Tractoare chinezeşti asamblate la Braşov

Tractoare chinezeşti asamblate la Braşov

Compania chinezească Hoyo va asambla, începând de anul viitor, tractoare la Braşov, în cadrul unui proiect cu o valoare de peste 20 de milioane de dolari, a declarat Ionel Blănculescu, asociat al firmei chineze în România.

„Utilajele vor fi cu 10-20% sub preţul pieţei, iar firma noastră doreşte producţia a 100.000 de tractoare în intervalul 2009-2012“, a spus Blănculescu.   Asiaticii nu au fost iniţial interesaţi de construirea unei fabrici de asamblare tractoare la Braşov. „Partenerii chinezi doreau ceva la Constanţa, având în vedere faptul că era portul aproape. Am decis să venim la Braşov doar pentru că există forţă de muncă calificată şi o tradiţie în construcţia de tractoare“, a adăugat Blănculescu.

Proiectul urmează să fie realizat de HOYO a SHK Modern Agricultural Equipment Co Ltd. China, unic agent al Shantuo Agricultural Machinery Equipment Co. Ltd., pentru piaţa europeană. Shantuo este lider în fabricarea tractoarelor de dimensiuni medii şi mari în China şi realizează exporturi în peste 60 de ţări, printre care Rusia, SUA sau Canada. În prima fază, investiţia chinezilor presupune construirea unei platforme de montaj a tractoarelor şi crearea a peste 150 de locuri de muncă. Amplasamentul facilităţilor urmează să fie ales prin concurs, din trei poziţii identificate în zona industrială a judeţului Braşov.

Toată lumea vrea să facă tractoare Anunţul sosirii chinezilor vine în urma mai multor semnale din mediul economic braşovean, privind relansarea producţiei de tractoare. Ioan Neculaie, patronul Roman SA, a anunţat şi el că va produce tractoare la Braşov.

În acelaşi timp, reprezentanţii Flavus Investiţii, fondul care a preluat platforma industrială Tractorul, au anunţat că sunt în negocieri cu diverse firme producă toare, deoarece contractul încheiat cu AVAS precizează că trebuie continuată producţia de astfel de utilaje.

Silviu Savin, unul dintre administratorii de la Flavus, a spus că una dintre companiile cu care se discută este Mahindra&Mahindra, firma indiană care a mai fost interesată de achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al uzinei braşovene.

Ne puteți urmări și pe Google News