Tradiții de Lăsata Secului. Ce trebuie să faci ca să te împaci bine cu soacra în timpul anului

Tradiții de Lăsata Secului. Ce trebuie să faci ca să te împaci bine cu soacra în timpul anului Sursa foto: 50575136 © Niromaks | Dreamstime.com

Anul acesta, Lăsata Secului pică duminică, 27 februarie, după care urmează să intrăm în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai greu de ținut din tot calendarul ortodox.

De-a lungul timpului, tradiția românească a înregistrat sute de obiceiuri care au fost și încă sunt celebrate de către oameni. În funcție de provinciile românești, aceste tradiții au fost îmbogățite cu obiceiurile locului.

De exemplu, în Maramureș, finii merg acasă la nași, cu un coș împletit din nuiele, în care se află o găină fiartă și, ulterior, prăjită, un colac mare copt obligatoriu în cuptor și o sticlă de vin.

Așa, spune tradiția din zonă, finii își cer iertare de la nași pentru greșelile din timpul anului. Apoi, toți laolaltă se pun și mănâncă găina și colacul, semn că toate lucrurile rele au fost date uitării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeași tradiție este completată în alte zone din România, de exemplu în Muntenia. După ce se mănâncă găina și colacul, fina și cu nașa spală farfuriile și le așează cu gura în jos, astfel încât tot răul să se scurgă.

Petrecere cu toate rudele

În alte zone din România, de Lăsata Secului au loc petreceri pe cinste cu bucate alese, la care participă toate rudele apropiate.

În zona de sud, în special în zona Olt-Gorj, petrecerea începe cu un ritual aparte. Gazda îi ademenește pe cei mai tineri meseni cu o bucată de halva, pe care o leagă cu o sfoară, și o rotește deasupra acestora. Cine o prinde, o poate păstra.

Plăcintele dulci cu stafide și brânză de vacă, coapte pe vatra unui cuptor încins înainte cu lemne de stejar, sunt făcute de gospodine în zona Munteniei. Aceste plăcinte sunt oferite soacrelor, și semnifică o relație bună pe tot parcursul anului.

Oamenii fac focuri mari pe dealuri

O altă tradiție care nu se mai prea regăsește, decât în satele de munte din Transilvania, este Alimori.

Cu acest prilej flăcăii fac focuri mari pentru a alunga spiritele rele și pentru purificarea sufletelor.

În jurul acestor focuri, comunitatea satului se adună și organizează o petrece cu bucatele aduse de fiecare, de acasă, informează știrileprotv.ro.