Tradiții de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Fructele care nu se mănâncă în această zi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși. În această zi se respectă o serie de rânduieli bisericești, menite să marcheze ziua de doliu.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă

Această zi este considerată de întristare și este destinată reculegerii. De asemenea, credincioșii iau parte la Liturghie săvârșită în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Totodată, ziua este dedicată martiriului Sfântului Ioan Botezătorul. Sub domnia lui Irod Antipa, acesta a fost decapitat la ordinul regelui Irod, fiind ulterior așezat în rândurile sfinților.

Nu se folosește cuțitul

În amintirea martiriului Sfântului Ioan Botezătorului, credincioșii sunt îndemnați să nu folosească deloc cuțitul. De asemenea, multe persoane evită să mănânce fructele și legumele de dimensiuni mai mari, cu formă rotundă. Printre acestea se numără roșiile, merele, piersicile, gutuile  sau pepenele.

Sursa foto: Doxologia

În multe zone ale țării, credincioșii nu folosesc cuțitul pentru a tăia pâinea în această zi, ci o rup cu mâna. Mai mult, în această zi de doliu nu se consumă nici alimente care amintesc de forma și culoarea sângelui.

Sărbătoare pentru credincioși. Nu se dansează și se ține post negru

Această zi de întristare este respectată de majoritatea credincioșilor. Pe lista interdicțiilor legate de acest moment important în Biserica Ortodoxă se află și postul negru. Credincioșii sunt îndemnați să nu consume alimente până la apusul soarelui. După acest prag, multe persoane aleg să mănânce doar pâine sau anafură.

Totodată, în tradiția populară se spune că nu se dansează și nu se fac treburi casnice.

Din același motiv, în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se organizează nunți, botezuri sau alte petreceri festive.

Fapte de milostenie pentru nevoiași

Această zi importantă poate fi dedicată ajutorării persoanelor nevoiașe. În zona Ardealului, unele gospodine oferă familiilor sărace pâine și untdelemn. De asemenea, unele persoane pregătesc înainte cu o zi colaci sau turte, pe care le oferă în ziua praznicului celor care se confruntă cu lipsuri.