Tradiții și superstiții de Sfântul Ion. Ce nu se face în această zi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ziua de sfântul Ion este una dintre cele mai importante pentru creștini. În această zi există anumite tradiții care se respectă pentru a ne merge bine tot anul.

Soborul Sfântului Ion se sărbătorește pe 7 ianuarie. Se știe faptul ca dintre toți, acest Sfânt este cel care îi protejează pe nou-născuți. El se asigură ca aceștia să se nască sănătoși, fără malformații sau diformități.

De asemenea în această zi nu se bea vin roșu pentru ca amintește de martiriul sfântului Ioan. În această zi în orice casă trebuie să fie veselie. Altfel tot anul va fi tristețe, potrivit tradiției. La sate, oamenii țin ziua de sfântul Ioan cu strictete pentru ca acesta să le ferească animalele din calea celor sălbatice. Și ca gospodăriile să nu le ia foc.

În dimineața de Sfântul Ion, fiecare casă trebuie stropită cu aghiazmă pentru a fi ferită de rău tot anul. Și cei care locuiesc în ea să fie feriți de boli.

După Sfântul Ion se înmoaie iarna

Tradiția din bătrâni mai spune ca după sfântul Ion se îmbunează și gerul și nu va mai fi așa frig. În această zi nu se taie nimic cu cuțitul tot din cauza martiriului sfântului. Și tot de Sfântul Ioan nu se stinge candela. Nu se spală, nu se face curat, se păstrează ca o zi de duminică.

Potrivit tradiției, femeile se strâng și are loc iordănitul. Practic vorbim despre o petrecere la care iau parte numai femei. Este vorba despre un ospăț care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Pe de altă parte, bărbații iau parte la “iordaneala”.

Mai exact merg la preot, iau aghiazmă și apoi merg prin sat și stropesc fiecare casă și fiecare om care le iese în cale. Oamenii le oferă în schimb bani pe care băieții îi vor folosi pentru a se distra în seara zilei de sfântul Ioan. Odată cu această sărbătoare se încheie și ciclul sărbătorilor de iarnă început cu Moș Nicolae pe 6 decembrie. Următoarea mare sărbătoare pentru creștini este Paștele.