Tragedia care a născut cel mai lung război din fotbal. FC Liverpool și cel mai important tabloid nu se suportă. Video

Tragedia care a născut cel mai lung război din fotbal. FC Liverpool și cel mai important tabloid nu se suportă. Video

Scandal istoric în fotbal. Între celebrul cotidian „The Sun” și clubul Liverpool există un conflict de peste trei decenii, care nu pare să se stingă nici în prezent. Pe celebra arenă din Liverpool nu au acces și ziariștii de la tabloidul englez.

Catastrofă în fotbal. Greșeli uluitoare făcute de autorități

Au existat multe războaie între presă și oamenii din sport, dar cel amintit mai sus are deja o vechime de peste trei decenii. Povestea a început la data de 15 aprilie 1989, pe stadionul „Hillsborough”, din Sheffield, care găzduia semifinala de Cupa Angliei dintre Liverpool și Nottingham Forest. Fanii „cormoranilor” luaseră cu asalt orașul, sperând că favoriții aveau să obțină biletele pentru finală. Atât de mare a fost entuziasmul și dorința de-a pătrunde pe stadion, încât mulți nu au mai realizat că atmosfera devenise irespirablă la propriu.

Zona rezervată celor din Liverpool s-a umplut în câteva minute, iar cei rămași pe din afară au încercat să pătrundă în tribune, nefiind opriți de organizatori. În câteva momente a apărut problema unei aglomerații sufocante, pentru că accesul se făcea prin niște turnicheți uzați, care încetinea întreg procesul. În disperare de cauză, ofițerul de poliție responsabil cu securitatea partidei a ordonat deschiderea unei porți care era folosită doar la ieșirea de pe stadion.

De aici se ajungea într-un sector al peluzei, fără scaune, care era deja suprapopulat. Fanii din afară au pus, fără să vrea, presiune pe cei prezenți deja în arena. S-a creat un meleu uman copleșitor, cei mai norocoși reușind să pătrundă pe teren. Abia început, jocul a fost întrerupt după 6 minute și nu a mai fost reluat. O barieră ce avea rolul de-a separa grupurile fanilor s-a rupt și oamenii s-au călcat în picioare la propriu.

96 de morți, 766 de răniți

Forțele de ordine nu au mai putut nimic, iar bilanțul a consemnat 96 de morți și 766 de răniți. Doar 14 oameni au decedat la spital, restul pierzând-și viața pe stadion. Luate prin surprindere de proporțiile de catastrofei, autoritățile medicale n-au putut face față situației. Scandalul a fost uriaș în Marea Britanie. Cotidianul „The Sun” i-a acuzat pe suporterii lui Liverpool, pentru că au forțat intrarea pe stadion. Un an mai târziu, după finalizarea anchetei oficiale, Raportul Taylor a concluzionat că „motivul principal pentru dezastru a fost eșecul gestionării situației de către poliție”.

David Cameron și-a cerut scuze

De asemenea, în 2012, o comisie independentă care a investigat evenimentele a stabilit că autoritățile au purtat vina pentru evenimentele tragice. David Cameron, premierul Mari Britanii la acea vreme, și-a cerut scuze. Și asta după ce suporterii lui Liverpool fuseseră desființați la vremea respectivă de prim-ministrul Margaret Thatcher.

Liverpool nu le-a iertat niciodată ziariștilor de la „The Sun” atitudinea avută față de fani, iar animozitățile nu au fost uitate nici în ziua de astăzi. De menționat că evenimentul a avut loc la patru ani distanță de „Heysel”. În 1985, la finala Cupei Campionilor dintre Juventus și Liverpool (1-0), fanii englezi i-au atacat pe cei italieni, care au încercat să fugă de pe stadion. Cei din urmă au pierdut 39 de oameni, primii unul singur.

În 1989, Liverpool a învins-o pe Nottingham, scor 3-1, într-un meci rejucat la Manchester, apoi a câștigat finala cu Everton, scor 3-2 după prelungiri.