Toxiinfecția alimentară, un pericol în sezonul cald. Sfaturi pentru a evita un coșmar

Sursa foto: Dreamstime.com

Unul dintre cele mai puțin amuzante lucruri de experimentat în vacanță? Toxiinfecția alimentară. Indiferent dacă ați contractat o toxiinfecție alimentară de la puiul pe care l-ați crezut suficient gătit sau de la orezul lăsat în soare, probabil te confrunți cu suferințe.

Dacă există un lucru pe care ți-l dorești este o mașină a timpului. Vrei să te întorci și să arunci la gunoi orice mâncare ce ți-a făcut rău. Deși acest lucru nu este posibil, puteți afla cum se produc toxiinfecțiile alimentare, pentru a le putea evita în viitor. Iată ce vor să știți experții.

Toxiinfecția alimentară și cum să o eviți

Toxiinfecțiile alimentare apar atunci când ingerăm bacterii, substanțe chimice, viruși sau paraziți dăunători. Acest lucru se întâmplă atunci când alimentele noastre sunt contaminate. Se poate întâmpla din mai multe cauze, cum ar fi:

  • igienă precară, inclusiv nespălarea mâinilor înainte de prepararea alimentelor
  • gătirea necorespunzătoare, și anume gătirea insuficientă a alimentelor, astfel încât bacteriile să nu fie eliminate
  • contaminarea încrucișată, cum ar fi puiul crud contaminat care atinge legumele
  • depozitarea alimentelor la temperaturi incorecte, unde bacteriile și virușii se pot dezvolta

Există o varietate de toxiinfecții alimentare. Potrivit Food and Drug Administration, cele mai frecvente sunt cele cauzate de organisme precum salmonella, norovirus, campylobacter, E. coli și listeria. Simptomele acestor boli variază, dar toate provoacă diaree, crampe abdominale, greață și vărsături. Deoarece agenții patogeni care cauzează toxiinfecțiile alimentare sunt invizibili, este greu să eviți complet acest fenomen. Totuși, aceste sfaturi pot face ca alimentele dvs. să fie mai sigure de consumat.

Scoateți termometrul pentru carne

Asigurarea faptului că mâncarea ta este sigură atunci când ești acasă implică înțelegerea metodelor adecvate de gătit. Aceste lucruri au fost explicate de cercetătorul în domeniul alimentar Bryan Quoc Le. Astfel, ar trebui să gătiți alimentele cel puțin la temperaturile specifice. „Asigură eliminarea microorganismelor semnificative, reducând considerabil riscul de boli de origine alimentară. De asemenea, oferă sistemului nostru imunitar șansa de a elimina restul”, spune el.

De exemplu, bucățile întregi de carne de vită ar trebui să fie gătite la o temperatură minimă de 145° Fahrenheit. Sfat existent în orientărilă privind siguranța alimentară ale Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA). Carnea tocată de vită și de pui ar trebui să fie gătite la o temperatură cuprinsă între 160° și 165° Fahrenheit. Puteți verifica aceste temperaturi cu un termometru pentru carne.

Puteți preveni toxiinfecțiile alimentare atunci când ieșiți la cină la restaurant evitând alimentele care sunt gătite în sânge sau negătite. Cum ar fi, de exemplu, steak tartare sau ouăle care curg.

Stați departe de alimentele riscante

Consumul oricărui aliment vă poate provoca o toxiinfecție alimentară. Contaminarea încrucișată și igiena precară sunt posibile să apară în orice mâncare. Cu toate acestea, există anumite situații care necesită luarea unor precauții suplimentare.

FDA enumeră aceste alimente ca fiind cele mai susceptibile de a provoca toxiinfecții alimentare:

  • Carne crudă sau insuficient gătită
  • Crustacee crude
  • Ouă crude
  • Produse lactate nepasteurizate
  • Sucuri nepasteurizate
  • Salate preparate (în special cu dressing-uri)
  • Fructe și legume nespălate

Deși unele măsuri pot contribui la creșterea siguranței unora dintre aceste produse, acestea prezintă un risc mai mare. De asemenea, este adesea dificil să se știe cu certitudine ce măsuri de precauție iau restaurantele sau alte unități alimentare. Iar intoxicațiile alimentare sunt de două ori mai frecvente la restaurant decât acasă. Dacă sunteți îngrijorat de toxiinfecțiile alimentare, poate doriți să comandați o masă mai puțin riscantă.

Spălați-vă pe mâini - și legumele

Toxiinfecțiile alimentare apar atunci când oamenii nu folosesc igiena adecvată în timpul preparării alimentelor. Aceasta ar putea include nespălarea mâinilor după folosirea toaletei, contaminarea alimentelor cu materii fecale. Nu puteți controla ce se întâmplă cu mâncarea dumneavoastră atunci când mâncați la restaurant. Totuși, există măsuri pe care le puteți lua atunci când vă pregătiți propria mâncare, cum ar fi spălarea produselor.

De asemenea, nu uitați că folosirea mănușilor vă protejează împotriva toxiinfecțiilor alimentare. Dacă atingeți cu mănușile obiecte care ar putea fi murdare, cum ar fi mânerul unei uși, ați putea răspândi agenții patogeni peste alimentele.

Fiți atenți la contaminarea încrucișată

Nu trebuie să vă faceți griji doar cu privire la curățenia mâinilor. Asigurați-vă că ustensilele de gătit și suprafețele pe care le utilizați sunt și ele curate. Puteți evita contaminarea încrucișată dacă nu folosiți aceeași placă de tăiere sau aceleași ustensile pentru carnea crudă și alte alimente.

Toxiinfecțiile alimentare nu apar doar în timpul procesului de preparare a alimentelor. De asemenea, puteți contracta unele dintre aceste boli mai puțin distractive la cumpărături. Folosiți această listă de verificare de la Coffman data viitoare când faceți cumpărături.

  • Împachetați separat carnea crudă și puneți-o în partea de jos a coșului de cumpărături pentru a preveni contaminarea
  • Achiziționați produse refrigerate și congelate și asigurați-vă că acestea sunt depozitate rapid acasă în congelator
  • Atunci când selectați produse lactate precum lapte, brânză și iaurt, alegeți opțiuni pasteurizate pentru a minimiza riscurile bacteriene.

Puneți mâncarea în frigider ... sau păstrați-o caldă

O altă modalitate de a vă expune riscului de a suferi de toxiinfecții alimentare este să lăsați mâncarea prea mult timp la o temperatură nesigură, ceea ce ajută bacteriile și virușii să se dezvolte. Acest lucru este deosebit de problematic în timpul evenimentelor de vară în aer liber, cum ar fi grătarele sau picnicurile.

Conform USDA, bacteriile se înmulțesc rapid la căldură. Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, refrigerați rapid alimentele și nu le lăsați niciodată afară pentru mai mult de două ore. Atunci când temperaturile depășesc limita normală, alimentele nu trebuie lăsate afară mai mult de o oră, conform Yahoo Life .