Medicului de familie îi revine dreptul de a elibera un certificat medical de concediu în urma prezentării unei adeverințe de salariat. Aceasta adeverință se emite de către angajator după ce salariatul a îndeplinit stagiul minim de cotizare de șase luni în ultimul an. Un al criteriu este și numărul zilelor de conediu medical luate în ultimele 12 luni.
Concediul medical. Bineînțeles că situațiile de urgență nu se iau în calcul. Dacă salariatul are o urgență medico-chirurgicală sau suferă de boli contagioase, cum ar fi SIDA sau tuberculoză, acesta va beneficia de concediu fără prezentarea adeverinței primite de la angajator, potrivit OUG nr. 158/2005.
Ce trebuie să îndeplinești pentru a obține concediu medical
„Numărul total de zile de concediu medical de care a beneficiat un pacient în ultimele 12 luni este o informație deținută de pacient, angajator și de casa de asigurări de sănătate. Niciunul dintre medicii care îngrijesc pacientul nu cunoaște acest număr total de zile de concediu medical (decât poate aproximativ), acesta fiind rostul adeverinței.
Referitor la calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public a unui pacient, orice medic are obligația să verifice dacă un pacient este sau nu asigurat înainte de a oferi servicii sau a elibera documente în contract cu CNAS, chiar dacă pacientul prezintă o adeverința de salariat valabilă. Există situații în care pacienții prezintă adeverință de salaria, dar, în momentul interogării CNAS, pacientul respectiv figurează în evidențele CNAS ca neasigurat și, prin urmare, nu poate beneficia de drepturile prevăzute pentru persoanele asigurate", au explicat reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei pentru avocatnet.ro.
Maximul de zile de concediu medical
Maximul zile de concediu medical de care poate beneficia o persoană asigurată în sistemul public de sănătate este de 183 de zile în decursul unui an, începând cu prima zi de îmbolnăvire. Acest număr maxim poate fi depăşit în cazul în care concediul medical este eliberat pentru tuberculoză (caz în care se acordă pe toată durata tratamentului până la vindecare) sau pentru neoplazii sau SIDA (situaţii în care concediul medical iniţial este de un an şi jumătate).
Concediul medical primit iniţial se poate prelungi la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialişti din ambulatoriu de specialitate sau spital în etape succesive de maximum 31 de zile până la un total de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
Acest certificat pentru concediu medical poate fi eliberat de către orice medic cu autorizaţie de liberă practică valabilă şi care a încheiat o convenţie în acest sens cu una din casele de asigurări de sănătate şi care are în îngrijire salariatul. Este obligatorie completarea numărului convenţiei pe certificatul de concediu medical.
Important de precizat este faptul că zilele de concediu medical nu vor diminua zilele pentru concediul de odihnă, deoarece acestea au fost acordate pentru tratarea unei boli.