Toxina botulinică este letală. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pericolul la care ne expunem dacă nu suntem atenţi la fructe, peşte şi legume conservate, care pot să transmită această boală periculoasă.
Toxina botulinică este letală. Doctorul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a nu ne infecta cu această toxină. Medicul spune toxina botulinică poate fi luată din alimentele conservate acasă, dar şi din cele preparatele din comerț.
Toxina botulinică este letală
Simptomele de contaminare cu toxina botulinică apar și după o săptămână. Rar se depistează persoane cu botulism. Asta nu înseamnă că pericolul nu există. Neurotoxina botulinică a fost utilizată în trecut ca armă biologică.
Toxina botulinică se poate depozita nu doar în conserve și borcane ci și în pește sau în fructe. Din acest motiv trebuie să fiţi foarte atenţi când desfaceţi un borcan.
Toxina botulinică este letală. Sursa foto: Pixabay
„Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene. A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală. Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă”, a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.
Toxina botulinică este letală. Sursa foto: Pixabay
Simptomele botulismului: vedem dublu, vorbim cu dificultate
Toxina botulinică ne poate pune viaţa în pericol. Medicul a prezentat simptomele care indică apariția botulismului și în urma cărora trebuie să ne deplasăm de urgență la spital: paralizie, vedere dublă, încețoșată, vorbire cu dificultate, cu disfagie, înghițire cu dificultate sau tulburări de respirație.
„Nu uitați cei patru D, sunt extrem de importanți și vă pot salva viața. Dacă la 18-36 de ore după consumarea unui aliment preparat în casă apare acea paralizie progresivă simetrică descendentă cu diploplie, vedem dublu, cu dizartie, vorbim cu dificultate, cu disfagie, înghițim cu dificultate și cu dispnee, apar și tulburări de respirație este extrem de important să ajungem cât mai repede la spital”, a avertizat Tudor Ciuhodaru,