Torţionarii Ficior şi Vişinescu apelează la drepturile omului

Torţionarii Ficior şi Vişinescu apelează la drepturile omului

Torţionarii Ioan Ficior (foto stânga) şi Alexandru Vişinescu, ambii condamnaţi la câte 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii, profită de toate căile extraordinare de atac pentru a scăpa din puşcării.

Ioan Ficior, fost comandant al lagărului de muncă de la Periprava, a depus pe data de 14 septembrie o cerere de întrerupere a executării pedepsei la Curtea de Apel Bucureşti. Este primul demers juridic pe care Ioan Ficior îl face după încarcerare.

În schimb, Alexandru Vişinescu şi-a epuizat anul acesta toată „muniţia”, cererile fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat fiind respinse la foc automat de instanţele din România. Fostul torţionar a trimis la începutul acestei săptămâni o plângere împotriva statului român, la CEDO. Potrivit surselor EVZ, Curtea Europeană urmează să înregistreze plângerea, apoi să se pronunţe asupra admisibilităţii ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 29 martie 2017, Ioan Ficior (89 de ani) a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii. Totodată, acesta a fost obligat să plătească victimelor şi urmaşilor acestora despăgubiri morale de 310.000 de euro. Potrivit rechizitoriului, în perioada 1 august 1958 - 1 noiembrie 1963, cât timp Ficior a fost comandant al lagărului de muncă de la Periprava, acesta a instituit regim de detenţie represiv şi abuziv împotriva deţinuţilor politici.

Sute de persoane au fost bătute, înfometate şi au suferit din cauza lipsei tratamentelor medicale, iar cercetătorii au identificat 103 deţinuţi care au murit în timpul detenţiei. Un alt torţionar, Alexandru Vişinescu (93 de ani), a fost condamnat definitiv pe 10 februarie 2016 pentru regimul inuman instituit la Penitenciarul Râmnicu Sărat, între anii 1956 şi 1963, în urma căruia 12 oameni au murit.

În ambele cazuri, procurorii au fost sesizaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.