Evenimentul Zilei > Actualitate > Tot ce NU se spune despre cutremure! Experții avertizează: „Ne-a arătat cât de puţin cunoaştem”
Tot ce NU se spune despre cutremure! Experții avertizează: „Ne-a arătat cât de puţin cunoaştem”

Tot ce NU se spune despre cutremure! Experții avertizează: „Ne-a arătat cât de puţin cunoaştem”

Un studiu recent publicat în revista Science dezvăluie că seismul de 7,8 grade pe scara Richter din noiembrie 2016, din Noua Zeelandă a pus la îndoială precizia seismologilor în ceea ce privește extinderea undelor de şoc.

Specialiștii susțin că undele de șoc s-au propagat ajutate de puţin 12 falii majore şi pe o distanţă de mai mare de 170 de kilometri şi au fost mult mai extinse decât se prezicea de modelele prezente, explică Science News Magazine.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători din Noua Zeelandă spun că faliile se găsesc la distanţe prea mari între ele pentru a propaga undele cutremurului. „Acest eveniment extrem ne-a arătat cât de puţin cunoaştem despre cutremure”, dezvăluie Ian Hamling, co-autor al acestui studiu. 

O serie de simulări de cutremure limitează în mod artificial felul în care o ruptură se poate extinde de la o falie la alta. În opinia lui Hamling  aceste restricţii pot fi chiar înlăturate.  Chiar dacă se știa că un cutremur nu se poate propaga între falii cu o distanţă mai mare de 5 kilometri, dar cazul din Noua Zeelandă a arătat că propagarea poate avea loc şi la distanţe de 15 kilometri.

Cutremurele complexe, care implică mai multe falii, au fost dificil de studiat din cauza datelor insuficiente, deci, alături de îmbunătăţirea simulărilor, mai sunt necesare şi informaţii mai detaliate.

Chiar dacă Noua Zeelandă este printre cele mai studiate zone de pe glob în ceea ce priveşte seismica, sunt încă extrem de multe de pus la punct.