Toți românii trebuie să știe! Verdict final privind certificatul verde

Sursa: Danciaba | Dreamstime.com

„Nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de muncă”, a fost mesajul transmis luni, 31 ianuarie, de un înalt oficial din cadrul coaliției de guvernare. Fisurile privind implementarea documentului care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă anti-COVID-19 se adâncesc. Iată ultimele detalii privind impunerea certificatului verde în România.

Rata de vaccinare rămâne la un nivel scăzut în România. Procesul de imunizare ar putea fi, însă, stimulat de un instrument precum certificatul verde, al cărui scop este întocmai cel de a spori vaccinarea populației. Tensiunile privind implementarea documentului cu pricina, însă, par să nu se reducă, din contră.

Vaccinarea - pantă descendentă în România

În fapt, discuțiile se poartă în jurul subiectului vaccinării, care prezintă o pantă descendentă și în prezent. Acest lucru a fost recunoscut, luni, și de președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ce, în ziua precedentă, ministrul Sănătății a lansat un avertisment în acest sens.

„Eu cred că au fost mai multe greșeli care s-au făcut în timp în ce privește vaccinarea, și declarații care au fost politizate, și asumări care nu au dus la absolut nimic. Din păcate, același trend, înregistrat din noiembrie, de scădere a interesului pentru vaccinare se înregistrează și acum”, a spus ministrul Sănătății, duminică.

Prea târziu pentru impunerea certificatului verde?

Certificatul verde ar fi trebuit impus în România în luna septembrie, pentru a preveni decesele înregistrate pe fondul COVID-19 în lunile octombrie și noiembrie, este de părere Alexandru Rafila. Nefiind implementat până la această dată însă, documentul nu mai prezintă aceeași importanță.

„Semnificația, dacă vreți, a certificatului verde a scăzut în timp, pentru că transmisibilitatea, după cum observați, nu e influențată la fel ca la valul precedent. Ideal era să avem acest certificat în septembrie, încât să prevenim decesele din octombrie și noiembrie.

Acum, și în general, dacă discutăm de certificatul verde, trebuie aplicat rapid înainte de o creștere abruptă a numărului de îmbolnăviri. Din această cauză, cred că adoptarea unui astfel de instrument, când s-a terminat valul, are o semnificație mult mai mică pentru sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică.

„Sunt un pic cam tardive aceste măsuri”

Comentând impunerea certificatului verde la locul de muncă, președintele PSD a dat verdictul final.

„Nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de muncă. (...) Am înțeles că 80% dintre medici sunt vaccinați, despre ce vorbim? Sunt un pic cam tardive aceste măsuri”, s-a exprimat Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

„E ușor să schimbi miniștri, e ușor să creezi majorități, este foarte greu să recâștigi credibilitatea românilor”, a mai spus șeful social-democraților.