Afacere în valoare de 4,8 miliarde de dolari între gigantul energetic francez Total și Iran

TEHERAN: Gigantul energetic francez Total a semnat un acord în valoare de 4,8 miliarde de dolari americani cu privire la exploatarea gazelor, luni, conform Ministerului Petrolului din Iran . Acesta este cel mai mare contract cu o firmă străină după reducerea sancțiunilor împotriva Iranului, anul trecut.

 

„Acordul internațional pentru dezvoltarea etapei 11 a proiectului South Pars a fost semnat luni, în prezența oficialilor de la Ministerul Petrolului și a managerilor de la compania Total, de la compania chineză CNPC și de la compania iraniană Petropars“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru AFP.

Compania Total a semnat un acord preliminar cu Iranul, în noiembrie, având o participație de 50,1 la sută în proiectul cu o valoare de 4,8 miliarde de dolari americani.

CNPC va deține 30 la suta, iar Petropars 19,9 la sută.

Compania Total va investi inițial suma de un miliard de dolari pentru prima etapă a proiectului care se va derula pe 20 de ani.

Gazul produs va „alimenta piața internă iraniană începând cu 2021“, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Total pentru AFP.

Acesta a mai declarat că firma va „pune în aplicare proiectul în strictă concordanță cu legislația națională și internațională“.

Contractul trebuia să fie semnat la începutul anului 2017, dar Directorul Executiv al companiei Total, Patrick Pouyanne, a declarat în februarie că va aștepta să vadă dacă administrația americană a Președintelui Donald Trump va reimpune sancțiuni împotriva Iranului.

Acordul de luni va marca întoarcerea companiei Total în Iran, care are al doilea cel mai mare zăcământ de gaze naturale și al patrulea cel mai mare zăcământ de petrol, din lume.

Firma franceză a realizat etapele doi și trei ale proiectului South Pars în anii 1990, semnând acordul pentru realizarea etapei 11 în anul 2009.

Compania a trebuit să renunțe la proiectele sale din Iran în 2012, când Franța s-a alăturat partenerilor săi din Uniunea Europeană și a impus sancțiuni, inclusiv un embargo asupra petrolului, ca urmare a programului de proliferare nucleară susținut de Iran.

Oficialii iranieni implicați în producția de petrol au fost interesați să atragă investițiile și experiența Occidentului pentru a îmbunătăți infrastructura energetică învechită a țării.

Iranul a semnat, de asemenea, acorduri preliminare cu Shell și cu Gazprom din Rusia pentru dezvoltarea de proiecte de exploatare a petrolului și a gazelor.

Astfel de oferte au fost controversate în Iran, în trecut, oamenii având amintiri neplăcute cu privire la exploatare și intervenții conduse de interese petroliere străine.

Anul trecut, conservatorii au criticat faptul că li s-a dat firmelor străine posibilitatea de a participa la licitații.

Aceste critici au forțat Ministerul Petrolului să confirme faptul că firmele iraniene, inclusiv o companie controlată de Gărzile Revoluționare, vor putea să între și ele în competiție.

Prima etapă a noului proiect South Pars, care va dura 20 în total, va costa în jur de 2 miliarde de dolari și include 30 de sonde și două platforme conectate la instalațiile de prelucrare de pe uscat.

Instalațiile vor ajunge să pompeze 50,9 milioane de metri cubi de gaz pe zi în rețeaua națională a Iranului.