Chiriașii vor trebui să respecte noi reguli începând cu anul viitor, încă din prima zi. Legea este obligatorie pentru toți românii care locuiesc în apartamente sau case închiriate. Aceștia vor trebui să se înțeleagă cu proprietarii imobilelor și să-i convingă să se conformeze reglementărilor impuse de autorități. În cazul în care nu vor reuși, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a acoperi cheltuielile casei.
Proprietarii care dețin mai multe locuințe vor plăti un tarif plafonat pentru energia electrică doar pentru una dintre acestea. Conform legii plafonării preţului la energie electrică în cazul celorlalte proprietăți, tariful plătit va fi cel de 1,3 lei pe kWh.
În scopul stabilirii locului la care urmează să fie aplicat tariful subvenționat, proprietarul trebuie să transmită până la 31 decembrie 2022 o solicitare către furnizorul de energie electrică. Este vorba despre o declarație pe propria proprie răspundere conform căreia se încadrează într-una din situațiile prevăzute de lege.
Pe de altă parte, apare o situația specială în cazul celor care locuiesc cu chirie într-o locuință deținută de o persoană fizică. În cazul în care proprietarii vor declara un singur loc de consum pentru aplicarea tarifului plafonat, chiriașii vor fi obligați să suporte prețul mari mari, de 1,3 lei/kWh indiferent de consumul pe care îl înregistrează.
Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație ei au la dispoziție posibilitatea de a-și încheia propriile contracte cu furnizorii de electricitate. Doar că, pentru a face acest lucru, chiriașii au nevoie de mai multe documente.
Documentele de care are nevoie un chiriaș
În primul rând trebuie să depună o cerere încheierea contractului de furnizare de energie electrică. Conform reglementărilor în vigoare, la încheierea contractului de furnizare va mai fi nevoie și de un act de identitate al solicitantului.
Pe lângă aceasta, chiriașii trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere privind deţinerea unui drept locativ, în situaţia în care nu există contract de închiriere sau orice alt document din care să ateste că ocupă locuința legal. De asemenea, tot în această declarație trebuie să arate că nu există litigii cu privire la spaţiu.
Declaraţia pe proprie răspundere înlocuiește un contract de închiriere vizat de ANAF şi eventuala mutaţie la reședința cu pricina.
Concret un chiriaş poate încheia printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere un acord pentru furnizare energie electrică, fapt ce va duce la evitarea situației în care chiriașul va fi nevoit să suporte costuri suplimentare la factura de electricitate.