România. Sfântul Ilie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 20 iulie. Astăzi, peste 140.000 de români îşi celebrează ziua onomastică. Dintre aceştia 103.481 sunt bărbaţi şi 42.343 sunt femei. Cele mai des întâlite nume sunt Ilie (88.501), Elias (6.793) şi Iliuţă (3.447). Sunt sărbătorite femeile care poartă numele Ilinca (28.150), urmat de Lia (6.904), Iliana (3.088), Lica (1.584), Eliana (1.375), Elis (577), Iliuţa (394), Ilia (188) şi Ilincuţa/Ilincuta (83).
Tradiții de Sfântul Ilie
De Sfântul Ilie, oamenii nu trebuie să muncească sau să mănânce mere. Se spune că vine grindina dacă fac asta. Pe 20 iulie, femeile merg la biserică şi dau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei. În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care pun busuiocul pe foc.
Tradiția mai spune că femeile trebuie să cheme copiii străini sub un măr, să scuture copacul și să le dea celor mici merele căzute. La sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Recoltarea mierii se făcea doar de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil. După recoltarea mierii, creștinii trebuie să își cheme apropiații, să guste din miere și să bea țuică.
Azi trebuie culese plantele medicinale
Pe 20 iulie, ciobanii tineri aduc iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors. O altă tradiție spune că, atunci când tună, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Se mai zice că în această zi plantele medicinale îi vindecă pe toți cei bolnavi. Tot pe 20 iulie se culeg și plantele care ajută la vrăji.
Tradiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să meargă pe ascuns în lanurile de cânepă şi să se tăvălească noaptea prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde înseamnă că se vor mărita cu băieţi tineri. Cele care visează cânepă uscată se vor mărita cu un bătrân.
Sfântul Ilie și-ar fi ucis părinții
Unele legende spun că Sfântul Ilie şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care l-au încurajat să facă rău. În tradiţia populară, acest sfânt este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că el aduce ploaie și furtuni.