Torționarul Ioan Ficior, apostrofat de victime. "Cum băteaţi cu parul, dom' Fecioru? Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?"/ "Nu facem circ aici!"

Torționarul Ioan Ficior, apostrofat de victime. "Cum băteaţi cu parul, dom' Fecioru? Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?"/ "Nu facem circ aici!"

Torţionarul Ion Ficior, fostul comandant al lagărului de la Periprava, ajunge pentru prima oară în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti. La sosire, acesta s-a întâlnit cu unul dintre deţinuţii pe care i-a torturat. Este vorba despre Mokar Ianos, condamnat la patru ani de închisoare pentru că ar fi încercat să treacă frontiera în mod fraudulos.

Mokar Ianos: Să trăiţi! Uite că nu m-aţi trimis în plic acasă, că trăiesc, dom' Fecioru. Cât m-aţi bătut cu paru`...

Reporter: Aţi fost bătut de domnul Fecior?

Mokar Ianos: Da, uite, mi-a şi rupt umărul. La Luciu Georgeni, când ai venit de la Codrin, cum băteaţi cu parul, dom' Fecioru? Când v-a dat de la Grindu...

Ne puteți urmări și pe Google News

Ion Ficior: Nu-i adevărat!

Mokar Ianos: Nu ţi-e ruşine, om bătrân? Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?

Ion Ficior: Nu facem circ aici.

Mokar Ianos: Circ? Neruşinatule ce eşti!

 

Acuzațiile procurorilor

Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă Periprava, a fost trimis în judecată pentru infracțiuni împotriva umanității, potrivit digi24.ro

În cazul lui Ficior (85 de ani), procurorii au dispus, la 24 aprilie 2014, schimbarea încadrării juridice de genocid, din vechiul Cod Penal, în infracțiuni contra umanității,conform noului Cod Penal. 

El este acuzat că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Procurori: Metodele aplicate de Ficior

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum:

a. condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente;

b. lipsa hranei adecvate;

c. frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă;

d. lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre;

e. lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată;

f. aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament;

g. condiţiile de muncă foarte grele la care erau supuşi toţi deţinuţii, indiferent dacă erau inapţi sau bolnavi. Deţinuţii nu erau echipaţi corespunzător pentru muncile efectuate deşi erau obligaţi să suporte condiţii meteorologice extreme;

h. obligarea deţinuţilor de a depăşi norma de muncă cu orice preţ şi pedepsele crunte primite pentru nesupunere;

i. printre pedepsele aplicate se numără: izolarea (carcera) unde deţinuţii primeau apă caldă cu ocazia condamnării de către cei care săvârşeau abateri de la regulament, alergarea deţinuţilor cu calul şi bătăi crunte primite cu ciomagul.

Din cauza condiţiilor inumane din această colonie (foame, frig, bătăi zilnice, lipsa condiţiilor elementare de trai, neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi), şi a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar şi pentru muncitorii de profesie, numărul deceselor de aici era foarte mare.