Trădare pentru 2.000 de dolari. Ucraina a arestat un cetățean moldovean pentru spionaj

Trădare pentru 2.000 de dolari. Ucraina a arestat un cetățean moldovean pentru spionaj FSB. Sursa foto: EVZ

Ucraina a arestat un cetățean moldovean suspectat că spiona pentru FSB, Serviciul de Securitate al Federației Ruse. Bărbatul ar fi incendiat la ordinul serviciilor Kremlinului mai multe stații electrice din regiunea Odesa, potrivit unui comunicat al serviciului de informații ucrainean, SBU.

Spion moldovean arestat în Ucraina

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile din Ucraina, cetățeanul moldovean a incendiat două substații electrice locale care alimentau cu energie mai multe așezări din regiunea Odesa. Serviciul de informații a mai precizat că Rusia, prin spionul moldovean, a afectat infrastructura civilă. Spionul care lucra în interesul Moscovei a întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru sute de clădiri rezidențiale.

„În acest fel, inamicul a încercat să întrerupă alimentarea cu energie electrică a sute de clădiri rezidenţiale, spitale, întreprinderi generatoare de energie termică, instalaţii hidroelectrice şi instalaţii de alimentare cu gaz”, arată serviciul de securitate ucrainean, SBU.

Spion arestat în Ucraina

Sursa foto: stiripesurse.ro.

Acte de sabotaj plătite cu 2000 de dolari

Pentru serviciile aduse statului rus, cetățeanul din Republica Moldova ar fi fost recompensat de Serviciul de Securitate al Federației Ruse (FSB) cu suma de 2.000 de dolari. Suspectul acuzat de Ucraina pentru fapte de spionaj plănuia să plece în străinătate, însă, SBU l-a identificat pe o autostradă, unde de altfel l-a și reținut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățeanul moldovean a fost reținut de autoritățile de la Kiev pentru acte de sabotaj. Bărbatul a fost judecat sub condițiile legii marțiale, motiv pentru care instanța a admis solicitarea procurorilor. Suspectul riscă să-și petreacă restul zilelor în spatele gratiilor și să rămână fără bunuri. Cetățeanul moldovean cu permis de ședere permanentă și angajat și un complice.

FSB, spionaj

FSB Rusia. Sursa foto: Arhiva EVZ

În altă ordine de idei, și România s-a confruntat recent cu o situație similară. Un cetățean român a fost reținut de DIICOT pentru înaltă trădare. Bărbatul ar fi pozat mai multe obiective militare NATO, după care, informațiile colectate ajungeau la un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București. Statul român a luat măsuri și împotriva angajatului misiunii diplomatice. Diplomatul a fost declarat persona non-grata și utlerior expluzat în Rusia, potrivit stiripesurse.ro.