Organizația Mondială a Sănătății a emis o serie de recomandări, marți, 30 noiembrie, după apariția tulpinii Omicron. Acestea vizează persoanele cu vârste de la 60 de ani în sus și pacienții vulnerabili din punct de vedere al sistemului imunitar, adică cei care prezintă comorbidități ce îi expun riscului de infectare.
Tulpina Omicron a pus pe jar planeta, după ce cazurile de infectare au fost depistate extrem de rapid în diferite țări ale lumii, inclusiv în câteva state europene. Mulți dintre experți spun că varianta s-ar putea să se fi răspândit deja în mai multe națiuni, fără a fi momentan depistată.
Autoritățile internaționale au emis mai multe restricții de călătorie pentru o serie de state din Africa de Sud, iar OMS a transmis, marți, o serie de recomandări pentru vârstnici și persoanele cu comorbidități.
Vârstnicii și persoanelor vulnerabile ar trebui să își amâne călătoriile
„Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria”, a transmis OMS într-un document tehnic citat de Agenția Națională de Presă.
Organizația a lansat un apel la adresa liderilor internaționali, solicitându-le un răspuns „responsabil” și „proporțional” cu privire la tulpina Omicron. „Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.
Directorul OMS îndeamnă la calm și raționalitate
„Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile.
Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional. (...) Cu cât lăsăm mai mult pandemia să se eternizeze - fără să remediem inegalităţile în materie de acces la vaccinuri sau fără să punem în aplicare măsuri sociale şi de sănătate publică într-o manieră adaptată şi coerentă - cu atât mai mult oferim acestui virus posibilitatea de a dezvolta mutaţii într-un fel pe care nu-l putem nici anticipa, nici împiedica”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.