Condamnare la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în folosul Beijingului. Un fost membru CIA a fost privat de libertate pentru că ar fi furnizat informații secrete Chinei. Potrivit Departamentului american al Justiției, genul acesta de acțiuni ilustrează o tendință alarmantă în rândul comunității de informații.
În vârstă de 62 de ani, Kevin Mallory a fost găsit vinovat pentru că a vândut „informații din domeniul apărării” pentru o sumă de 25.000 de dolari. În martie – aprilie 2017, Mallory a vizitat orașul Shanghai, unde s-a întâlnit cu un spion chinez. „Obiectivul vostru este să obţineţi informaţii, iar obiectivul meu este să fiu plătit”, i-a transmis printr-un mesaj partenerului său chinez.
De-a lungul carierei sale, Mallory a lucrat în armata terestră și a fost agent special pentru un serviciu de securitate al Departamentului de Stat. După aceea, a devenit agent sub acoperire. Până în anul 2012, Mallory a avut acces la informații, care fac parte din categoria „Top secret”, în China, Taiwan, Irak şi la Washington.
Nu este singurul caz de acest tip. Un alt fost agent CIA, Jerry Chun Shing Lee (54 de ani), a pledat vinovat la începutul lunii mai pentru o speță asemănătoare. Poliția a descoperit în 2012 că fostul militar naturalizat american deținea mai multe carnețele cu informații despre angajații și informatorii CIA, precum și adrese ale adăposturilor clandestine. Chun Shing Lee riscă să fie închis pe viață, deoarece se bănuiește că dosarul său ar avea legătură cu prăbușirea rețelei CIA în China, în perioada 2010-2012.
Spionajul se manifestă inclusiv în domeniul industrial. Fostul agent de informații militare, Ron Rockwell Hansen, a pledat vinovat pentru transmiterea unor informații unor agenți chinezi , fiind mituit cu câteva „sute de mii de dolari”. Americanul, în vârstă de 58 de ani, riscă până la 15 ani de închisoare. Candace Marie Claiborne (63 de ani), o fosta diplomată, este judecată pentru că a încercat să își mascheze interacțiunea cu agenți chinezi, cărora le-a oferit informații pentru zeci de mii de dolari.
Cazul Mallory „aparţine unei tendinţe alarmante din partea foştilor agenţi ai serviciilor americane de informaţii care sunt ţinta Chinei şi care îşi trădează ţara şi colegii", a declarat ministrul adjunct al Justiţiei, John Demers.