Traficanți de carne vie, ca-n filme. Oameni aruncați în containere, unii peste alții, cu promisiuni că vor ajunge în Germania

Traficanți de carne vie, ca-n filme. Oameni aruncați în containere, unii peste alții, cu promisiuni că vor ajunge în Germania migranti / Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a anunţat marţi că a destructurat un grup infracţional organizat care se ocupa cu trafic de migranţi. Din rețeaua de traficanți făceau parte și mai mulți români.

În urma operațiunii care a purtat denumirea „Isar”, desfășurată din iulie 2021 până în mai 2023, a fost înființat un grup de 17 membri, parte a unui canal internațional de trafic de migranți din Grecia către Ungaria și din Bulgaria către Serbia, cu țări de destinație finală din UE, scrie Dvenik.

Grupul a operat prin închirierea de mașini de la agenții de închiriere de mașini din Skopje, Kumanovo, Tetovo și din Bulgaria, precum și „șoferi” și „oameni de la curățenie” pentru transportul migranților în locații prestabilite din Serbia și Ungaria, cu prețul pe persoană, plătit de către migranți, ce a variat între 2.000 şi 4.000 de euro.

În timpul acțiunii, au fost efectuate percheziții la 11 obiective din regiunea Kumanovo, Kratovo și Strumica. Zece persoane au fost arestate, iar trei oameni din grup ispăşesc deja pedepse de privare de liberate pentru infracţiuni comise anterior, legate de asemenea de traficul ilegal de migranţi, a informat Ministerul de Interne de la Skopje.

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza unui acord cu UE din aprilie, angajații Agenției Europene de Frontieră FRONTEX patrulează granițele Macedoniei de Nord și participă la diferite activități, inclusiv înregistrarea și identificarea migranților ilegali.

UE a decis să finanțeze modernizarea serviciilor de frontieră în Balcanii de Vest ca mijloc de reducere a migrației ilegale de-a lungul rutei Balcanice. Utilizarea masivă a acesteia în 2022 a determinat Austria să impună veto asupra intrării Bulgariei și României în Schengen, în luna decembrie a anului trecut. Potrivit Vienei, cele două țări nu își îndeplinesc obligația, conform legislației europene, de a înregistra migranții ilegali, permițându-le să intre în UE.

Arestări şi în România

La Timişoara, unul din punctele nodale ale traficului de persoane de pe ruta balcanică, au avut loc 4 arestări şi mai multe perheziţii de locuinţe, acţiune la care au participat 70 de poliţişti. Au fost cercetate 11 obiective, s-au rechiziţionat 3 automobile, au fost descoperite 12 fugari care urmau să fie duşi în vest, scrie Der Spiegel.

Banda  se ocupa de organizarea unor acţiuni de traficare în cadrul cărora au fost transportate în Germania peste 560 de persoane. Alte 300 de persoane au fost duse în România. Uneori ruta pleca fie din Serbia prin Ungaria spre Austria, fie din Serbia spre România şi mai departe spre Slovacia sau Polonia. Fugarii se ascundeau de obicei în cala de marfă a camioanelor, înghesuiţi prin containere încuiate în care există un pericol foarte mare de sufocare. (Traducerea: Rador).