Totul despre războiul din Ucraina. Mediatizarea masivă a dezastrului din Turcia ar putea schimba situația de pe front
- Ramona Rotaru
- 7 februarie 2023, 15:29
Generalul Alexandru Grumaz a vorbit deschis despre războiul din Ucraina și despre modul în care ar putea schimba mediatizarea cutremurelor din Turcia situația de pe front. În discuție a fost adus și scandalul de corupție din țara invadată de armata rusă. O alt subiect extrem de mediatizat zilele acestea a fost balonul de spionaj chinez, doborât de SUA.
Generalul Alexandru Grumaz a fost invitat la un interviu, în cadrul căruia a vorbit deschis despre situația actuală din Ucraina. Până în prezent, războiul declanșat de Vladimir Putin ocupa prima pagină a ziarelor, însă cutremurul devastator din Turcia este acum în atenția presei. Acest lucru ar putea schimba situația de pe front, iar următorul subiect să fie o ofensivă majoră în estul Ucrainei, pregătită de ministrul rus al Apărării.
„Este adevărat, dar la ora actuală pe frontul din Ucraina lucrurile sunt destul de clare. Forțele ucrainiene continuă să lovească activele militare rusești în malul de est, în stânga, din regiunea Herson, și în Donbas. La rândul lor, forțele ruse nu au demonstrat capacitatea de a susține multiplele operațiuni ofensive simultane, la scară largă, având în vedere că au un front aproape de 1.000 de kilometri și nu au reușit să ocupe în întregime Doneţkul și orașul Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a lansat o ofensivă de restructurare și consolidare a amestecului nepotrivit de forţe regulate care sprijină războiul Rusiei în Ucraina și forțe convenționale ale Rusiei.
De asemenea, ministerul rus întreprinde o reformă restructurală semnificativă, în timp ce pregătește o ofensivă majoră în estul Ucrainei și ăsta este următorul subiect, care va fi discutat în perioada ce urmează, pentru că în câteva săptămâni sau o lună rușii se pregătesc să atace din nou odată cu finalizarea reformelor pe care generalul Valeri Gherasimov, comandantul frontului din Ucraina, le-a pus în funcțiune. Este o chestiune care la ora actuală demonstrează că Rusia nu a ajuns la capacitatea de a da o lovitură în zona Donbasului și de a cuceri întreaga...
Acolo opoziția este foarte mare. Inclusiv conducătorul Wagner, Prigojin, a menţionat faptul că ucrainenii nu se retrag şi că ucrainenii luptă în continuare împotriva forţelor ruse, ceea ce este un lucru extraordinar pentru aceşti oameni care fac faţă unei forţe convenţionale peste capacitatea lor de a o putea opri. De asemenea Ucraina suferă foarte mult pentru că-şi scutură conducerea militară”, susține generalul Alexandru Grumaz.
Imaginea lui Volodimir Zelenski, afectată de scandalul de corupție
În discuție a fost adus și scandalul de corupție în care este implicat ministrul ucrainean al Apărării. Întrebat dacă imaginea lui Volodomir Zelenski va fi afectată de acest scandal, generalul Grumaz susține că nu doar președintele și ministrul sunt afectați, ci imaginea întregii Ucraine.
„E nu numai afectată imaginea lui, dar e afectat imaginea Ucrainei, e afectată imaginea Partidului Slujitorul Poporului, al președintelui Volodimir Zelenski. În orice caz, nu este o schimbare structurală. G-ralul mr. Kirilo Budanov, actualul șef al informațiilor, va prelua funcția de ministru al apărării, iar ministrul apărării se va duce în altă funcție în guvern, ceea ce înseamnă o schimbare oarecum destul de importantă în ceea ce privește conducerea armatei.
Aliaţii occidentali se grăbesc cu tancurile de luptă, vehicule blindate și alte arme avansate pentru a ajuta Ucraina, deşi multe sunt așteptate să sosească în câteva luni de zile. De-abia a început pregătirea mecanicilor conductori de tancuri în Polonia și în Germania. Este foarte complicat să aduci acea forță destul de mare, discutăm aproape de o divizie, ceea ce înseamnă în jur de 160 de tancuri. Este într-adevăr o divizie”, a explicat generalul.
Acuzațiile cu primire la utilizarea armelor chimice de către Ucraina, o metodă de înșelătorie a Rusiei
Comitetul pentru anchete din Rusia a anunțat, marți, faptul că au demarat o investigație cu privire la utilizare de către Ucraina a unor arme chimice în apropierea orașelor ucrainiene Soledar și Bahmut. Oficialii de la Kiev nu au comentat pe baza acestui subiect, însă acuzațiile ar putea fi o înșelătorie din partea Kremlinului.
„În mod sigur, Rusia a făcut acest principiu, pe care ei îl denumesc "maskirovka", înșelarea inamicului, este foarte des folosit de Rusia și poate să fie una din aceste operațiuni de tip "maskirovka" pentru a folosi ei înșiși materiale chimice....”, susține generalul Alexandru Grumaz.
În ceea ce privește tratatele internaționale, generalul susține că niciodată nu au fost respectate, „nici cu minele antipersonal, nu s-au respectat nici cu loviturile termobarice, loviturile cu fosfor, încărcate cu fosfor, astea interzise, loviturile încărcate cu fosfor”. Alexandru Grumaz spune că nu se respectă nimic în războiul dintre Rusia și Ucraina.
Relațiile dintre SUA și China sunt într-o nouă criză
Generalul Alexandru Grumaz a vorbit și despre balonul de spionaj chinezesc, care a stârnit numeroase controverse în ultimele zile. Acesta pare să ducă relațiile dintre Washington și Beijing într-o nouă criză.
„Pentru guvernele europene asta înseamnă tot felul de probleme. Odată cu înrăutățirea relațiilor dintre cele două superputeri, liderii UE par să fie supuși unei presiuni din ce e mai în ce mai mari și mai intense din partea Casei Albe pentru a alege de partea cui sunt și a-şi uni forțele împotriva Chinei, așa cum speram la un dezgheţ în relațiile dificile cu Beijingul. Cu câteva zile înainte ca acest balon să fie doborât, oficialii americani au dezbătut diferite modalități de a-l aduce la pământ, inclusiv folosirea unei plase gigantice sau a unui cârlig.
Un înalt oficial al administrației a declarat duminică, 5 februarie, că în cele din urmă s-au decis, au ajuns la concluzia că balonul era atât de mare încât tragerea unei rachete era singura opțiune viabilă. Astfel, Mark Milley, cât și Lloyd Austin au transmis opinia militară că încercarea de a lovi balonul la 19 kilometri deasupra solului și deasupra unor localități nu este o idee bună. Deoarece balonul a fost dărâmat, până la urmă, într-o apă relativ mică, oficialii Pentagonului cred că efortul de recuperare al aparaturii de pe el nu va fi dificil”, a spus generalul Grumaz.
Generalul a spus că balonul de spionaj a doborât deasupra Oceanului Atlantic, în fața Californiei, cu un avion F-22 Raptor al Forțelor Aeriene ale SUA, care a tras o singură rachetă AIM-9X Sidewinder în balon.
„Un balon de supraveghere chinez a devenit săptămâna trecută acest subiect al fascinației publice, deoarece plutea deasupra SUA. Să știți că acest zbor al balonului ăsta nu este un lucru întâmplător. El urmează curenţii de aer care se dezvoltă deasupra Americii și astea sunt scenarii foarte bine cunoscute la nivelul cercetătorilor meteorologi din China. Al doilea lucru ne spune că comunicarea Beinjing-Washington este precară. Incidentul vorbește despre cât de puțin comunică Washington cu Beijingul. A treia chestiune este o linie roșie care a fost trecută. Statele Unite nu au reușit să stabilească această linie, iar în toate documentele de securitate ale lor nu există, nu se face vor vorbire despre baloane meteorologice sau baloane de spionaj și asta este o lipsă pe care o au”, explică generalul.
Scopul balonului trimis de China în SUA
Alexandru Grumaz consideră că conducerea din China nu a fost conștientă pe deplin de efectele pe care le va avea expedierea balonului.
„Încearcă oare facțiunile din structura puterii Partidului Comunist Chinez să-l submineze pe președintele Xi. Toţi analiştii de informaţii cu care eu am stat de vorbă iau în considerare posibilitatea că armata chineză sau elemente din linia dură din cadrul conducerii să fi căutat în mod deliberat să saboteze vizita lui Blinken, al cărui scop principal era să exploreze măsuri de stabilitate strategică şi alte sisteme de suport, care ar putea limita escaladarea neintenţionată pentru Taiwan sau alte probleme cu potenţial de conflict.
Biden i-a spus lui /.../, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist în politica externă, că China a încălcat suveranitatea SUA cu balonul și că vizita la Beijing se va face când condițiile o vor permite. Oficialii de la Washington și Beijing au văzut călătoriaacestui balon ca o parte.... au văzut această călătorie a lui Blinken la Beijing ca o parte a unui efort reînnoit de a stabili un dialog la nivel înalt. Nu s-a întâmplat. Suntem în timpul unui război rece, e foarte clar, iar întâlnirea de la Bali, care a dat un impuls reluării relațiilor dintre SUA și China, a rămas demult în istorie, nu mai este de actualitate”, a mai explicat generalul Alexandru Grumaz în cadrul unui interviu acordat celor de la Agenda Globală.