„Nu ne vom opri câtă vreme nu se va face dreptate”, a declarat premierul Canadei, Justin Trudeau
„Toată țara este alături de voi, în această seară, mâine și în anii care vor veni”, a declarat, duminică, premierul canadian Justin Trudeau în cadrul unei ceremonii organizată în orașul Edmonton, în memoria victimelor tragediei aviatice din Iran.
„Trebuie că vă simțiți insuportabil de singuri, dar nu sunteți”, a spus, vizibil emoționat, Trudeau, în fața a 1700 de persoane reunite la universitatea din Edmonton, în vstul țării. 13 victime canadiene ale tragediei din Iran erau din Edmonton, scrie AFP. „Ne dați un motiv să cerem în numele vostru ca justiția să fie făcută și să fie dată socoteală”, a adăugat premierul canadian.
„Continuăm să lucrăm cu partenerii noștri pentru a face în așa fel ca o anchetă transparentă și completă să fie făcută”, a reafirmat Trudeau.
„Nu ne vom opri până când nu vom obține răspunsurile”, a continuat el. Justin Trudeau cere de mai multe zile o „anchetă completă și transparentă” după prăbușirea avionului Boeing 737-800 ce aparținea companiei Ukraine Airlines International, tragedie în urma căreia 176 de persoane și-au pierdut viața.
După ce Iran a recunoscut că a doborât avionul din „eroare”, Trudeau a declarat că este „furios și scandalizat”, cerând președintelui iranian „să-și asume întreaga responsabilitate”, inclusiv sub forma compensațiilor financiare pentru familiile și apropiații victimelor.
Doar o „eroare” umană?
Armata iraniană a recunoscut abia după trei zile că a doborât „din greșeală” avionul de linie civil, o dramă care lasă numeroase întrebări în suspans. Mulți se întreabă de ce Iranul a lăsat spațiul aerian deschis în condițiile în care țara era, practic, în alertă de război.
Fost general în armata sovietică, Igor Romanenko este un expert militar ucrainean unanim recunoscut.
Pentru Romenenko, rațiuni economice au prevalat și au provocat, în final, moartea a 176 de persoane.
„Zborurile reprezintă sume mari de bani de care Iranul are nevoie ca de aer pentru a rezista sancțiunilor economice ale Statelor Unite. Are nevoie de bani ca să cumpere arme, dar nu numai arme, ci multe altele. Iran este într-o situație militară, economică și socială extrem de dificilă”, a declarat Igor Romanenko, citat de Euronews. Este greu în aceste condiții să închizi spațiul aerian, a estimat expertul ucrainean.
Ucraina și Canada au obținut de la Teheran aprobarea pentru a-și trimite propriile echipe de specialiști pentru a urmări evoluția anchetei.
După mai multe zile de tergiversări, Teheran a recunoscut că o rachetă a doborât avionul civil.
Racheta a explodat în apropierea carlingii aparatului, ceea ce explică faptul că avionul și-a mai urmat ruta câteva minute înainte să explodeze și să se prăbușească
Nici o persoană aflată la bord nu a supraviețuit: 82 iranieni, 63 canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, 3 germani, 3 britanici.