Evenimentul Zilei > Politica > TOPUL celor mai spumoase GAFE POLITICE ale lunii martie. Primăvara se numără PERLELE!
TOPUL celor mai spumoase GAFE POLITICE ale lunii martie. Primăvara se numără PERLELE!

TOPUL celor mai spumoase GAFE POLITICE ale lunii martie. Primăvara se numără PERLELE!

Odată cu venirea primăverii, politicienii mioritici se întrec în perle de-a dreptul halucinante, reuşind să stărnească râsete şi stupoare chiar şi la New York sau Bruxelles.

„Evenimentul zilei” vă prezintă cele mai recente şi mai spumoase gafe politice comise, de-a lungul lunii martie, de nume grele ale Cabinetului Grindeanu (şi nu numai).  

„Domnul” Sevil Shhaideh

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu şi vicepremierul Sevil Shhaideh au „supervizat”, în urmă cu doar câteva zile, alegerile pentru şefia organizaţiei din Reşiţa. După ce a câştigat scrutinul, Ion Mocioalcă a comis o gafă de proporţii, chiar în conferinţa de presă destinată anunţării rezultatelor, surprinzându-i pe şefii săi politici printr-o confuzie nefericită. Mai exact, Mocioalcă – zâmbitor şi mândru de victoria înregistrată – a numit-o pe Sevil Shhaideh „domnul”, în loc de doamna! „Prin prezența domnului Dragnea aici se girează promisiunile domnului premier și ale domnului vicepremier Sevil Shhaideh!”, a declamat conducătorul pesediştilor din Caraș Severin. Ca un „cavaler al adevărului”, Liviu Dragnea s-a sesizat cu viteza luminii şi a corectat,  confuzia lui Ion Mocioalcă: „Doamna, doamna!” Drept urmare, întreaga audienţă a izbucnit în hohote de râs, Mocioalcă a roşit, iar Sevil Shhaideh a zâmbit, amabilă, deşi nu părea întocmai distrată de confuzia pe care a stârnit-o.

Cauza dezastrului din agricultura: „umbra realizată de plopi”!

După ce (în februarie) a anunţat că are de gând să tundă 12 milioane de oi pentru a face 12 milioane de plăpumi destinate săracilor, ministrul PSD al Agriculturii – l-am numit pe sexagenarul Petre Daea (fost membru al PCR timp de 19 ani, din 1970 până în 1989) – s-a dezlănţuit cu străşnicie în cursul lunii martie, proferând nenumărate declaraţii halucinante. Bunăoară, invitat la TVR, Daea a dezvăluit cauza fundamentală a dezastrului din agricultura autohtonă: umbra „realizată” de plopi! „Prin înălţimea plopului, iată că se realizează umbră, în stânga sau în dreapta, se umbresc suprafeţele de jur împrejurul plopului. Omul nu mai poate produce şi spune: Hai, domnule, să vând!”, a afirmat Daea, la postul public de televiziune.

Ministrul care năvăleşte noaptea în dormitoarele oamenilor!

Tot luna aceasta, ministrul Agriculturii (aflat într-o vizită de lucru în Teleorman) a mai comis o dezvăluire şocantă, pe care a prezentat-o cu titlu de laudă de sine. Daea a mărturisit că, atunci când îl surprinde noaptea în câmpul muncii, nu se sfieşte să dea buzna neinvitat în casele oamenilor, intrând peste ei chiar şi în dormitor! „Merg noaptea în teren, mă duc la oameni în case, îi bat pe umăr, îi trezesc din pat : «Scoală-te, eu sunt ăsta, hai să te ajut!»”, s-a fălit Daea, pozând în politician-model.  

Fenomenul „Daea”.  De-a râsu'-plânsu' cu un ministru fost membru PCR

EVZ vă oferă un „breviar” al celor mai recente perle emise de ministrul Petre Daea, unele fiind de-a dreptul spumoase: „primarul este germenele localității”; „ziua este exactă, sarcina de asemenea”; „non-stop, adică de dimineață până seara”; „fermier activ înseamnă să faci dovada că ai prășit, că ai însămânțat și ești activ atunci”; „sper ca în 31 martie să avem numai situații neclare privind legătura între sistem și situațiile concrete”; „sunteți un om cu sănătate mintală”; „timpul este doar un instrument pentru o fază în care oamenii se adună ca să vorbească despre existența lor”; „sunt 12 milioane de oi, au trei kilograme oaia. O plapumă cât ar fi? Trei kilograme. Ar fi 12 milioane de plăpumi în România pentru săracii ăștia!”; „că în fond și la urma urmei, populației nu-i dau nici picioare de porc, nu-i dau nici dansul porcului, nu-i dau nici guițatul lui, îi dau carnea lui și atunci pe carcasă de porc se duce sprijinul”.  

„Poligloata” Olguţa a speriat New York-ul

Ministrul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu s-a făcut de râs, săptămâna trecută, stâlcind într-un hal fără de hal limba engleză, cu ocazia unui discurs ţinut la New York, la deschiderea sesiunii Comisiei ONU pentru condiţia femeii. Înregistrarea video a devenit virală, stârnind talazuri de ironii în mediul virtual (şi nu numai). Un banc foarte apreciat a fost cel care anunţa că s-a activat Scutul antirachetă de la Deveselu, din pricina englezei kremliniste a Olguţei! Totuşi, ministrul PSD a recidivat chiar a doua zi, când a catadicsit să vorbească în limba franceză, reuşind astfel să se întreacă pe sine! Concret, citind discursul de pe foaie, cu o stângăcie vizibilă chiar şi de pe Lună, Vasilescu a confundat „piaţa muncii” cu… „mersul tramvaiului”! „Este o nevoie puternică pentru autonomizarea economică e femeilor şi fetelor, în vederea implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030. Discriminarea directă şi indirectă şi segregarea de pe mersul tramvaiului (sic!) sunt principalii factori care conduc, din nou, la decalajul veniturilor femeilor şi bărbaţilor”, a avertizat Olguţa Vasilescu, mai crispată ca în prima zi de şcoală. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit în limba franceză, miercuri seară, la New York, la deschiderea sesiunii Comisiei ONU pentru condiţia femeii.

Dumitru Zmău a făcut pe zmeul în chiloți. La propriu!

O culme a circului a fost atinsă, miercuri, chiar de Dumitru Zmau – fost șef al Poliției Rutiere Botoșani și ex-lider al filialei ALDE Botoșani – a găsit o manieră cel puțin bizară pentru a-l susține pe Călin Popescu-Tăriceanu în conflictul intestin cu vicepremierul Daniel Constantin. Mai exact, Zmau s-a dezbrăcat în chiloți, și-a pus șosete de culori diferite și a făcut o poză în curtea Senatului, pe care, ulterior, a postat-o pe Facebook. ”Si uite asa, mi-am luat ramas bun de la Daniel Constantin, atunci cand mi-am dat demisia din Copresedinte Alde Botosani. Atunci i-am aratat ce aveam in chiloti, in partea din spate. Acum cand vad ca face scandalul acesta, el fiind un nimeni absolut, as vrea sa-i arat ce am si in partea din fata! Cum e de facut, dragi prieteni?”, și-a întrebat Zmau virtualii simpatizanți.

Nicușor Dan, ”trădat” de nas

Un moment de-a dreptul penibil s-a consumat, joi, în studioul RFI, unde Nicușor Dan a fost musafirul rubricii "Invitatul Dimineții". Ghinionul a făcut ca liderul USR să fie împiedicat să-și expună coerent ideile, din cauza unor mucozități pe care le avea în nas. Drept urmare, Nicușor Dan – care, probabil, nici nu bănuia că era filmat! – a început să-și scoată mucozitățile din nas, chiar în mijlocul interviului! Dacă inițial a încercat la modul discret, Nicușor Dan a sfârșit scobindu-se de-a binelea în nări.

Guraliva Grapini și eterna sa problemă: limba română

Semn că unii nu își mai revin niciodată – cel puțin din punct de vedere gramatical –, celebra Maria Grapini a comis o nouă perlă, miercuri, la Parlamentul European, stâlcind numele filosofului și scriitorului Gabriel Liiceanu, căruia i s-a adresat cu „Li-ce-a-nu”. În fond, la ce istoric are Grapini, se putea cu mult mai rău, suntem convinși. Nici ministrul Justiției Tudorel Toader nu s-a lăsat mai prejos, la PE și a folosit ciudata sintagmă pleonastică… ”concomitent în același timp”.