Centrele de adicţie mai pot asigura tratamentul dependenţilor de droguri doar până în iunie. Fondurile sunt blocate, iar o decizie privind soarta centrelor întârzie.
Zeci de mii de consumatori de heroină, care beneficiază în acest moment de tratament cu metadonă, se vor întoarce, peste aproximativ două săptămâni, în braţele viciului. Aşa avertizează specialiştii care lucrează în centrele de adicţie - subordonate până nu demult Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) şi în privinţa cărora autorităţile întârzie să ia o decizie.
„Fondurile pentru achiziţionarea metadonei (folosită ca tratament substitutiv) sunt blocate, la ANA domneşte haosul, iar rezervele de tratament se vor epuiza în iunie”, au confirmat şi surse din cadrul agenţiei.
Specialiştii sunt convinşi că dependenţii de droguri nu mai au nicio speranţă şi că, în special în Capitală - unde sunt concentraţi majoritatea toxicomanilor - edilii locali, în subordinea cărora vor ajunge în cele din urmă centrele, vor insista pentru desfiinţarea lor. „Astfel, cred ei că vor obţine voturi care să le aducă noi mandate”, susţin sursele citate.
Ei sunt combătuţi, fără argumente solide însă, de noul şef al ANA, comisarul-şef Maximilian Nicolae, care susţine că temerile medicilor şi psihiatrilor sunt nefondate, întrucât s-au luat deja măsuri pentru ca aceste centre să-şi continue activitatea.
„Există asigurarea financiară pentru faza de tratament. Demersurile au fost făcute, astfel încât să nu existe întreruperi ale tratamentului”, a declarat acesta. Mai mult, Nicolae a dat asigurări că nu au fost abandonate nici discuţiile cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii (MS) privind preluarea centrelor.
„Dependenţii sunt consideraţi infractori”
„Tratamentul cu metadonă a junge până în iunie! În momentul ăsta nu se ştie nimic. Nu se ştie nici măcar dacă au lansat procedura de achiziţie a tratamentelor. Dacă s-ar fi întâmplat aşa, ar fi trebuit să fim anunţaţi”, a precizat psihiatrul Eugen Hriscu, de la Centrul de Asistenţă a Adicţiilor „Alexandru Obregia”, din Capitală.
Acesta este convins că, în cele din urmă, centrele vor fi desfiinţate, iar toată munca specialiştilor se va duce pe apa sâmbetei, cu tot cu milioanele de euro investite până acum.
„În cazul în care centrele vor fi preluate de MS, ele vor rămâne în subordinea spitalelor pe lângă care funcţionează şi, implicit, în subordinea autorităţilor locale. Multe dintre acestea comit însă şi acum abuzuri şi vor recurge, în cele din urmă, la desfiinţarea centrelor”, au explicat surse din ANA.
Un exemplu în acest sens ar fi, în opinia acestora, chiar primarul Sorin Oprescu, care a afirmat public că dependenţii de droguri ar trebui îndepărtaţi, pentru că sunt doar nişte „infractori”.
Potrivit specialiştilor, lipsa tratamentului îi va trimite pe consumatori, în primul rând, înapoi la dealeri pentru a-şi procura doza care să înlocuiască metadona.
„De aici, mai e doar un pas până vor ajunge să comită infracţiuni pentru a face rost de bani cu care să-şi cumpere stupefiantele”, explică aceştia.
- Statisticile vin şi ele să întărească gravitatea situaţiei: doar în Capitală există 20.000 de consumatori de heroină, majoritatea aflaţi în tratament ambulatoriu cu metadonă.
Dacă vor ajunge după gratii, mai au totuşi o şansă: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „La noi, un diabetic primeşte insulină în închisoare, însă un toxicoman nu primeşte metadonă. Cu astfel de tratament, orice consumator reţinut de procurori ar putea câştiga foarte uşor un proces împotriva statului român”, a conchis Hriscu.
ACUZAŢII Toma Zaharia, „duşmanul” centrelor antidrog?
Surse din cadrul ANA susţin că discuţiile cu oficialii din Sănătate pentru preluarea centrelor de tratament sunt ca şi eşuate, deoarece medicii le văd ca pe o povară. „Au existat voci din minister care au afirmat că grija toxicomanilor ar fi una în plus pentru medicii cărora le mor pacienţi pe masa de operaţie”, au precizat sursele citate.
Cât priveşte „creierul” din spatele destructurării ANA, aceleaşi surse au precizat că acesta ar fi Toma Zaharia, fost prim-adjunct al ministrului de interne PSD, Ioan Rus.
De altfel, Zaharia, supranumit de presă şi „Generalul Heroină” (pentru presupusa sa implicare, la începutul anilor 2000, în traficul cu precursori pentru acest tip de drog) este cunoscut drept un apropiat al PSD. El ar fi devenit acum sfătuitorul de taină al ministrului Dan Nica.
„Nimeni nu înţelege cui îi serveşte desfiinţarea ANA. Şi reţelele de traficanţi de droguri ar putea fi o posibilitate”, au precizat aceleaşi surse. Toma Zaharia nu a putut fi contactat, ieri, pentru a răspunde acuzaţiilor.
Citiţi şi:
Centrele pentru toxicomani, lăsate „să moară încet” Consumul de droguri creşte odată cu bugetul Antidrog „Mâna lui Dumnezeu”, drogul care vine prin căşti Au apărut magazine legale cu droguri false Tratamentul toxicomanilor, dat de Boc pe mâna poliţiei România, ţară de tranzit pe axa balcanică a drogurilor Criza îşi pune amprenta şi pe piaţa stupefiantelor Abraham: România exportă narcomani