Tragedia de la 2 Mai. Demiteri la IPJ Constanța. Lista celor dați afară

Andrei pascu, fiul lui Mihail Pascu, acuzat de ucidere din culpa. Sursa foto: Captură video

Tragedia de la 2 Mai. Adjuctul șefului Inspectoratului Județean de Poliție Constanța a fost demis din funcție. De asemenea, șeful Poliției Rutiere Mangalia a fost demis și el.

Ancheta internă care se desfășoară la Inspectoratul Poliției Județului Constanța, din ordinul ministrului Cătălin Predoiu, se pare că a ajuns la primii vinovați de cele petrecute în cazul drogatului Vlad Pascu.

Lista demișilor:

Adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere și ordine publică, Dincă Marian

Șeful Serviciului Rutier Constanța;

Șeful Poliției municipiului Mangalia;

Șeful Biroului Poliției Vama Veche

Nu s-a confirma informația venită pe surse că șeful IPJ Constanța, comisarul șef Glugă va fi demis.

Tragedia de la 2 Mai, în care au murit doi tineri

Ancheta nu s-a încheiat încă, dar foarte multe nereguli au ieșit la iveală legat de modul în care au acționat agenții din teren, neimplicarea procedurală a superiorilor lor.

Conform unor surse din rândul sindicatelor polițiștilor s-a aflat că un tânăr agent a fost cel care a fost prezent la „întâlnirile” de pe șosea cu șoferul Vlad Pascu. Era un polițist detașat din București, însoțit de un jandarm, și care a cerut ajutor colegilor din dispeceratul Constanța. În privința actelor mașinii, inclusiv asigurarea RCA care ar fi lipsit, verificările s-au făcut prin dispecerat. Agentul a fost asigurat că totul este în regulă.

După apelul la 112, la 00.40, în care un cetățean reclama faptul că o mașină circulă haotic, agentul detașat a întrebat dispeceratul dacă trebuie să meargă să îl caute. Dispecerul i-a răspuns negativ, prioritatea în acea seară fiind acțiunea „Blocada”, adică supravegherea unor cluburi.

Cum a fost verificat Vlad Pascu

La 02.40, Vlad Pascu s-a intersectat din nou cu agentul bucureștean și încă un polițist. Era în mașină cu doi tineri despre care a spus, ulterior, că îi cunoscuse în Vama Veche în acea seară. Avea doar cartea de identitate la el, le-a spus polițiștilor că actele sunt la tatăl lui, care este în Constanța. A fost momentul în care agentul a sunat în dispecerat și a cerut să fie verificați în baza de date atât el, cât și mașina. I s-a comunicat de dispecer că totul e în regulă. Nu a ridicat plăcuțele mașinii dacă a primit un astfel de răspuns.

Agentul, așa neexperimentat cum este (are doar un an de activitate, spun colegii), a cerut ca un echipaj de la Rutieră să se deplaseze la locul în care Vlad Pascu a fost oprit și să îl testeze. I s-a răspuns că nu e niciun echipaj disponibil și i s-a indicat să îl ducă la sediul Poliției Vama Veche, pentru că acolo se află etilotestul care nu poate fi scos din secție pentru că riscă să se strice. Agentul a informat dispeceratul că el nu are competența de a face testări, fiind de la ordine publică. La sediul poliției din Vama Veche s-a deplasat un alt agent din zonă, ca să îi ajute cu testarea. Testarea a avut loc în curte.

Deja se știe că polițistului i s-a spus ca drogurile găsite asupra lui Vlad Pascu să fie puse în plic, în birou, și că nu există drugtest pentru a afla dacă tânărul de 19 ani consumase stupefiante. Ancheta a arătat că același agent bucureștean l-a găsit pe șoferul drogat, după ce a comis groaznicul accident și a fugit de la fața locului.

MAI a anunțat, de asemenea, că va sesiza Parchetul pentru că nu a fost folosit drugtestul după ce Vlad Pascu a fost găsit cu droguri.

Despre șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă, liderii de sindicat din Poliție știu că este foarte apropiat de secretarul de stat din MAI, fost șef al Poliției Române, Bogdan Despescu. Sindicaliștii consideră că acesta nu a fost atins de schimbările de azi din acest motiv.