Potrivit calendarului ortodox în ziua de 20 iulie este prăznuit în fiecare an Sfântul Prooroc Ilie, aducătorul de ploi. Tradiția spune că în această zi nu se muncește și nu este bine să existe certuri în familie. De asemenea, merele trebuie sfințite și nu trebuie tăiate cu cuțitul.
Toți creștinii ortodocsi îl sărbătoresc în 20 iulie pe Sfântul Ilie, considerat ocrotitorul aviatorilor. Din acest motiv, se sărbătorește și Ziua Aviației Române,
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). El se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.
Aducătorul de ploi
Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care doreau să fie păgâni. Pentru că sfaturile sale nu erau ascultate, Sfântul Ilie a închis cerurile și oamenii nu au mai văzut ploaie timp de trei ani. Apoi a dat o furtună mare și de atunci este numit aducătorul de ploi.
În ziua Sfântului Ilie nu se lucrează, nu se coase, nu se spală și nu este bine să te cerți cu cineva. Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această zi și trimite trăznete, ploaie și grindină, care ar putea distruge recoltele.
Fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă şi se tăvălesc goale prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde înseamnă că se vor mărita cu băieţi tineri, iar dacă vor visa cânepă uscată se vor mărita cu cineva mai în vârstă.
În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care se pune la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culeg şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
Mărul, simbolul Sfântului Ilie
Mărul este practic simbolul Sfântului Ilie. Se spune că înainte de a mânca mere în această zi, ele trebuie duse la biserică și sfințite. Astfel, pe lumea cealaltă, merele vor fi de aur. Tot legat de mere se spune că de Sfântul Ilie nu trebuie tăiate cu cuțitul, pentru că astfel va urma o săptămână plină de furtuni și grindină.
De Sfântul Ilie, credincioșii pomenesc sufletelor adormiților, în special sufletele copiilor morți. Potrivit obiceiului, în dimineața de Sfântul Ilie, femeile trebuie să cheme copiii sub un măr, pe care îl scutură, iar merele care cad se dau de pomană.
Potrivit tradiției poluare, dacă tună de Sfântul Ilie, alunele vor seca, iar fructele din pomi vor face viermi. În unele zone din țară, dacă de Sfântul Ilie este furtună, oamenii trebuie să înfigă în pământ un toiag cu mâner din metal, potrivit stirileprotv.ro.
Zeci de mii de sărbătoriți
Potrivit datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de date și prezentate de Agerpres, pe 20 iulie, peste 10.844 de bărbați și 37.243 de femei își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie. Îi sărbătorim pe cei care poartă numele de Ilie, Eliade, Elias, Elie, Elis, Ilia, Iliev, Ilies, Iliuș, Iliuță, Lică, Eliana, Ilia, Iliana, Ilinca, Ilincuța, Liuța, Lia, Lica.