Noua OUG care aduce modificări serioase la Codul Rutier intră în vigoare începând cu data de 12 octombrie.
Evenimentul Zilei îți prezintă cele mai importante noutăți și care sunt schimbările din legislație care îi afectează absolut toți participanții la trafic, de la șoferi și până la bicicliști și „trotinetiști”.
Noile reglementări în domeniul circulației rutiere au venit pe fondul tot mai deselor accidente produse de șoferi neatenți, care foloseau telefoanele mobile în momentul tragediilor. Amenzile sunt drastice și se poate ajunge până la suspendarea permisului, așa că nu-i de glumit cu noile reglementări!
Noul cod rutier - despre amenzi
Pentru orice încălcare a legislației rutiere, amenzile vor fi mai mari decât până acum. În primul rând, constituie contravenție „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Dacă nu respecți aceste norme, riști să încasezi o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (de la 870 de lei la 1.160 de lei!), plus o aplicare de sancțiune complementară de 4 puncte de penalizare.
Noul cod rutier - despre suspendarea permisului
În OUG privind modificarea prevederilor la Codul Rutier apare și următoarea precizare: „Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile!”.
Atenție: nu scapă de sancțiuni nici șoferii care butonează telefonul la semafor!
Noul cod rutier - despre bicicliști și „trotinetiști”
Nu doar șoferii vor fi „vânați” de oamenii legii, ci și bicicliștii sau cei care se deplasează pe drumurile publice folosind trotineta.
Și pentru această categorie de participanți la trafic amenzile sunt la fel de mari dacă folosesc telefonul mobil în timp ce se deplasează pe drumurile publice. Ca să nu fie discriminare, bicicliștii și „trotinetiștii” riscă și ei amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării. „În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”, se arată în textul legii.
Poliția Română explică modul în care putem folosi navigarea GPS
Mulți șoferi s-au întrebat cum vor mai putea folosi navigarea GPS pe telefon dacă nu mai au voie să atingă dispozitivele.
Există soluții, afirmă cu tărie oamenii legii. Într-un scurt material prezentat pe Facebook, Poliția Română a răspuns:
„La ultimele postări despre interzicerea utilizării telefonului mobil când conduceți sau chiar ținerea în mână al dispozitivului, majoritatea dintre voi ați înțeles că nu mai aveți voie să folosiți nici navigația.
- Uite că se poate! Cum? Suport telefon pentru mașina. Pai nu am voie sa îl butonez! Șofer fiind, nu! Dar cel din dreapta, poate! 3. Și când sunt singur în mașină? Înainte de a pleca din parcare sau tragi pe dreapta.
- Deci se poate?”