Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, informează populația cu privire la modul în care se poate administra iodul, în cazul unui atac nuclear. Pastilele de iod trebuie administrate doar după ce se constată de către autorități că nivelul de radiații asupra țării noastre este unul periculos. Autoritățile informează că administrarea de pastile de iod se va face în funcție de grupele de vârstă ale populației.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că iodura de potasiu poate fi utilizată doar în cazul în care autoritățile dispun această măsură, nicidecum preventiv.
„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților”, atrage atenția ministrul Rafila, conform Antena3.ro.
Mai mult, pastilele de iod trebuie administrate doar după ce se constată de către autorități că nivelul de radiații asupra țării noastre este unul periculos.
„Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactiv în cadrul acestei radiații”, a transmis Alexandru Rafila.
Doza de iod necesară este diferită în funcție de vârsta pacientului
Autoritățile informează că administrarea de pastile de iod se face în funcție de grupele de vârstă, astfel că nou-născuții de până într-o lună trebuie să primească 1/4 din comprimat, în timp ce copiilor de până în 3 ani li se va administra o jumătate de comprimat.
Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani pot lua un comprimat întreg de iodură de potasiu, iar adulții, femeile însărcinate și copiii de peste 12 ani pot lua două comprimate.
Pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani, ministrul Rafila nu recomandă această profilaxie, decât în cazul în care are loc o expunere directă la zona incidentului nuclear.
Administrarea medicamentului se face în doză unică
După anunțul oficialilor cu privire la un atac nuclear, românii pot lua doza recomandată de iod, dar asta în primele 24 de ore, altfel tratamentul este inutil.
„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod”, transmite Rafila.
Pastilele de iod trebuie păstrate în condiții optime, iar tot așa trebuie să se realizeze și neutralizarea sa de către farmacii, astfel că nu trebuie să aruncăm pastilele ca deșeu menajer.
„O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor”, spune medicul Rafila.
De asemenea, cei care nu au asigurare medicală se pot înscrie pe listele medicilor de familie pentru a primi iodura de potasiu.
„Nu va fi un proces complicat. Vom încerca să organizăm în așa fel încât un singur membru al familiei să ridice comprimatele pentru întreaga familie printr-o simplă semnătură", asigură ministrul Alexandru Rafila.