Salariaţii din sectorul energetic, minerit şi transport aerian sunt printre cei mai favorizaţi de Sărbători. Şi unii primari vor da bani funcţionarilor publici.
Chiar dacă sunt constrânși de bugetele alocate sau se regăsesc în topul datornicilor la buget, mai multe companii de stat și instituții și-au recompensat sau urmează să dea angajaților prime de Paște. În unele cazuri „cadoul” este acordat în baza contractelor colective de muncă, deși se poate încălca legislația în domeniu, spun specialiștii Ministerului Muncii.
Potrivit acestora, niciodată această primă, ca și celelalte legate de diferite sărbători, nu au fost prevăzute de legi, ci de contractele colective de muncă încheiate de fiecare categorie de bugetari.
„Nu se mai pot plăti tot felul de prime și sporuri stabilite în diferitele negocieri și incluse în contractele colective de muncă, dar care nu erau susținute de nicio lege. Acum se plătesc salarii exclusiv în baza Legii salarizării unitare, care prevede doar sporurile clasice, stabilite prin statutul funcționarului public și salarizarea personalului contractual”, au explicat specialiștii.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
În unele primării din țară, decizia de a premia angajații de Paște a fost luată de consilierii locali. Spre exemplu, la Deva, chiar la începutul acestei săptămâni, consilierii locali au decis acordarea de prime salariaţilor care au copii minori. „Pentru fiecare copil minor al unui angajat al primăriei s-a alocată suma de 120 de lei. Banii provin din acel fond de premiere pe care-l mai avem prevăzut pentru acest an”, ne-au spus oficiali ai primăriei.
De asemenea, cei 180 de angajaţi ai Primăriei şi ai Consiliului Judeţean Iaşi vor primi câte o primă în valoare de 500 de lei brut. Cu toate acestea, vestea nu a fost bine primită de aceştia, având în vedere tensiunile cauzate de diminuarea salariilor cu 35%, după înlăturarea sporurilor de „antenă” și de „dispozitiv”, prin Legea salarizării unitare.
De același tratament nu se pot bucura însă mulți alți angajați în primăriile din țară sau din Capitală. Conform informațiile primite, nici un angajat al Primăriei Capitalei sau al celor 6 sectoare nu vor fi recompensați. Nici la Constanța, Iepurașul nu-și va face apariția la funcționarii publici din primărie sau Consiliul Județean cu primă de miel.
Tichete sau bani la leafă
Printre cele mai mari prime acordate de companiile de stat le vor avea angajații din sectorul energetic. Salariații Hidroelectrica au primit 800 de lei la leafă, sumă care va fi supusă impozitării, potrivit unor surse din piață. La fel se aplică și la Romgaz, unde prima va fi de 708 lei brut.
Angajații complexurilor energetice vor fi recompensați cu tichete de până la 650 de lei. „În contractul colectiv de muncă sunt prevăzute tichete cadou, 10 pe an, în sumă totală de 500 lei, care se împart în urma discuțiilor cu sindicatele, de Paște, de ziua energeticianului și de Crăciun”, ne-a declarat directorul general al CE Craiova, Constantin Bălășoiu.
De prime, în valoare de 280 de lei, vor beneficia și angajații Loteriei Române, iar cei ai Poștei Române - de 150 de lei. La Compania Aeroporturi București, angajații vor lua 500 de lei brut, în timp ce la Iași, conducerea aeroportului „se caută în buzunare” pentru 200-300 de lei de salariat. (Au contribuit Oana Crăciun, Teodora Vasâlca, Mara Popescu și Teodora Trandafir)
"Nu se mai pot acorda prime care nu sunt prevăzute în Legea salarizării. Adică, dacă prima de Paște nu este menționată în lege, acordarea ei este interzisă.“ VALENTIN MOCANU - secretar de stat, Ministerul Muncii
ILEGALITATE
Legea salarizării interzice prima de Paște
Șefii instituțiilor și autorităților publice nu mai au dreptul, începând de anul acesta, să mai acorde prima de Paște angajaților de la stat, fie funcționari publici, fie persoanl contractual. Asta, pentru că Legea salarizării unitare, în baza cărora se stabilesc veniturile bugetarilor, prevede că, începând cu 1 ianuarie, drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului „sunt și rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege”.
„Nu se mai pot acorda prime care nu sunt prevăzute în Legea salarizării. Adică, dacă prima de Paște nu este mențio nată în lege, acordarea ei de către ordonatorii de credite este interzisă”, spune Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii. (Oana Crăciun)