Tradiții de Sfântul Prooroc Ilie. Fetele care visează cânepă verde se vor mărita cu băieți tineri

Tradiții de Sfântul Prooroc Ilie. Fetele care visează cânepă verde se vor mărita cu băieți tineri Sfântul Ilie. Sursa foto Arhiva EVZ

Creștinii pot să respecte o serie de tradiții și superstiții de Sfântul Prooroc Ilie, aducătorul de ploi, care este sărbătorit pe 20 iulie. Se spune că cei care nu cinstesc această zi și care nu culeg merele din pomi vor fi pedepsiți.

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Prooroc Ilie, aducătorul de ploi, pe 20 iulie. El a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). În această zi, creștinii pot să respecte o serie de tradiții și superstiții pentru a ține departe ghinionul.

În ziua Sfântului Ilie nu se lucrează, nu se coase, nu se spală și nu este bine să te cerți cu cineva. Cei care nu repesctă această sărbătoare sunt pedepsiți, iar recoltele lor sunt distruse. Fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă şi se tăvălesc goale prin rouă. Cele care visează cânepă verde se vor mărita cu băieţi tineri. În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care se pune la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.

Pe 20 iulie, merele trebuie duse la biserică și sfințite. O altă tradiție spune că femeile trebuie să cheme copiii sub un măr, pe care îl scutură, iar merele care cad se dau de pomană. Dacă tună de Sfântul Ilie, fructele din pomi vor face viermi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot de Sfântul Ilie se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană. O altă tradiție spune că, atunci când tună, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Mai mult, plantele medicinale au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi. Pe 20 iulie, credincioșii pot să culeagă plante de leac stropite cu sânge de cocoş taiat deasupra lor.

Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie

De sărbătoarea Sfântului Ilie, creştinii pot să rostească și o rugăciune pentru îndeplinirea dorinţelor. Aceasta trebuie citită între 00:00 şi 03:00, atunci când porţile cerurilor sunt deschise.

„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”