raportul citat, vehiculat în presă. Ambulanțierii județului Olt ar fi putut fi cheia rezolvării acestui caz, dacă, prin faptul că se aflau în conferința telefonică cu victima, ar fi ascultat reperele indicate de victimă sau i-ar fi furnizat informații prețioase despre cum să se procedeze în situația dramatică în care se afla.

Din păcate, Alexandra a închis grăbită, șoptind apăsat „Vine, vine!”, conform anchetatorilor care au ascultat înregistrarea apelului. Apoi, a urmat o altă abatere gravă de la protocolul gestionării situațiilor de răpire și lipsire de libertate, agentul poliției sunând de 9 ori la acel număr de telefon. „Intra în mesageria vocală”, susține unchiul fetei, analistul politic Alexandru Cumpănașu, informație confirmată și de oficialități.

În fața anchetatorilor, Gheorghe Dincă, după ce a negat inițial că ar fi văzut-o vreodată pe copilă, a spus că a ucis-o după ce a prins-o vorbind la telefonul lui. Asta înseamnă că mecanicul a ucis-o în jurul orei 12.

Tot în cadrul audierilor, Gheorghe Dincă a spus că pe Alexandra a ars-o, dar a povestit și cum a ucis-o pe Luiza Melencu, tânăra în vârstă de 18 ani, dispărută în luna aprilie a acestui an.

Aceasta ar fi fost ținută în viață vreme de trei luni, timp în care Gheorghe Dincă ar fi violat-o zilnic. Acesta a mărturisit că a ucis-o și că i-a aruncat trupul în Dunăre, în zona localității Corabia.

Unde sunt trupurile victimelor?

Despre felul în care criminalul a scăpat de corpul Alexandrei, anchetatorii merg pe ipoteza arderii. La prima descindere în locuința groazei, criminaliștii au găsit mai multe fragmente osoase de origine umană.

„Pe 25 iulie, la domiciliul său, [Gheorghe Dincă – n.r] ar fi ucis-o pe minora pe care o răpise în scopul sexual, o sechestrase și violase. Au fost identificate fragmente de oase calcinate și dinți de factură umană, trei inele, un lănțișor, o bucată similară unei monturi de inel cu urme de ardere. În autoturism a fost găsit un cercel. Bijuteriile au fost recunoscute de mama minorei. Criminaliștica a transmis raportul din care reiese că la locul faptei au fost identificate atât profilul genetic al victimei, cât și al inculpatului”, a declarat Giorgiana Hosu, procuror DIICOT.

Totodată, specialiștii, medici legiști și chimiști, au declarat pentru EVZ că ipoteza distrugerii cadavrului prin ardere sau, așa cum s-a mai vehiculat, cu acid, nu este realizabilă într-un timp atât de scurt și, mai ales, într-un mod atât de curat. „La un crematoriu uman, arderea unui cadavru durează circa două ore, însă temperatura din interiorul său se apropie de 1.000 de grade Celsius.

Aceste temperaturi sunt imposibil de atins fără aparatură specială. Mai mult, mirosul emanat de arderea unui cadavru este distinctiv și greu de suportat, deci ar fi fost imposibil să nu fie semnalat de locuitorii din zonă. Cât despre topirea corpului cu acid, pe lângă cantitățile imense de acid de care un om trebuie să dispună, acesta nu va distruge țesuturi și oase umane în totalitate. Distrugerea se face lent, pe parcursul unor zile și niciodată în mod complet. E adevărat că industria cărnii folosește, adesea, pentru a scăpa de carcasele animalelor și leșuri, hidroliza alcalină la temperaturi foarte înalte și presiune, pentru a accelera procesul de descompunere. Dar acest proces necesită o aparatură specială, accesibilă doar marilor companii din industrie. Și totuși, orice ardere sau topire emană un miros specific, care se impregnează și persistă mult timp”, explică un medic legist.

Oasele sunt umane, dar nu ale celor două fete

Întrebarea anchetatorilor, în acest moment, este câte victime a făcut, în total, mecanicul de la Caracal. În afară de cele două fete, experții criminaliști susțin că Dincă se încadrează perfect în tiparul criminalului în serie, iar posibilitatea ca el să fi făcut mult mai multe victime este foarte mare. Acest aspect este întărit și de expertizele INML, care au dovedit că fragmentele de oase găsite sunt de p r o ve n i e n ț ă umană însă par a fi vechi. Procurorii au dispus realizarea unei expertize de către o echipă de antropologi.

Caz neelucidat de 10 ani

Cazul dramatic de la Caracal, orașul din județul Olt care a devenit, de câteva zile, centrul unei anchete de proporții, în urma dispariției fetei de 15 ani, Alexandra Măceșanu, scoate la iveală indolența și complicitatea unor factori de răspundere față de un fenomen semnalat, de ani de zile, de localnici. Eleva sechestrată, violată și ucisă de mecanicul de 66 de ani, Gheorghe Dincă, ar fi doar una dintre victimele dispărute, de-a lungul anilor, în orașul situat la doi pași de Deveselu, acolo unde se află Scutul antirachetă al NATO. Avocatul acestuia, Bogdan Alexandru, a declarat că suspectul principal în acest caz a recunoscut că a ucis-o atât pe Alexandra cât și pe Luiza Melencu, eleva de 18 ani, la un liceu din Craiova, dispărută, pe 14 aprilie, după ce a plecat de acasă, din comuna Dioști, și a urcat într-o mașină de ocazie. În mod odios, criminalul susține că fetele ar fi venit de bună voie cu el pentru a întreține relații sexuale. O posibilă rețea de trafic de persoane, cu același mod de operare ca și în cazul Alexandrei, a fost anchetată de DIICOT Craiova încă din anul 1999, după dispariția, din Caracal, a unei tinere de 19 ani, Mihaiela Geanina Geneș.

Pe site-ul Poliției Române se precizează că fata a dispărut pe 20 iulie 1999. Ca și în cazul Alexandrei și Luizei, dispariția Geaninei a fost semnalată după ce s-a urcat într-o mașină la ocazie. Despre aceste dispariții, oficialii DIICOT au declarat că, deocamdată, în atenția procurorilor sunt doar cazurile Alexandrei și Luizei.

Crima, confirmată doar în cazul Alexandrei

Confirmarea oficială a ororilor care au avut în casa lui Dincă a venit din partea procurorului şef adjunct al D I I C O T , Giorgia - na Hosu, cea care declarat că, în cadrul anchetei, G h e o r g h e Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşan pe data de 25 iulie, în jurul orei 12,00, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână şi ulterior i-a incinerat corpul, iar cu privire la cea de-a doua fată, Luiza Melencu, există indicii că a procedat în mod asemănător.

În plus, surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că anchetatorii așteaptă raportul antropologic de la Institutul național de medicină Legală „Mina Minovici” ai căror specialiști pot stabili, cu certitudine, dacă osemintele și celelalte probe biologice descoperite în curtea criminalului din Caracal aparțin mai multor victime. Deocamdată, au dezvăluit aceleași surse, suspiciunea de omor este asupra Alexandrei, după ce mama acesteia a recunoscut bijuteriile fiicei sale. Nu sunt, încă, indicii privitoare la uciderea Luizei, ne-au transmis oamenii legii.

Nimic oficial despre interdicția în Italia

Despre presupusa interdicție de a intra pe teritoriul Italiei aplicată lui Gheorghe Dincă, pe motiv că ar fi abuzat de o minoră, procurorul șef Mihaela Porime, purtatorul de cuvant al DIICOT, a declarat, pentru EVZ, că autoritățile române nu au fost înștiințate despre vreo astfel de măsură din partea autorităților italiene. „Dacă exista în cazierul său o asemenea măsură, cu siguranță ni s-ar fi tranmis”, a precizat oficialul DIICOT. Mecanicul acuzat de uciderea celor două eleve din Caracal este căsătorit, în acte, în fapt despărțit de mai mult timp de soția sa, împreună cu care are patru copii. Vecinii bărbatului ar fi declarat că acesta ar fi locuit, o perioadă de timp, în Italia, acolo unde se află soția și copiii săi. La un moment dat, Dincă ar fi avut o aventură cu o altă femeie plecată din zonă și Poliția italiană i-ar fi dat interdicție să mai calce în Italia, după ce a fost acuzat că a vrut să o agreseze pe fiica femeii.

 

Raportul MAI, în CSAT

Ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, a înaintat, în cursul zilei de ieri, Guvernului și Președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate în cazul de la Caracal, anterior datei de 26 iulie, ziua în care polițiștii au intrat în curtea lui Gheorghe Dincă. MAI a anunțat că, după analiza documentului în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta urmează fie făcut public. Totuși, stiripesurse.ro citează amănunte din acest raport din care reiese că Alexandra ar fi avut cinci discuții la 112, cu operatorii STS și polițiștii, înainte să fie surprinsă de ucigaș, între orele 11.05 și 11.29.

 

O demisie care s-a lăsat așteptată

Directorul STS Ionel-Sorinel Vasilca și-a anunțat demisia, ieri, în urma valului de indignare creat în întreaga societate în urma tragediei petrecute în Caracal. Vasilca a avut, însă, o cu totul altă opinie. El susține că a demisionat pentru a nu afecta prestigiul instituției pe care a condus-o din august 2017. „Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112”, a declarat Vasilca, care din 2005 până în 2017 a ocupat funcția de adjunct pe probleme tehnice al șefului STS. Însăși Viorica Dăncilă a catalogat atitudinea fostului șef al STS ca fiind arogantă, considerând că este nepermis ca într-o astfel de situație să se vorbească despre imagine.

Inspectorul general al Poliției Române, Ioan Buda, a fost demis la cererea premierul Dăncilă și de ministrul de Interne Nicolae Moga. De asemenea, au mai fost decise încetarea împuternicirii inspectorului şef al I.P.J. Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia, dar și schimbarea din funcție a şefului Poliției din Caracal şi a adjunctului acestuia.

 

Comisia de Apărare a aflat răspunsuri parțiale

Ieri, în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților, convocată în regim de urgență, adjunctul directorului STS IonelSorin Bălan a spus că nu s-au dat trei adrese greșite pentru că serviciul nu poate da adrese poștale decât în cazul în care apelul se primește de pe un telefon fix.

„Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese. Accesarea informaţiilor de localizare a fost disponibilă în sistem de la primul apel - 11.05 - iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12.08. Au fost solicitări ale operatorului de la poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat”, a explicat Bălan. Acesta a mai precizat că ultimul sprijin s-a dat la ora 12.32.

Adjunctul STS a mai declarat în fața parlamentarilor că cele trei apeluri efectuate la 112 de către Alexandra au fost procesate corect din punct de vedere legislativ şi operațional. Însă, anumite aspecte le va face doar pentru CSAT, fiind clasificate.

Și Parlamentul se va întruni în sesiune extraordinară pentru a adopta o OUG a Guvernului. Comitetul de lucru însărcinat de premier să găsească soluții pentru îmbunătățirea sistemului de urgență 112 și a sistemului de localizare pregătește în aceste zile o analiză și un plan de modificări ale legislației, care se vor face prin această ordonanță de urgență. (Cora Muntean, Emanoil Ursache)

 

Ne puteți urmări și pe Google News