Evenimentul Zilei > EVZ Special > Toți românii trebuie să știe asta: Se schimbă actele! Care e termenul
Toți românii trebuie să știe asta: Se schimbă actele! Care e termenul

Toți românii trebuie să știe asta: Se schimbă actele! Care e termenul

Pentru a preveni creșterea infracționalității, Uniunea Europeană a decis schimbarea tuturor cărților de identitate ale cetățenilor!

În 2021 se vor schimba toate buletinele la nivelul UE, iar cele noi vor include mai multe elemente de securitate. Inclusiv cipul obligatoriu, pe care mulți români l-au contestat, cu ani în urmă, când se vehiculase acest proiect.

Așadar, pe pe lângă fotografia titularului, noile buletine (cărți de identitate) vor conține şi un cip cu două amprente digitale. Atenție, dacă actuala CI nu expiră până în 2021, nu este nevoie să fie schimbată, căci are valabilitate 10 ani de la data emiterii!

Într-un răspuns al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), preluat de RTV, punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate trebuia să aibe loc în luna iulie a acestui an, dar din varii motive a fost amânată.

„Până în prezent nu a fost stabilită data pentru emiterea primei cărţi electronice de identitate şi nici preţul acesteia. Actele de identitate se eliberează în conformitate cu prevederile OUG 97/2015 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată. Proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români se află în procedură legislativă”, au declarat oficialii DEPABD.

Proiectul de lege s-a aflat anul acesta în dezbatere la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Din 2021, România va fi obligată să se alinieze legislației europene privind noile cărți de identitate electronice.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: