Tot ECHILIBRUL geo-strategic se schimbă: Japonia Samurailor se ÎNTOARCE în teatrele de RĂZBOI

Tot ECHILIBRUL geo-strategic se schimbă: Japonia Samurailor se ÎNTOARCE în teatrele de RĂZBOI

Extrem de pacifistă după Al Doilea Război Mondial, Constituția japoneză este modificată pentru a permite acțiuni militare în afara granițelor.

Japonia își face revenirea spectaculoasă pe scena militară. Superior celui al Franței, de exemplu, bugetul său de apărare este în continuă creștere. Imperiul nipon își modernizează flota navală, al cărei simbol este uriașul port-elicopter Izumo, își întărește forțele aeriene și și-a anunțat intenția de a participa la operațiunile internaționale, scrie Le Point.

Lumea uitase de prezența militară a Japoniei. Pe ruinele înfrângerii sale din 1945, Imperiul Soarelui Răsare, zdrobit de bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, a adoptat o Constituție pacifistă, promițând că „renunță pentru totdeauna la război”.

Singura vocație a forțelor armate nipone devenise doar apărarea teritoriului național. De aceea, și-au luat chiar și denumirea de „forțe de autoapărare”. Însuși principiul de a intra într-un război era proscris în legea fundamentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, în 1992, Japonia a autorizat trimiterea de forțe necombatante în străinătate, acestea participând la misiuni în Cambodgia sau Irak. De mai mulți ani, participă la combaterea pirateriei în Oceanul Indian cu avioane de patrulă maritimă, având baza în Djibouti, și co-finanțează mai multe școli de pregătire militară în Africa. Toate acestea se vor schimba radical.

Pe 1 iulie 2014, prim-ministrul naționalist Shinzo Abe anunța că Legea Fundamentală se va schimba pentru a permite trupelor nipone să recurgă la forță, și nu doar în caz de autoapărare a țării.

Japonia va putea astfel să fie solidară cu comunitatea internațională în cadrul unei „auto-apărări legitime colective”, cu trei condiții bine precizate.

Prima: „atunci când se produce un atac asupra unei țări străine aflate în strânse legături cu Japonia, iar acesta are ca rezultat amenințarea supraviețuirii Japoniei și reprezintă un pericol evident, care pune în discuție dreptul la viață al populației, la libertate și la continuarea unui trai prosper”.

A doua condiție cere să nu existe un alt mijloc decât recurgerea la forță pentru a ajuta țara prietenă amenințată.

A treia cere ca folosirea forței să se situeze la nivelul minim necesar.

Schimbarea Constituției va permite trupelor japoneze să protejeze numeroasele instalații americane aflate pe pământul nipon, inclusiv în perioada „gri”, când ostilitățile nu au fost deschise oficial.

În plus, militarii japonezi vor putea participa - inclusiv cu arma în mână și cu drept de deschidere a focului - la misiuni internaționale de menținere a păcii, sub egida ONU sau nu.

De asemenea, un oficial nipon a confirmat că trupele Japoniei vor putea să se angajeze în lupta împotriva terorismului.

De asemenea, creșterea agresivității Japoniei va produce o schimbare importantă în echilibrul geo-strategic din Asia, mai cu seamă în Marea Chinei, unde Tokyo și Beijing au un conflict teritorial din ce în ce mai aspru.

Schimbarea Constituției va mai dura puțin. Aprobarea acesteia, ca urmare a negocierilor din sânul coaliției, s-ar putea prelungi dincolo de termenul fixat, de 15 mai.