Tot ce trebuie să știi dacă iei amendă. Abaterile care îți golesc portofelul

Tot ce trebuie să știi dacă iei amendă. Abaterile care îți golesc portofelul sursa foto: EVZ

Cu toate că starea de urgență a expirat, românii trebuie să respecte în continuare o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea pandemiei provocate de coronavirus.

Astfel, abateri precum lipsa măştii în magazine, mijloace de transport şi alte spaţii închise pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei.

Sancțiunile se aplică și în cazul în care cineva pleacă la drum fără o declaraţie scrisă.

Dacă amenda se va achita în termen de 15 zile, se poate plăti jumătate din valoarea acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzile vor fi aplicate începând de luni, 18 mai.

Să luăm exemplul unei personae care nu poartă mască în metrou, autobuz sau în spații închise. Persoana respective poate primi o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii aplicate de poliţist (nu jumătate din minimul legal) în termen de 15 zile de la comunicare.

Spre deosebire de starea de urgenţă, acest termen de 15 zile începe de șa momentul în care procesul-verbal de contravenţie este înmânat de agent sau comunicat prin poştă (când nu se semnează procesul-verbal, spre exemplu).

Inițial, în Legea 55/2020 nu a fost prevăzută, concret, obligativitatea purtării măştii şi sancţiunea aferentă pentru această faptă. Astfel, Guvernul a adoptat luni un document în care va fi stipulat clar că „în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie”.

Lipsa declaraţiei pe proprie răspundere când călătoreşti între localităţi (la distanţe mai mari de 30 km) poate fi sancţionată cu aceleaşi amenzi minime de 500 de lei şi maxime de 2.500 de lei.

Sursa: Monitorul Justiției