Traficantii de tigari, mangaiati pe crestet de Chiuariu
- Adam Popescu
- 13 iunie 2007, 03:00
Primii doi jucatori de pe piata romaneasca a tutunului i-au trimis ministrului justitiei o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala si a celui de Procedura Vamala.
Cele doua companii, British American Tobacco (BAT) si Japan Tobacco International (JTI) Romania, au cerut clarificarea si unificarea cadrului legal, in vederea includerii produselor accizabile la contrabanda calificata. I-au scris in aprilie si au primit raspuns in urma cu o saptamana. Un raspuns cel putin „halucinant”, spun reprezentantii BAT.
Contrabanda s-a triplat
„Domnul Chiuariu propune reducerea pedepselor de la 2-7 ani, cat prevede legea in prezent (pentru nerespectarea dispozitiilor privind operatiunile de import-export si pentru contrabanda pe fasie), la numai 3 ani.
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, de la „Tigareta 2” incoace, n-a mai facut nimeni inchisoare pentru contrabanda, ci a platit doar amenda”, este de parere Gilda Lazar, Corporate Affairs Director la JTI Romania.
„Noile prevederi nu trebuie intelese ca o simpla diminuare a limitelor de pedeapsa (...). Ele sunt expresia unei viziuni moderne asupra rolului pedepsei in reintegrarea sociala a persoanelor care au comis infractiuni”, motiveaza ministrul justitiei intentia de a micsora cuantumul pedepselor pentru contrabandisti.
„Consideram oportun ca produsele accizate, printre care si tigarile, sa treaca in categoria contrabandei calificate, care include in prezent traficul ilegal cu arme, droguri, substante periculoase sau radioactive si pentru care pedepsele sunt mai aspre”, spune si Adrian Popa, Corporate, Legal&Regulatory Affairs Director in cadrul BAT.
Conform ultimelor date furnizate de producatorii de profil, piata tigarilor de contrabanda a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 15a din total, ceea ce a dus la circa 220 de milioane de euro pierderi la buget. Numai dupa introducerea taxei de viciu, contrabanda cu tigarete, provenind mai ales din Ucraina si Republica Moldova, s-a triplat.
Ministrul cheama la dialog
Ca urmare a agitatiei produse de scrisoarea-raspuns pe care le-a trimis-o Chiuariu producatorilor de tigarete, acesta a hotarat ieri sa-si reconsidere pozitia.
Intr-un comunicat dat publicitatii, Ministerul Justitiei a invitat patronatele producatoare de tigari sa propuna amendamente privind revizuirea definitiei contrabandei.
DIALOGUL SURZILOR Gilda Lazar, JTI: „Concluzia rezultata din aceasta scrisoare ar fi ca dl ministru incurajeaza contrabanda.”
Tudor Chiuariu, ministrul justitiei: „Noile pedepse sunt expresia unei viziuni moderne asupra rolului pedepsei.”
Adrian Popa, BAT: „Raspunsul ministrului justitiei e cel putin halucinant, de vreme ce in ultimul an contrabanda cu tigari s-a triplat.”
Clasamentul finantistilor dupa BAT
Remes a inteles cum e cu acciza mixta Dupa 15 ani de negocieri cu Ministerul Finantelor, Adrian Popa nu s-a sfiit sa stabileasca un top al ministrilor de finante pe care i-a avut Romania postdecembrista.
„Hai sa va spun una buna: in 1999, cand vorbeam in premiera despre acciza mixta la tigarete, Decebal Traian Remes chiar se pricepea. Cu Mihai Tanasescu am reusit sa stabilim un calendar coerent de majorare a accizelor, pana in 2010. Ca acesta nu se mai respecta acum, e alta poveste”, spune Popa.
Cei doi ministri sunt si cei mai buni din punctul sau de vedere - cel al negociatorului care reprezinta interesele industriei tutunului. Cel mai prost ministru de finante: „Ionut Popescu, care a devansat majorarile de accize de la 1 iulie la 1 aprilie 2005”.
Cea mai gresita decizie guvernamentala, in viziunea BAT, este introducerea taxei pe viciu, a carei paternitate ii apartine ministrului Eugen Nicolaescu.