Topul celor mai bune universități din lume. Locurile ocupate de România
- Emanuel Nițulescu
- 29 iunie 2024, 12:35
QS World University Rankings a publicat clasamentul celor mai bune universități din lume pentru 2025, iar Europa se mândrește cu două dintre primele trei poziții. România are doar două universități în top 1.000 și un total de 13 universități în clasamentul integral (1503 universități).
Top 5 universități din lume
Clasamentul, aflat la cea de-a 21-a ediție, continuă să fie dominat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care rămâne pe primul loc pentru al 13-lea an consecutiv.
Pe locul doi, în schimb, a urcat Imperial College London (Marea Britanie), care a urcat patru poziții, comparativ cu anul anterior, o realizare notabilă pentru această instituție britanică.
Universitatea din Oxford (Marea Britanie), s-a clasat pe locul trei, consolidând prezența puternică a Europei în topul global.
Universitatea Harvard (SUA) a ocupat locul patru, cu un scor de 96,8.
Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) s-a clasat pe locul cinci, cu un scor de 96,7.
Metodologia clasamentului
Ediția din acest an este cea mai extinsă de până acum, evaluând 1.503 de universități din 105 țări din întreaga lume. Clasamentul se bazează pe analiza a milioane de lucrări academice și pe opiniile experților din diverse domenii.
Indicatorii folosiți pentru ierarhizare au inclus:
- Reputația academică și a angajatorilor
- Raportul profesor-student
- Citările per facultate
- Proporția de profesori și studenți străini
- Rețeaua internațională de cercetare
- Rezultatele angajării și sustenabilitatea
Europa la egalitate cu SUA
Statele Unite a fost țara cel mai bine reprezentată, cu 197 de instituții clasate, inclusiv câteva dintre cele mai înalte poziții. Cu toate acestea, Europa a demonstrat o performanță comparabilă, în special Marea Britanie, care a avut patru universități în top 10.
Pe baza clasamentului, unele dintre cele mai bune universități din Europa în 2025 includ Imperial College of London (98,5) și Universitatea din Oxford (96,9), ambele fiindîn primele trei instituții de învățământ la nivel mondial.
Universitatea din Cambridge (96,7), ETH Zurich (93,9) și University College of London (91,6) au fost următoarele dintre instituțiile europene.
După Marea Britanie, Elveția și-a asigurat cele mai multe locuri în top 10 din Europa, reprezentată de ETH Zurich, clasată pe locul șapte la nivel mondial, și École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
De asemenea, Franța și Germania s-au clasat în top 10 pe continent, cu Université PSL și, respectiv, Universitatea Tehnică din München.
Pe poziţia a doua în Franța, de asemenea neschimbată, se află Institut Polytechnique de Paris (46 în topul general). Universitatea Sorbona este pe locul 63, Universitatea Paris-Saclay este pe locul 73.
Mențiuni pentru universitățile din Asia
Pe plan internațional, după SUA și Marea Britanie, China continentală are cele mai multe universități incluse în listă, cu 71 de universități.
Două universități chineze, Universitatea Peking și Universitatea Tsinghua, se află în primele 20, cu scoruri de 88,5 și, respectiv, 86,5.
Universitățile din Singapore s-au clasat, de asemenea, pe locuri de top în listă, Universitatea Națională din Singapore (NUS) ajungând în top 10, iar Universitatea Tehnologică Nanyang, Singapore (NTU), pe locul 14 la nivel mondial.
Cele mai bune universități din România
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este din nou prima universitate românească din top și pe pozițiile 781-790 (la egalitate cu alte universități). Doar două universități românești se află în Top 1.000 (Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea București). Alte 11 universități din România se află în ultimele 500 de universități din clasamentul QS al universităților.
În lume există la momentul actual zeci de clasamente/rankinguri globale ale universităților, din care sunt relevante câteva (care acoperă o plajă semnificativă de criterii academice), nouă dintre acestea – care acoperă major și riguros criterii academice diverse – fiind incluse în metarankingurile universitare naționale, acestora adăugându-li-se zeci de clasamente/rankinguri universitare pe domenii.
Rankingul de referință – prin faptul că este cel mai accesat (most-consulted) – este clasamentul britanic QS al universităților.