Topul SALARII pe ORAŞE şi JUDEŢE

Topul SALARII pe ORAŞE şi JUDEŢE

Media salarială, la nivel naţional, creşte proporţional cu numărul de angajatori existenţi în fiecare oraş, cu industria din care fac parte, dar şi cu amploarea acestora.

Bucureştiul, centrul financiar şi de business al ţării, este nu doar cel mai mare angajator din România, ci şi cel care oferă cele mai bune salarii pentru candidaţi. Astfel, câştigul mediu net din Capitală este de 2.723 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online de pe piaţa locală. Veniturile medii ale angajaţilor din Bucureşti depăşesc cu aproape 100 de lei, lunar, salariul mediu net pe economie, care, la finalul lunii septembrie, ajungea la 2.688 de lei, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Următorii în topul celor mai bine plătiţi angajaţi din România sunt cei din Cluj, care încasează lunar, în medie, 2.664 de lei. La scurtă distanţă de aceştia se află angajaţii din Timiş, care raportează o medie a veniturilor de 2.656 de lei. Judeţele mai mici din Vestul şi Centrul ţării vin din urmă cu un plafon salarial similar şi mult apropiat de cel din judeţele mai mari. Astfel, în Alba, media salarială este de 2.591 de lei pe lună, în Harghita 2.539 de lei, iar în Braşov şi Sibiu de 2.513 lei.

”Faptul că Bucureştiul, Clujul şi Timişoara sunt judeţele care oferă cele mai mari salarii din România nu este o surpriză pentru nimeni. Aici îşi desfăşoară activitatea cele mai mari companii, locale şi multinaţionale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidaţi este uriaş. Cu toate acestea, este interesant faptul că judeţe precum Harghita sau Alba au reuşit să detroneze zone care, aparent, au un potenţial mai mare, precum Iaşi sau Constanţa”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România. Potrivit Paylab.ro, salariul mediu pentru Iaşi este de 2.394 de lei, iar pentru Constanţa de 2.203 lei.

La celălalt pol, al judeţelor cu cele mai mici salarii din ţară, pe primul loc se află Gorjul, cu o medie de 2.006 lei. Angajaţii din Vrancea sunt următorii cel mai prost plătiţi din România, cu încasări lunare medii de 2.031 de lei, fiind urmaţi de cei din Mehedinţi şi Buzău – 2.093, respectiv 2.094. În topul judeţelelor cu salarii mici mai intră şi Vasluiul şi Călăraşiul, unde depăşeşte uşor pragul de 2.100 de lei.

La nivel de industrii, cele mai mari salarii sunt oferite în IT şi telecomunicaţii, banking sau asigurări şi fonduri de pensii. La celălalt capăt al topului, se află industrii precum HoReCa, industria textilă sau cea alimentară.

Paylab.ro este comparatorul salarial care oferă informaţii pentru mai mult de 800 de funcţii şi poziţii, din toate sectoarele private, precum şi din instituţiile de stat. Comparatorul funcţionează pe baza datelor introduse de utilizatori, iar acestea au o vechime de maximum 12 luni. Odată depăşit acest termen, toate datele sunt automat şterse, iar sistemul le foloseşte pe cele introduse în urmă cu mai puţin de un an. În acest moment, există peste 190.000 de salarii în baza de date a platformei.

Ne puteți urmări și pe Google News