SUA: Traficantul Viktor Bout, vinovat. Ambasadorul mulţumeşte românilor

Ambasadorul american în România, Mark Gittenstein, mulţumeşte guvernului României şi poporului român pentru "parteneriatul excelent" cu SUA, în prinderea traficantului de arme rus Viktor Bout şi pentru cooperarea în lupta contra traficanţilor de droguri şi a narco-teroriştilor din întreaga lume.

Într-un comunicat remis redacţiei EVZ, Ambasada SUA la Bucureşti precizează că Viktor Bout a fost găsit vinovat, miercuri, de conspiraţie în vederea vinderii de armament în valoare de câteva milioane de dolari către Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), organizaţie teroristă columbiană. Armele urmau a fi folosite pentru a ucide americani aflaţi în Columbia.

Aşa cum a anunţat, în 2 noiembrie, Preet Bharara, procuror federal al districtului sudic al oraşului New York, un juriu federal l-a găsit pe Viktor Bout vinovat de: conspiraţie la uciderea de cetăţeni americani; conspiraţie la uciderea de funcţionari şi angajaţi americani; conspiraţie în vederea obţinerii şi utilizării de rachete antiaeriene şi conspiraţie în vederea furnizării de ajutor material unei organizaţii teroriste.

Arme pentru teroriştii FARC

La proces s-au prezentat dovezi care au arătat că Viktor Bout era pregătit să vândă arme teroriştilor membri ai FARC, care aveau să le folosească pentru a ucide cetăţeni americani. Ancheta în acest caz s-a realizat împreună cu autorităţile române şi cu autorităţile din alte câteva ţări.

În replică la verdict, Eric Holder, procurorul general al SUA, a declarat: "Astăzi, unul dintre cei mai activi traficanţi de arme este tras la răspundere pentru trecutul său josnic. Traficul de arme şi susţinerea acordată de Viktor Bout conflictelor armate au îngrijorat întreaga lume timp de câteva decenii. Acum, el şi-ar putea petrece întreaga viaţă în închisoare ca urmare a eforturilor sale de a vinde teroriştilor armament în valoare de milioane de dolari, ce urma a fi folosit pentru a ucide cetăţeni americani."

Rezultatele anchetei şi succesul procurorilor demonstrează parteneriatul pe care Agenţia Antidrog Americană îl are cu procurorii români din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cât şi cu anchetatorii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române. Traficantul face recurs Viktor Bout, în vârstă de 44 de ani, a pledat nevinovat şi va introduce recurs, a anunţat imediat avocatul acestuia. "Nu am ajuns la finalul procedurii. Vom face recurs", a declarat Albert Dayan. Bout, care vorbeşte curent şase limbi străine, iar în cariera sa a folosit şapte pseudonime, a fost acuzat că a folosit o flotă aeriană creată la sfârşitul Războiului Rece pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu.