Au început să dispară tot mai multe bancomate. Acest lucru înseamnă că banii cash vor deveni o raritate. Acest lucru se întâmplă, deja, în România, dar Occidentul este mult mai avansat decât noi și în această privință.
Analiștii au tras un semnal de alarmă în privința banilor cash. Ei susțin că lor va oferi guvernelor lumii o putere sporită asupra cetățeanului de rând. Cu toate acestea, guvernele și băncile și-au dat acordul să scoată din funcțiune bancomatele. Aceasta este modalitatea prin care se încearcă eliminarea banilor de pe piață. Așadar, oamenii vor fi nevoiți să folosească cardurile la cumpărături.
Australia conduce în topul statelor care au început să renunțe la bancomate. Țara este deja cunoscută pentru numărul mare de adepți ai ideologiei „politically correct”. Așadar, autoritățile australiene au decis să închidă peste 1.600 de sucursale bancare doar în ultimii șase ani. De asemenea, peste 300 de sucursale au fost desființate doar în ultimul exercițiu financiar. Închiderea sucursalelor din acest an reprezintă o scădere cu 7% a numărului de servicii bancare la nivelul întregii țări.
Cetățeanul va deveni complet dependent de guvern
În ceea ce privește ultimii cinci ani din Australia, numărul sucursalelor bancare a scăzut cu aproximativ 30%. În același timp, un oficial al Asociației Băncilor din Australia a explicat că băncile „investesc mult în funcționalitatea digitală și în securitatea așteptată de numărul tot mai mare de clienți digitali”.
Decizia de se închide atât de multe sucursale bancare a produs o explozie a noilor conturi de internet banking în Australia. Numărul lor s-a majorat cu 89%. Această tendință este urmată și în Occident. În statele europene mii de bancomate au fost scoase din uz. În acest context, utilizatorii sunt îndemnați să folosească portofelul virtual.
Avocatul Veronica Dobozi crede că omenirea se îndreaptă cu mare viteză către un nou început: explozia banilor digitali, respectiv dispariția banilor fizici. Aceasta susține că portofelul virtual aduce beneficii, dar și pericole. În cazul în care banii lichizi vor dispărea de tot, guvernele lumii vor avea acces neîngrădit la finanțele cetățenilor. Așadar, va dispărea pur și simplu confidențialitatea. Cetățeanul va deveni complet dependent de guvern, iar lucrurile banale, precum cumpărarea unui covrig, va deveni imposibile fără acest portofel virtual, notează Impact.ro.