Uniunea Europeană este pe care să-şi reconsidere poziţia faţă de Moscova, după catastrofa petrecută joi, când aeronava MH17 s-a prăbuşit în Ucraina, la graniţa cu Rusia, doborâtă de rebelii pro-ruşi cu o rachetă aer-sol. În urma tragediei, 298 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Miniştrii europeni de Externe se reunesc marţi, la Bruxelles, pentru a discuta noi sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit unui comunicat publicat duminică seară de Downing Street, reşedinţa premierului britanic David Cameron, citat de The Guardian.
Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au exprimat deja acordul pentru o poziţie "mai fermă" faţă de Vladimir Putin şi ar putea face presiuni pentru stabilirea unor sancţiuni împotriva Rusiei. David Cameron a discutat pe această temă cu cancelarul German, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Francois Hollande, potrivit unui purtător de cuvânt al premierului britanic. După aceste conversaţii, purtătorul de cuvânt al lui Cameron a declarat că toţi cei trei lideri au căzut de acord că prioritatea imediată este securizarea accesului la locul prăbuşirii accidentului şi, de asemenea, să se asigure că echipele de specialişti vor putea recupera victimele, pentru a le aduce acasă.
"Au căzut de acord că Putin joacă un rol improtant în determinarea separatiştilor să asigure accesul şi să lucreze împreună cu comunitatea internaţională, pentru a se asigura că toate necesităţile care trebuie făcute pot fi realizate cât mai repede posibil", a mai declarat purtătorul de cuvânt.
Ministrul de externe britanic, Phillip Hammond, a declarat că Rusia riscă să fie izolată de restul ţărilor, din pricina implicării în tragedia aviativă petrecută joi. Acesta a adăugat că toate dovezile de până acum arată cu degetul către Rusia, ca principala vinovată pentru prăbuşirea aeronavei şi moartea celor 298 de persoane aflate la bord.
Posibilă adoptare a unei rezoluţii ONU
Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte luni după-amiază o rezoluţie în care li se cere separatiştilor pro-ruşi acces liber şi în siguranţă la locul prăbuşirii avionului, potrivit unor diplomaţi acreditaţi la New York, informează Agerpres.
Textul a fost iniţiat de Australia, ţară care a pierdut 28 de persoane în tragedia aviatică, şi a fost sprijinit în special de Franţa. El cere "tuturor ţărilor şi protagoniştilor din regiune" (printre care Rusia) să colaboreze pe deplin la "o anchetă internaţională completă, minuţioasă şi independentă". De asemenea, documentul "condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă" atacul împotriva aeronavei aparţinând companiei Malaysian Airlines şi cere pedepsire tuturor celor responsabili.
Acelaşi text "cere ca grupurile armate care controlează locul prăbuşirii (...) să ofere un acces total, fără restricţii şi în siguranţă" în zonă şi în vecinătate pentru anchetatori şi, de asemenea, cere secretarului general ONU, Ban Ki-moon, "să definească opţiuni pentru un sprijin din partea ONU acordat anchetei".